Cheesecake με γιαούρτι και ανθότυρο... για το Πασχαλινό τραπέζι


Ένα αγαπημένο, ξενόφερτο γλυκό που ντύνεται στα ελληνικά χρώματα και γίνεται εκπληκτικό σε όποια εκδοχή κι αν διαλέξουμε. Cheesecake greek style! Με λίγα λιπαρά, με τη δροσιά του ελληνικού γιαουρτιού, με παραδοσιακό ανθότυρο και μέλι ή γλυκό του κουταλιού... έτσι... για να ταιριάζει στο δικό μας παραδοσιακό Πάσχα!
Ξέρω... εσύ που διαβάζεις τούτες τις γραμμές αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι... τί έκανε πάλι; Για να πάρεις την απάντηση διάβασε μόνον λίγες ακόμα γραμμές...
Εδώ και λίγο καιρό δυο μικρές κυρίες έχουν "κολλήσει" στα cheesecake! Με τυρί κρέμα, με σοκολάτα, με βανίλια, με φράουλες. Τρώνε όλο το κομμάτι τους εκτός από τη μπισκοτένια βάση! Αυτή μένει πάντα στο πιάτο... παραπονεμένη, στα αζήτητα! Πότε τους φαίνεται σκληρή, πότε τους φαίνεται άνοστη, πότε έτσι και πότε αλλιώς! 
Από την άλλη το Άγιο Πάσχα καταφθάνει σε λίγες μέρες... ένα Πάσχα ελληνικότατο που, παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει ούτε καν με το προηγούμενο ως προς την καθημερινότητά μας, δεν παύει να είναι μια από τις πιο παραδοσιακές γιορτές της χώρας μας. Οβελίας (αν και όπου υπάρχει, δυστυχώς), κοκορέτσι, κόκκινα αυγά, κουλουράκια (συνήθως με αμμωνία με τη συνταγή της γιαγιάς) και κάπου εκεί προς το τέλος κάποιο γλυκό που θα κλείσει την μέρα με την ευχή του χρόνου να είναι καλύτερη!
Όλα αυτά πού οδηγούν το νου σου; Ειδικά τον δικό σου που διαβάζεις τούτο το ημερολόγιο κουζίνας εδώ και καιρό. Είμαι σίγουρη ότι τον οδηγούν σε επερχόμενες "επεμβάσεις" στο ξενόφερτο αλλά πολυαγαπημένο cheesecake.
Ακριβώς!! Χτύπησες διάνα! Σε τούτο το cheesecake τα χοντροσπασμένα μπισκότα βγήκαν από την βάση και όρμησαν μέσα, το ανθότυρο αντικατέστησε κάθε άλλο τυρί, το γιαούρτι χάρισε δροσιά και το μέλι την υπέροχη γλύκα του! Κάπου εκεί κρύφτηκε και το γλυκό του κουταλιού που δεν ήθελε πια να κάθεται ψηλά στην κορυφή αλλά προτίμησε να προσφέρει με διακριτικό τρόπο την περίσσια νοστιμιά του! Το γλυκό έγινε ακόμα πιο εύκολο γιατί μπήκαν όλα μαζί στο μπολ, ανακατώθηκαν και ...προωθήθηκαν σε ένα απλό ταψάκι ντυμένο με διαφανή μεμβράνη!
Αλήθεια... δεν σου ακούγεται άκρως δελεαστικό; Εθιστικό θα το έλεγα! Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, ελληνικότατο και πολύ ελαφρύ... ό,τι καλύτερο για να κλείσει ένα γεύμα με πολλές λιχουδιές σαν αυτό της Ελληνικής Πασχαλιάς! 
Δοκιμασέ το ...θα ενθουσιαστείς και θα το υιοθετήσεις όχι μόνον για το Πάσχα αλλά και για όλο το καλοκαίρι!!
Καλημέρα! Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 20-22 εκ.
200 γρ. γιαούρτι Αctivia με γεύση λεμόνι (με 2% λιπαρά)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (με 2% λιπαρά)
200 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο με πιρούνι
1-2 κ.σ. μέλι*
100 ml κρέμα γάλακτος 
1 φακελάκι (10γρ.) σκόνη ζελατίνης (ή 6 φύλλα ζελατίνης)
8 μπισκότα digestive ή petit-beurre χοντροσπασμένα + 2-3 ψιλοθρυμματισμένα για την επικάλυψη
3 κ.σ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο (ή άλλο της αρεσκείας μας) για το εσωτερικό + λίγο ακόμα για την επιφάνεια του γλυκού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, 5 κ.σ. κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα την σκόνη ζελατίνης.
Την αφήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρις ότου πήξει.
Βάζουμε τα 100ml κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και μετά το χτυπάμε λίγο με το μίξερ μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα δύο γιαούρτια, το ανθότυρο και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα της κρέμας γάλακτος με το μέλι και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά στο ψυγείο για να "πήξει" λίγο.
Στο μεταξύ, καλύπτουμε μια φόρμα ή ένα μικρό ταψάκι με διαφανή μεμβράνη.
Μόλις το μείγμα μας πήξει ελαφρά, προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα μπισκότα.
Ανακατεύουμε τόσο όσο να είναι ισομοιρασμένα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού αλλά χωρίς να ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα το σιρόπι.
Βάζουμε στη φόρμα και πασπαλίζουμε από πάνω με 2-3 ψιλοθρυμματισμένα μπισκότα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Για το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα τη φόρμα και αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα σιρόπι και μερικά βυσσινάκια (ή το γλυκό που έχουμε επιλέξει) και ένα σπασμένο μπισκότο και σερβίρουμε.
TIPS
* Πριν προσθέσουμε τα μπισκότα δοκιμάζουμε το μείγμα μας μήπως το θέλουμε πιο γλυκό ούτως ώστε να προσθέσουμε κι άλλο μέλι.
** Γίνεται εξίσου υπέροχο και πολύ ανοιξιάτικο με γλυκό κουταλιού φράουλα αλλά και χωρίς γλυκό του κουταλιού μόνον με μέλι μέσα στο μείγμα αλλά κι από πάνω μαζί με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
*** Όσον αφορά στα μπισκότα αυξομειώνουμε την ποσότητά τους ανάλογα με την επιθυμία μας.
Tante Kiki
26 Comments
No