Ε όπως Εκλέρ ...τραγανές φωλίτσες με κρέμα καφέ και γλάσο σοκολάτας


Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, κάπου εκεί στο 1850 στη Λυόν, ένα ...μικρό "ψωμάκι της δούκισσας" με μια πολύ παλιά ζύμη που ερχόταν από τα βάθη του Μεσαίωνα, σκεπασμένο με μικρά αμυγδαλάκια που γλύκανε τους Γάλλους.
Αλλά η δούκισσα ή μάλλον "la duchesse", ένα από τα σύμβολα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, βρίσκει τον "μεταρρυθμιστή" της στο πρόσωπο του Antonin Carême, του μεγάλου Γάλλου ζαχαροπλάστη και ειδικού στη ζύμη για σου, τον 19ο αιώνα. 
Ο Carême καταργεί τα αμυγδαλάκια, γεμίζει τη ζύμη με μαρμελάδα βερίκοκο ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα βανίλιας, σοκολάτας ή καφέ (στις κλασσικές εκδόσεις) και προσθέτει γλάσο στην επιφάνεια.
Όμως, η μια αλλαγή φέρνει την άλλη κι έτσι οι "δούκισσες" μετονομάζονται σε "εκλέρ" είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου ζαχαροπλάστη το 1833;
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς και γιατί! 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκαν έτσι γιατί τρώγονταν σαν ... αστραπή μια και "éclair" σημαίνει αστραπή κι αυτό οφείλεται σε αστείο κάποιου ζαχαροπλάστη που τα έβλεπε να "εξαφανίζονται" αστραπιαία! Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι οφείλουν το όνομά τους στο λαμπερό γλάσο κι άλλοι στο μακρόστενο σχήμα τους που φέρνει στο νου... αστραπή!
'Οπως και νάχει... ένα εκλέρ δεν είναι ποτέ ευκαταφρόνητο! Αντίθετα, είτε στην κλασσική και διαχρονική του εκδοχή είτε σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή μια που, πλέον, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές της γέμισης και του γλάσου που φωλιάζουν σ' αυτές τις τραγανές φωλίτσες, ένα εκλέρ είναι πάντα μια λαχταριστή πρόταση που σε προκαλεί να την γευθείς.
Κι αν είναι κοντά και η γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου... τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα βήματα που θα διαβάσεις παρακάτω για να απολαύσεις με το έτερόν σου ήμισυ ή με τους αγαπημένους σου μια θεϊκή γεύση που γεμίζει το στόμα με τραγανή ζύμη, σαντιγύ με καφέ (η διαφορετική εκδοχή που λέγαμε πριν λίγο!) και βελούδινο γλάσο κουβερτούρας. 
Αααα, και βέβαια ...κανείς δεν απαγορεύει και κανένα σουδάκι στρογγυλό σαν εκείνο των προφιτερόλ!!! :))
ΥΛΙΚΑ 
Για τη ζύμη των σου
ΕΔΩ
Για την κρέμα καφέ
ΕΔΩ
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο σοκολάτας
200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα με 52% - 55% κακάο, σε κομμάτια
2 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τα σου και τους δίνουμε μακρόστενο σχήμα στο μέγεθος που θέλουμε. 
Αφού κρυώσουν τα ανοίγουμε* και τα διατηρούμε σε ένα μπολ εκτός ψυγείου.
Από την προηγούμενη, επίσης, μέρα ετοιμάζουμε και την κρέμα καφέ και την διατηρούμε σε βάζο αλλά εκτός ψυγείου.
Την μέρα που θα ετοιμάσουμε τα εκλέρ χτυπάμε μια κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει παχύρρευστη μορφή.
Προσθέτουμε τη μισή ή τα 2/3 της κρέμας καφέ στην κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να γεμίσουμε τα σου.
Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας
Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και μόλις ζεσταθεί καλά (λίγο πριν βράσει) την αδειάζουμε επάνω στην κουβερτούρα
Αφήνουμε για λίγο ώστε η κουβερτούρα να λιώσει και μετά ομογενοποιούμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύοντας.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να ετοιμάσουμε τα εκλέρ.
Βάζουμε τη σαντιγύ σε κορνέ και γεμίζουμε τα σου.
Τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα και με ένα κουτάλι, προσεκτικά, τα περιχύνουμε με το χλιαρό γλάσο.
Διακοσμούμε με λίγη τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα και απολαμβάνουμε.
Διατηρούνται σε αεροστεγές μπολ στο ψυγείο.
TIPS
* Eναλλακτικά, μπορούμε αντί να κόψουμε τα εκλέρ για να τα γεμίσουμε να κάνουμε έναν σταυρό στη βάση τους (στο κάτω μέρος) και βάζοντας στο κορνέ την ειδική "μύτη" να τα γεμίσουμε με κρέμα.
Καλή σας μέρα και να έχετε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο!!
Tante Kiki
17 Comments
No