Μπισκοτάκια κρακελέ με λεμόνι και κακουλέ


--Πάει πολύς καιρός... είναι αλήθεια! --Ναι και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί! --Μα δεν υπάρχει γιατί! Έτσι απλά... χωρίς ιδιαίτερο λόγο!! Να όμως που ήρθε η ώρα! --Διάλεξες, μου φαίνεται, την καλύτερη μέρα! Την τελευταία μέρα του μήνα που θα ξανάρθει μετά από τέσσερα χρόνια... το έκανες σκόπιμα; -- Φυσικά και όχι!! Αλλά ...είχα πάθει στερητικό σύνδρομο... έπρεπε, ήθελα να έχω κάτι για τον καφέ, το τσάι, το γάλα... βρε αδερφέ! Πάει καιρός που έφτιαξα τα τελευταία μου μπισκότα!! 
Αυτή η συζήτηση έγινε υπό τους ήχους του ανεμιστήρα του φούρνου της κουζίνας, στο τραπέζι ένα μπολ με υπολείμματα άχνης και μερικά λεμόνια, ένα ταψί κατάμεστο με αχνισμένες ζυμαρομπουκιές κι ένα θεϊκό λεμονοάρωμα να πλανιέται παντού. 
Έξω από το παράθυρο οι πρώτες ολάνθιστες αμυγδαλιές που διαλαλούν ότι η άνοιξη έρχεται... τουλάχιστον στη φύση και μέσα ...αχ μέσα! Αυτό το δροσερό άρωμα του λεμονιού σε κάνει να ταξιδεύεις από το χειμώνα στην άνοιξη κι από την άνοιξη στο καλοκαίρι!
Τραγανά απ' έξω, αφράτα από μέσα. Το άρωμα του λεμονιού να κυριαρχεί κι αυτό του κακουλέ να ακολουθεί και να βρίσκεται εκεί... αρκετά διακριτικά. Ελαφρώς μαστιχωτά, λιώνουν στο στόμα και δεν ζητούν παρά ελάχιστο χρόνο μέχρι να στρογγυλοκαθίσουν στη λαμαρίνα για να φουρνιστούν. Από κείνα τα φουρνίσματα που μόλις γευτείς μια πρώτη μπουκιά ξέρεις ότι ετοιμάζεσαι για το δεύτερο κι ύστερα το τρίτο και το τέταρτο φούρνισμα.
Αυτά τα μπισκότα, μικρά ή μεγαλύτερα είναι εθιστικά... γι αυτό καλύτερα να γίνονται λίγο πιο μικρά μια και ο νους αλλά κι ο ουρανίσκος δεν τα χορταίνουν... όσα και να απολαύσουν.
Κάθε μπουκιά και μια γερή δόση νοστιμιάς. Κανένας συμβιβασμός! Καμμιά υπερβολή! Μόνον θεσπέσια γεύση και εθισμός! Απίθανα με τον καφέ και το γάλα, μοναδικά με τσάι του βουνού!!
ΥΛΙΚΑ για 15-20 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κακουλέ
1.5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 αυγά μεγάλα
115 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 φακελάκι φυσική βανίλια
Ξύσμα από 4 μικρά λεμόνια
50 γρ. άχνη & λίγη ακόμη για το άχνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες φούρνου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τον κακουλέ, το αλάτι, το ξύσμα από τα λεμόνια και την βανίλια και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη.
Χτυπάμε με το μίξερ (χειρός ή σταθερό) για 3-4 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και υπόλευκο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε σε 2 ή 3 δόσεις το μείγμα του άλευρου, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι.
Η τελική ζύμη είναι μια ζύμη μαλακή.
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολάκι και με ένα κουτάλι ή σκουπ παγωτού παίρνουμε την ποσότητα ζύμης που θέλουμε (ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε να έχουν τα μπισκότα μας).
Ρίχνουμε την ζύμη μέσα στην άχνη και αφού την τυλίξουμε με την άχνη την πλάθουμε σε μπαλάκι.
Την τοποθετούμε στο ταψί, πιέζοντάς την ελαφρά από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Προσοχή... βάζουμε τα μισά μπισκότα στη μια λαμαρίνα και τα μισά στην άλλη, για να μην κολλήσουν και χαλάσει το σχήμα τους.
Ψήνουμε για 12-14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν (και θα απλώσουν) και να σκάσουν ελαφρά αλλά χωρίς να πάρουν καστανό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα άχνη (προαιρετικά) και απολαμβάνουμε θεϊκές, λεμονάτες γλυκομπουκιές.
Πηγή: Περιοδικό Α. Πετρετζίκης, "Kουζίνα έτσι απλά" 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ & ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχετε!!


Tante Kiki
12 Comments
No