Η γιορτή της ...κρέπας


Chandeleur... η γιορτής της κρέπας
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία και στον Καναδά γιορτάζεται η γιορτή "Chandeleur" και στην Ελλάδα η Υπαπαντή του Χριστούπου είναι μια από τις 12 μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Μια γιορτή Χριστιανική που γιορτάζεται σε ανάμνηση  του ερχομού του μικρού Χριστού στον Ναό των Ιεροσολύμων και του "καθαρισμού" της Παναγίας από τη λοχεία... 40 μέρες μετά τη γέννησή του και γι αυτό είναι συνδεδεμένη με το άναμμα των κεριών. Ταυτόχρονα όμως η γιορτή αυτή σηματοδοτεί το τέλος του χειμερινού ηλιοστασίου και αναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης. 
Η γιορτή ξεκίνησε από τους Ρωμαίους που γιόρταζαν στις 15 Φεβρουαρίου τον Lupercus, τον θεό της γονιμότητας. 
Αργότερα οι Κέλτες γιόρταζαν στις 1 Φεβρουαρίου τη γιορτή του εξαγνισμού των υδάτων που εξασφάλιζε την γονιμότητα και την ευφορία της γής.
Στη Γαλλία, πήρε το όνομά της από την λατινική λέξη "candela" - "chandelle" προερχόμενη από την έκφραση Festa candelarum = Fêtes des chandelles. Αυτή την ημέρα, οι αγρότες στις εκκλησίες άναβαν κεριά τόσο για να τιμήσουν το φως όσο και για να απομακρύνουν το κακό, τις θύελλες, τον θάνατο προαναγγέλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στην Αγγλία θα τη συναντήσουμε με το όνομα Candelmas.
Στην Ελλάδα η λέξη Υπαπαντή προέρχεται από το ρήμα Υπαπαντώ που σημαίνει "προϋπαντώ"... δηλαδή Υπαπαντή σημαίνει "προϋπάντηση".
Το έθιμο της κρέπας, κατά μια εκδοχή, ξεκίνησε από τον πάπα Γελάτιο τον 1ο όταν μοίρασε κρέπες στους πιστούς που είχαν πάει στη Ρώμη για να γιορτάσουν την γιορτή.
Κατά μια άλλη εκδοχή οι κρέπες καθιερώθηκαν γιατί, καθώς πλησίαζε η Σαρακοστή, οι άνθρωποι ήθελαν να καταναλώσουν αυγά, γάλα, βούτυρο που είχαν στο σπίτι.
Σε κάποιες περιοχές αντί για κρέπες κάνουν λουκουμάδες ή κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από μια εύκολη και πετυχημένη συνταγή για κρέπες; Κρέπες με μέλι, με σιρόπι σφενδάμου, με γλυκό βύσσινο, με σοκολάτα αλλά έτσι κι αλλιώς κρέπες όλο γλύκα και νοστιμιά! Φοβερά εθιστική λιχουδιά!!
ΥΛΙΚΑ 
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
60 γρ. καλαμποκάλευρο
2 αυγά μεγάλα 
400 ml γάλα
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και ζεστό
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι φυσική βανίλια
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, την άχνη, τη βανίλια, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
Βάζουμε σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο και το λιώνουμε έτσι ώστε να ζεσταθεί καλά.
Προσθέτουμε τα δύο αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί το μείγμα. 
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού το αλείψουμε με ελάχιστη μαργαρίνη* ή αραβοσιτέλαιο ρίχνουμε μέσα λίγη ποσότητα από το μείγμα.
Κουνάμε το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί το μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να κάνει μερικές καστανές κηλίδες.
Βγάζουμε και γαρνίρουμε με ό,τι θέλουμε.
 TIPS
 * Πολλές φορές το βούτυρο κάνει τις κρέπες ή τις αυγόφετες να παίρνουν σκούρο χρώμα καθώς τηγανίζονται οπότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Tante Kiki
24 Comments
No