Κορμός με mousse κάστανο και κρέμα σοκολάτας


Χρόνια πολλά και πάλι! Καλή εβδομάδα και καλή χρονιά! Ο νέος χρονος μακάρι να φέρει κάθε τι καλό και να διώξει κάθε τι που μας στενοχώρησε, μας πίκρανε, μας απογοήτευσε αλλά και μας πλήγωσε! Και μη νοιάζεσαι που το 2016 είναι δίσεκτο... το 2015 δεν ήταν αλλά είδαμε την προκοπή του!!! Ψηλά το ηθικό, θετική διάθεση, χαμόγελο και αισιοδοξία μήπως και...  :)
Ξεκινάω τη νέα χρονιά με απορία... πειράζει που πέρασαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά;;
Όοοχιι!!  Μη βιαστείς να μου απαντήσεις γιατί δεν εννοώ αν πειράζει που πέρασαν οι γιορτές και μαζί τους και οι αργίες! Αυτό το ξέρω... εμένα με ...πειράζει λιγουλάκι, εσένα καθόλου και πάει λέγοντας!! Εννοώ, χρειάζεσαι κάποια από τις δύο γιορτές για να απολαύσεις έναν χειμωνιάτικο κορμό με mousse κάστανου και σοκολάτα;; 

Προσωπικά θα σου απαντήσω πώς όχι... δεν χρειάζομαι δικαιολογίες για ένα τέτοιο γλυκό! Αλλά, αλλά να εσύ χρειάζεσαι θα σου δώσω μια υπέροχη δικαιολογία. Έχουμε μπροστά μας δύο ακόμα γιορτές... τα Θεοφάνεια και του Αγίου Ιωάννου με πάρα πολλούς, συγγενείς, φίλους, αγαπημένους να γιορτάζουν! Καλή η δικαιολογία;;; Είμαι σίγουρη πως λες ...ναι! 
Ένας κορμός είναι το τέλειο γλυκό για να κεράσεις γιατί έχεις κάποιον που γιορτάζει (άσε που ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα κι αυτό είναι ευκολία) και θα μαζευτείτε στο σπίτι σου. Αλλά είναι το τέλειο, χειροποίητο γλυκοδώρο για κάποιον που γιορτάζει κι εσύ θα πας επίσκεψη... άσε που αν τον βάλεις και σε μια ωραία πιατέλα, τυλιγμένη με σελοφάν κι έναν εντυπωσιακό φιόγκο... ανταγωνίζεται άνετα το ζαχαροπλαστείο, έχεις κάνει γλυκό "μουράτο" μια και είναι από τα χεράκια σου και μένει και η πιατέλα για να σε θυμούνται!
Γι αυτό και μια και έμαθες πώς φτιάχνεται το παντεσπάνι για κάθε κορμό (ΕΔΩ) έλα τώρα να το γεμίσεις με μια ωραία και πανεύκολη mousse κάστανου που η γεύση της περισσεύει σε νοστιμιά. Η απογείωση όμως γίνεται με την κρέμα σοκολάτα που θα βάλεις από πάνω και του πάει περίφημα!
Όσο για το στόλισμα... μερικά κερασάκια μαρασκίνο και μερικά φρέσκα φύλλα από το αγαπημένο φυτό ου (γκυ το λέμε οι περισσότεροι) ή από ζαχαρόπαστα και την τελευταία στιγμή λίγη άχνη κατά προτίμηση αδιάβροχη για να μην λιώσει.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x35
Για το παντεσπάνι
Διαβάστε τη συνταγή και τις λεπτομέρειες ΕΔΩ
Για τη mousse κάστανου
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%  λιπαρά
250 γρ. μαρμελάδα κάστανο
3-4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
Για την κρέμα σοκολάτας
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
250 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, σε κομμάτια
50 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. μέλι
Για τη διακόσμηση
Κερασάκια μαρασκίνο + 1-2 φύλλα φρέσκα από ου ή από ζαχαρόπαστα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας
Φτιάχνουμε πρώτα την ganache για να προλάβει να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και την αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε σε κρύο περιβάλλον για να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε (όχι να παγώσει και να σφίξει) ή την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (εάν βιαζόμαστε).
Ετοιμάζουμε τη mousse κάστανου
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μια παχύρρευστη υφή.
Προσθέτουμε την μαρμελάδα κάστανο και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή mousse.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Φτιάχνουμε τον κορμό
Ξετυλίγουμε (ανοίγουμε) προσεκτικά το παντεσπάνι (ΕΔΩ) και το γεμίζουμε με τη mousse κάστανου.
Τυλίγουμε προσεκτικά, στρώνουμε τη γέμιση που περισσεύει και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ύστερα, καλύπτουμε με την κρέμα σοκολάτας και βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για να πήξει λίγο, πριν κάνουμε σχήματα με ένα πηρούνι και να διακοσμήσουμε τον κορμό.
Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο την κρέμα σοκολάτας και μόλις πήξει να την χτυπήσουμε με το μίξερ για να αφρατέψει έτσι ώστε να την στρώσουμε χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη.
Tante Kiki
30 Comments
No