Τα Μεσογειακά scones και ο... οβελίας


Συνοδεύουν τέλεια μια δροσερή, απογευματινή μπυρίτσα αλλά και τσάι ζεστό ή κρύο. Τρώγονται μια χαρά και μόνα τους... έτσι για να κόψουν μια ξαφνική λιγούρα! Είναι όμως και ένα τέλειο μεζεδάκι για να περιμένουμε να ψηθεί ο Πασχαλιάτικος οβελίας γιατί κι αυτός θέλει την υπομονή του αλλά και τα μεζεδάκια του!
Μικρά τρυφερά και αφράτα αγγλοσαξωνικά scones μετακόμισαν στη χώρα μας και έγιναν... μεσογειακά και μάλιστα ελληνικά! Λιαστές ντομάτες, τυρί φέτα και αρωματικός άνηθος ή δεντρολίβανο τρύπωσαν σ' αυτήν την απλή αλλά υπέροχα αφράτη ζύμη και της έδωσαν άλλη χάρη κι άλλη νοστιμιά!
Το μεγαλείο της απλότητας και η επιτομή της μεσογειακής νοστιμιάς κρύβονται σ' αυτά τα μικρά τετραγωνάκια που δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κοπούν με κάποιο φορμάκι γιατί είναι εξίσου καταπληκτικά κι όταν κοπούν απλά με μαχαίρι.
Θα μπορούσα να προσθέσω και ελιά ή να τα βουτήξω σε ελληνικότατο τζατζίκι αλλά και να τα κόψω σαν μπαστουνάκια κι ας μην είναι κριτσίνια αλλά, όπως και νάχει, σε λίγες στιγμές μετά την πρώτη μπουκιά η πείνα έχει κάνει φτερά νικημένη από την εκπληκτική τους γεύση.
Ωστόσο γίνονται λίγα! Εντυπωσιακά λίγα! Είναι να μην δαγκώσεις το πρώτο γιατί, αμέσως μετά απλώνεις το χέρι και πιάνεις ένα δεύτερο κι ύστερα ένα τρίτο κι ένα τέταρτο... εεεεεεεεεεε... τί κάνεις; Θα τα εξαφανίσεις όλα! Άσε και για κανέναν άλλο! Ναι, ναι για κανέναν... συμφωνώ! Ας κανόνιζες να κάνεις 2-3 δόσεις κι όχι μόνον μία! Εντάξει! Αύριο θα ξαναφτιάξω... εξάλλου γίνονται σε χρόνο ρεκόρ και με τόσο καθημερινά υλικά!
Για τον οβελία ...λοιπόν! Μικρά αγγλοσαξωνικά scones που επισκέφθηκαν την μεσογειακή, ταλαιπωρημένη χώρα μας και πήραν άλλη... αξία! Γιατί έτσι γίνεται συνήθως... η μικρή μας χώρα προσφέρει αξία όπου χαρίζει τις λιχουδιές της!
ΥΛΙΚΑ για 23 μικρά scones
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κοσκινισμένη
1/4 κ.γλ. αλάτι
40 γρ. βούτυρο κρύο και ψιλοκομμένο
100 γρ. γάλα
60 γρ. τυρί φέτα τριμμένο ή κεφαλοτύρι
4 φέτες λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για την επιφάνεια
Λίγο γάλα και λίγο αλάτι για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ, την φαρίνα,  με το ψιλοκομμένο βούτυρο και το αλάτι.
Τρίβουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας μέχρις ότου έχει "ψιχουλιαστή" υφή.
Προσθέτουμε το γάλα, τις λιαστές ντομάτες και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατοστό.
Κόβουμε τα scones στο σχήμα που θέλουμε.
Αλείφουμε με το γάλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και σερβίρουμε μετά.
Tante Kiki
22 Comments
No