Όταν η φακή και ο τραχανάς αποφάσισαν να φτιάξουν σούπα


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Καλό μήνα...βαδίζοντας προς την άνοιξη πια!!
Μερικές φορές υπάρχουν αποφάσεις που αλλάζουν τη ρώτα της ζωής μας. Αποφάσεις λιγότερο ή περισσότερο επώδυνες αλλά πάντα καθοριστικές για το αύριο. Κάποιες απ' αυτές σωστές κι επιτυχημένες που, γυρνώντας πίσω κάποια στιγμή αργότερα, σκέφτεσαι "καλά έκανα και το αποφάσισα" και κάποιες άλλες από κείνες που στρέφοντας στο παρελθόν σκέφτεσαι πόσο λάθος έκανες.
Παρ΄όλα αυτά όλες είναι δικές σου κι έτσι πρέπει να τις δεις, να τις δεχθείς και να πορευτείς. Από τα λάθη εξάλλου μαθαίνεις περισσότερα γιατί αναγκάζεσαι να το ξαναδείς, να το ξανασκεφτείς, να νιώσεις τις συνέπειες που, συνήθως, δεν σου αρέσουν ...απλά τις αποδέχεσαι.
Αυτές τις στιγμές δεν μπορώ να πω ότι τις λατρεύω! Παλιότερα τις σιχαινόμουν! Λίγο η ευθύνη, λίγο η αναποφασιστικότητα, κάτι περισσότερο το... βόλεμα πριν την αλλαγή και αρκετά η αβεβαιότητα για το αύριο με έκαναν να φρικάρω. Η ζωή όμως είναι ένα συνεχόμενο μάθημα! Έτσι κι εγώ έμαθα να διακρίνω πότε έρχονται με ταχύτητα προς τα πάνω μου αρκετά νωρίς ώστε να έχω τον χρόνο να τις επεξεργαστώ. Έμαθα να κλείνω πόρτες και να ανοίγω καινούριες αλλά κυρίως έμαθα ότι η αλλαγή μιας κατάστασης δεν είναι πάντα άσχημη αν και πάντα φέρνει μαζί της μια περίοδο δύσκολη, μια περίοδο προσαρμογής. Έτσι κι αλλιώς πάντα έβλεπα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Πάντα, από τη φύση μου, ήμουν αισιόδοξη (αν και συγκρατημένα και με την ελπίδα και τα όνειρα για πυξίδα.
Όταν, λοιπόν, πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να πάρω μια σημαντική απόφαση... αρχίζω και μπαίνω σε καθεστώς ...αλλαγής! :) Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης κι αυτός! Αλλάζεις ό,τι μπορείς να αλλάξεις... το χρώμα και το μήκος των μαλλιών είναι το πρώτο που την πληρώνει, η διακόσμηση του σπιτιού και τα έπιπλα το επόμενο, η διατροφή ακολουθεί από κοντά και μετά κι άλλα, κι άλλα μέχρι που φτάνει η στιγμή και κάνεις την τελική αλλαγή!
Μέσα σ' αυτό το πνεύμα της αλλαγής... στο χορό μπήκαν την εβδομάδα που μας πέρασε και η φακή με τον τραχανά. Δυο αγαπημένα υλικά που ενώ τα είχα στα σακουλάκια τους επάνω στο τραπέζι αυτά όρμησαν έξω και αποφασιστικά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ιδιαίτερη σούπα γεμάτη νοστιμιά και βιταμίνες.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
300 γρ. φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 καρότο σε ροδέλες 
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια (προαιρετικά)
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 φύλλα δάφνης
4 κ.σ. τραχανά ξινό 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φακές σε λίγο ζεστό νερό και αφού τις βράσουμε για 3-4 λεπτά, τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά και τα σοτάρουμε γυρίζοντάς τα για μερικά δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την ντομάτα και 800 ml νερό.
Προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει με μισάνοιχτο καπάκι για 15 λεπτά. 
Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νεράκι και προσθέτουμε τον τραχανά.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10-15 λεπτά (ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία του τραχανά αλλά και το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα μας).
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.
Μπορούμε να της προσθέσουμε γλυκιά πάπρικα ή, αν μας αρέσουν τα καυτερά, μπούκοβο.
Της ταιριάζει επίσης και το κριτσανιστό, ψημένο και ψιλοκομμένο μπέικον ή καπνιστό χοιρινό.

Tante Kiki
25 Comments
No