Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι


Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Μια, δυό, τρεις φορές και λίγες λέω συνάντησα αυτή ή σχεδόν αυτή την πορτοκαλόπιτα!! 'Ενα γλυκό... χίλιες παραλλαγές!! Πότε με φύλλα κομμένα, πότε με καταϊφι, πότε με φύλλα ψημένα αλλά πάντα με το ίδιο σχόλιο: "πεντανόστιμη". Όσο και να μην θέλεις να επηρεαστείς ...δεν γίνεται!! Απλά... δεν γίνεται!!
Διαβάζεις την πρώτη συνταγή και η εικόνα σου καρφώνεται στο κεφάλι... αν κάποιος μπορούσε να με δει... νομίζω ότι θα κυκλοφορούσα με μια bulle-συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μου και μέσα θα έβλεπε (και θα λιγουρευόταν) ένα κομμάτι από την ...εν λόγω... αφεντιά της! Την πορτοκαλόπιτα εννοώ... την πορτοκαλόπιτα που μου έκλεψε την καρδιά και το νού. 

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφιΠορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Κι έπειτα σκέφτεσαι... μα ...ο μισός πληθυσμός της γης την έχει φτιάξει... με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! Εντάξει δεν είναι μια πρωτότυπη συνταγή αλλά... γιατί όχι κι εγώ;; Και γιατί να μην τη δοκιμάσω... αφού κάθε εκδοχή είναι τόσο μα τόσο προσωπική;; Και, καθώς σκέφτεσαι αυτό, ένα μικρούλι στοματάκι έρχεται και ρωτάει... τί γλυκό θα κάνουμε για την Κυριακή;;; Όλο το σύμπαν συνωμοτεί, λοιπόν, κι εσύ ακόμα το σκέφτεσαι... διαμαρτύρεται ο άλλος μου εαυτός!! Και λατρεύεις και τα πορτοκάλια!!!!!!

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Αυτή, λοιπόν, την πορτοκαλόπιτα που είναι πολύ μα πολύ αρωματική θα την αγαπήσει ιδιαίτερα όποιος λατρεύει τα πορτοκάλια. Είναι από κείνα τα γλυκά που είτε θα τα λατρέψεις είτε θα τα μισήσεις... η μοναδική νοστιμιά της, πάντως, δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας. Το μυστικό της...πρέπει να την  απολαμβάνουμε χλιαρή για να δίνει τον καλύτερό της εαυτό ακόμα και τη δεύτερη μέρα ή αν περισσέψει και την τρίτη!! 
Η δική μου εκδοχή έχει περισσότερα αυγά και συνδυασμό με γιαούρτι και γάλα. Γίνεται αφράτη και ταυτόχρονα σφιχτοδεμένη! Και είπαμε... το μυστικό της να είναι χλιαρή και όχι κρύα σε κάθε της εκδοχή... σκέτη, με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή πορτοκάλι, με παγωτό ή σούπερ πλούσια με παγωτό και σοκολάτα.

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

ΥΛΙΚΑ
για ένα ταψί 25x35
  • 1 πακέτο καταϊφι ξασμένο και ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 αυγά μεγάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 φακελάκι φυσική βανίλια
  • 2 κ.γλ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & μισό λεμόνι
Σιρόπι
  • 400 ml χυμό πορτοκαλιού 
  • 200 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αφού "ανοίξουμε" και ψιλοκόψουμε το καταϊφι το αφήνουμε στον αέρα για να στεγνώσει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  6. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  7. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα.
  8. Το μείγμα μας δεν είναι ιδιαίτερα αραιό.
  9. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το στεγνό και ψιλοκομμένο καταϊφι. 
  10. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  11. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  12. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος του κουταλιού και χαράζουμε το γλυκό με ένα μαχαίρι.
  13. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά του έχει αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
  14. Μέχρι το γλυκό να ψηθεί, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  15. Για να το σιροπιάσουμε καλό είναι να είναι το ένα κρύο και το άλλο ζεστό.
  16. Προσωπικά το σιρόπιασα με ζεστό γλυκό και κρύο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει (προσοχή να μην φουσκώσει και χυθεί) μετράμε 8-9 λεπτά και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σιροπιάζουμε το γλυκό
  1. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  2. Μόλις το περισσότερο σιρόπι έχει απορροφηθεί, κόβουμε ξανά και μέχρι κάτω τα κομμάτια του γλυκού πολύ προσεκτικά για να μην τα χαλάσουμε.
  3. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε σκέτο, με λίγη κανέλα, με τριμμένη κουβερτούρα ή με παγωτό και σιρόπι βύσσινου.
Tante Kiki
47 Comments
No