Κέικ με μήλο, καρότο και σταφίδες... χειμωνιάτικη λιχουδιά


Μμμμμ!! Μυρίζει χειμώνας! Τα χιόνια έστω και λίγα εμφανίστηκαν, το κρύο και οι πάγοι, ειδικά στις άκρες του δρόμου καλά κρατούν και, ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από άρωμα κανελογαρίφαλου, τζίντζερ και μοσχοκάρυδου μέσα στο σπίτι! 
Ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι, ένα κομμάτι σκουρόχρωμο, αρωματικό και αφράτο κέικ που λιώνει στο στόμα και το γεμίζει νοστιμιά κι ένα βιβλίο δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου Σαββατοαπογεύματα! 
Και τώρα, μη μου πεις ότι ένα τέτοιο χειμωνιάτικο, σκουρόχρωμο κέικ δεν είναι ταιριαστό με τον μουντό καιρό; Μη μου πεις ότι δεν είναι καλοδεχούμενο; Μη μου πεις ότι το καρότο με το μήλο και τις λιγοστές σταφίδες στην επιφάνειά ... αποκλειστικά για μένα (μια και οι μικρές δεσποινίδες του τριωρόφου δεν τις θέλουν ενώ τους υπόλοιπους τους αφήνει παγερά αδιάφορους η ύπαρξή τους) δεν συνθέτουν μια λιχουδιά που γίνεται η απόλυτη παρέα με το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι ή... ακόμα καλύτερα, με τσαγάκι;;;
Μια λιχουδιά αρωματική, αφράτη, νόστιμη και εντελώς χειμωνιάτικη. Ξεκινάς να το γεύεσαι και δεν μπορείς να σταματήσεις. Κι από ευκολία;;; Απλούστατο... άσε που ούτε βούτυρο ούτε γάλα έχει!!! Όλο κι όλο τρία αυγουλάκια και η φαρίνα που φουσκώνει μόνη της μπορεί να μπει μισή μισή με αυτή της ολικής άλεσης ή να μπει μόνον άσπρη ή μόνον ολικής άλεσης ανάλογα με τη διάθεσή μας.
Κι αν θέλεις να διαπιστώσεις ότι έχω δίκιο... δεν έχεις παρά να το φτιάξεις και να το δοκιμάσεις... τί λες;;;
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα κέικ 24-26 εκ. (ή 12 μαφινάκια & 1 φόρμα κέικ 22 εκ.)
180 γρ. καρότο (2 καρότα)
150 γρ. μήλο 
250 ml αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
3 αυγά μεγάλα (L)
330 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
310 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη (ανάμικτη άσπρη και ολικής άλεσης)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/3 κ.γλ. σόδα φαγητού
60 γρ. σταφίδες μαύρες
2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη)
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/3 κ.γλ. τζίντζερ
1 φακελάκι φυσική βανίλια σε σκόνη (Vahiné)
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα ή αέρα και αντιστάσεις*
Βάζουμε το μήλο και τα καρότα στο multi και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα πολτοποιήσουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρις ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει αυξηθεί σε όγκο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μέχρις ότου ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε τη φαρίνα σε τρεις δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
Τέλος, προσθέτουμε το καρότο και το μήλο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ή με ένα κουτάλι.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα του κέικ και βάζουμε το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
TIPS
* Tελευταία, έχω αρχίσει και χρησιμοποιώ αντιστάσεις και αέρα ταυτόχρονα όταν ψήνω κέικς (σε φόρμες όχι στα φορμάκια), σουφλέ, πίτες, πίτσες. Διαπίστωσα ότι όλα ψήνονται πιο γρήγορα αλλά και πιο ωραία. 
Σας προτείνω, λοιπόν, να δοκιμάσετε αυτή την επιλογή στο φούρνο σας (οι περισσότεροι φούρνοι την διαθέτουν) και να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα στην ταχύτητα αλλά και στην ποιότητα ψησίματος.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχετε!!!
Tante Kiki
34 Comments
No