Μήλο και λεμόνι στον χορό της μαρμελάδας


Καλημέρα!! Τί θα λέγατε να γλυκαθούμε λίγο;;;; Με τις μαρμελάδες έχω ένα ...κόλλημα!! Τις λατρεύω και τις απολαμβάνω όχι μόνον στο πρωινό αλλά και σαν μικρές γλυκοκουταλιές στις ξαφνικές υπογλυκαιμίες. Λατρεύω τις μαρμελάδες με κομμάτια φρούτων αλλά και με πολτοποιημένα φρούτα, με λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, τις μαρμελάδες που γίνονται με ένα ή περισσότερα φρούτα και που είναι άκρως αρωματικές χάρη στις τελευταίες πινελιές που τους δίνουμε με διάφορα αρωματικά.
'Ετσι σήμερα, θα σας παρουσιάσω την τελευταία μου αγάπη... μια αρωματική, χειμωνιάτικη μαρμελάδα με μήλο... που έφτιαξε η αδερφούλα μου και μετά... σε χρόνο ρεκόρ μετά την πρώτη κουταλιά κι εγώ!!!  
Είναι μια απλή μαρμελάδα μήλου... ιδανική για την εποχή που τα μήλα είναι στα καλύτερά τους. Αλλά όχι μόνον με μήλο και ούτε η κλασσική εκδοχή με κανέλα που τόσο νόστιμη είναι! 
Μια μαρμελάδα που δεν περνάει απαρατήρητη και που την αγαπάς με την πρώτη, κιόλας, μπουκιά. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα μήλο δεν έχει απλά το χυμό του λεμονιού αλλά έχει και το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι. Αυτό! Τόσο απλά, όμως, μετατρέπεται σε μια εντελώς διαφορετική γευστική πανδαισία!
Μήλο χοντροτριμμένο, όπως τρίβουμε και το κυδώνι, και ξύσμα λεμονιού παντρεύονται για να μας χαρίσουν μια μαρμελάδα που, άνετα, τρώγεται με το κουτάλι και όχι μόνον επάνω σε ψωμί, φρυγανιά ή μπισκότα. 
Καταπληκτική η ...λεμονάτη επίγευσή της όταν θέλουμε μια μικρή γλυκομπουκιά μετά το γεύμα... κάτι που δεν θα μας φορτώσει θερμίδες αλλά θα αφήσει τα γλυκά ίχνη της. Το στόμα κι ο νους γεμίζουμε με την ήπια νοστιμιά του μήλου και τελειώνοντας εμφανίζεται θριαμβευτικά το άρωμα του λεμονιού που καρφώνεται στη γευστική μας μνήμη! 
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μήλα στάρκιν (κατά προτίμηση), καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
850 γρ. ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι ακέρωτο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κρατάμε, τυλίγουμε και δένουμε καλά σε ένα τουλπάνι τα κουκούτσια από τα μήλα.
Βάζουμε τα τριμμένα μήλα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό.
Αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα και αφού, αρχίσει να δένει προσθέτουμε το ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού και το χυμό του λεμονιού.
Δοκιμάζουμε αν ή μαρμελάδα έχει δέσει, σύροντας μια ξύλινη κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας και αν "ανοίξει ένας δρόμος που δεν κλείνει" τότε η μαρμελάδα έχει δέσει.
Προσοχή, μόλις η μαρμελάδα κρυώσει "δένει" ακόμα περισσότερο.
Tante Kiki
17 Comments
No