Αλμυρό... γαλακτομπούρεκο, το μοναδικό


Γαλακτομπούρεκο το αγαπημένο! Μπουρέκ δηλαδή φύλλο στη γλώσσα της γείτονος χώρας επειδή έχει το φίνο και λεπτό φύλλο και γάλα από την πλούσια, σιμιγδαλένια, υπόλευκη κρέμα του. Το γαλακομπούρεκο έχει άπειρους οπαδούς στη χώρα μας και πώς να μην έχει άλλωστε!
Πώς όμως ένα γαλακτομπούρεκο που το γνωρίζουμε γλυκό μπορεί να ...πάρει τη μορφή μιας αλμυρής πιτολιχουδιάς που θα μας ξετρελλάνει; Κι όμως μπορεί! 
Γυρνώντας μια μια τις σελίδες το βλέμμα μου χάιδεψε πρώτα τη φωτογραφία και μετά τον τίτλο! Στάθηκα απορημένη! Δύο λέξεις γεμάτες αντίφαση... αλμυρό γαλακτομπούρεκο! Αλλά πάλι αυτό που έβλεπα στη φωτογραφία έμοιαζε με γαλακτομπούρεκο με εξαίρεση τα μικρά ροζ κομματάκια που έσπαζαν τη μονοτονία της υπόλευκης κρέμας και την έλλειψη της γυαλάδας του σιροπιού. 
Έξυπνο... δημιουργικό, ωδή στη φαντασία! Κάτι τέτοιες συνταγές-παραλλαγές... τις λατρεύω!
Το βλέμμα προσπέρασε με βιάση τη φωτογραφία κι έφτασε στη συνταγή... μμμμ... το καπνιστό χοιρινό παίρνει τη μορφή της αγαπημένης μου μορταδέλας που τη λατρεύω κι ας αποφεύγω να απολαμβάνω συχνά τη θεϊκή της γεύση.
Κι όσο για το φύλλο, το τραγανό και κρατσανιστό πια χωρίς την γλυκιά υγρασία του σιροπιού φύλλο κρούστας ηχεί σαν μουσική σε κάθε μπουκιά αφού με το ψήσιμο πήρε εκείνο το πανέμορφο, καστανό χρώμα και την μοναδική εύθραυστη υφή του. Ο παπαρουνόσπορος έγινε το ...κερασάκι στην τούρτα σ' αυτή την ευφάνταστη πίτα που έτσι κι αλλιώς είναι λαχταριστά κρεμώδης.
Δοκιμάστε την κι επιστρέψτε για να μου πείτε τη γνώμη σας. Είμαι σίγουρη ότι δεν ενθουσιάστηκα μόνον εγώ και οι λάτρεις της πίτας του τριωρόφου αλλά θα ενθουσιαστείτε κι εσείς και όποιοι την απολαύσουν από τα χεράκια σας!
Κι αν δεν θέλετε την μορταδέλα ...αντικαταστήστε την με το αλλαντικό της αρεσκείας σας ή και με ένα κομμάτι ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο... έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να χάσετε την λαχταριστή νοστιμιά της!
ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + 1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. μορταδέλα κομμένη σε καρεδάκια
250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
Για την κρέμα
200 ml γάλα
250 ml νερό
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα
1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κ.σ. παπαρουνόσπορο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο (για τη γέμιση) και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να μαραθεί ελαφρά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τη μορταδέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα ένα λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε το γάλα με το νερό και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η κρέμα αρχίζει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε σ' αυτή το γιαούρτι, το κασέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Μετά, προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού-μορταδέλας, τα αυγά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πριν την βάλουμε στην πίτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου την λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ελαφρά το κάθε ένα χωριστά.
Απλώνουμε την κρέμα και μετά τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι βουτυρώνοντας ελαφρά το κάθε φύλλο χωριστά.
Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) σε αντιστάσεις και αέρα.
Πηγή: Παραλλαγή από το περιοδικό "OLIVE", Δεκέμβριος 2015

Tante Kiki
39 Comments
No