Πατατοτυρόπιτα χωρίς φύλλο... Μια πίτα μα τί ...πίτα;

Μια πίτα που τα έχει όλα... "ένα πιάτο καταπληκτικό!" Πατάτες βρασμένες, τυριά, ζαμπόν, γιαούρτι και αυγά. Μια πίτα ελαφριά, χωρίς φύλλο που τον τελευταίο καιρό έχουν κερδίσει τη συμπάθειά μου.
Αλήθεια... εσύ που βλέπεις αυτή την πίτα μπορείς να καταλάβεις τί εποχή έχουμε; Νομίζω πως όχι! Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα της ατού! Ακόμα μια πίτα που δεν έχει εποχή, που είναι ευπρόσδεκτη χειμώνα ή καλοκαίρι, άνοιξη ή φθινόπωρο! Όλα μα όλα τα συστατικά της φωνάζουν... νόστιμη, λαχταριστή, καλοδεχούμενη!!
Είναι κάτι μέρες που δεν ξέρεις τί να φας ή τί να μαγειρέψεις για τους αγαπημένους σου! Κι άλλες πάλι που ό,τι και να σκεφτείς να μαγειρέψεις δεν... αλλά δεν... σου λέω!! Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το έχεις ζήσει κι αυτό! Δεν μπορεί να το έχω περάσει μόνον εγώ!!! Και κάτι άλλες που επειδή δεν μπορείς να αποφασίσεις τί να φτιάξεις για το μεσημέρι... οι ώρες περνούν κι εσύ μένεις έτσι και καταλήγεις σε ένα ...σάντουιτς που, εδώ που τα λέμε, άσχημο δεν είναι (ιδιαίτερα αν είναι σπιτικό) αλλά πάλι αν έχεις ...απογόνους και καλομαθημένο έτερον ήμισυ... δεν είναι και ό,τι καλύτερο! 
Εκείνες τις μέρες, είναι που χρειάζεται να έχεις λίγο ζαμπόν και λίγο τυρί στο ψυγείο γιατί, εδώ που τα λέμε, πατάτες, αυγά και γιαούρτι συνήθως υπάρχουν σε όλα τα ψυγεία, καθημερινά! Κι αν βέβαια δεν έχεις ζαμπόν κι έχεις μπέικον ή κάποιο άλλο... κρεατικό-περίσσευμα... το ίδιο κάνει... μην πτοείσαι καθόλου αλλά βάλτο κι αυτό στο μείγμα! Ένα γρήγορο ανακάτεμα όλα μαζί και... σου το εγγυώμαι! Το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, θα σε ανταμείψει κι οι υπόλοιποι της "παρέας" θα σου δώσουν συγχαρητήρια και θα σε χρίσουν "Θεά της κουζίνας"!!! Κι αν θέλεις λίγο πιο πικάντικη ή πιο δυνατή γεύση πρόσθεσε και μερικές από τις λιαστές ντομάτες που σου βρίσκονται σ΄εκείνο το βαζάκι που περιμένει στην πόρτα του ψυγείου!!!
Άντε... ακόμα κάθεσαι;; Γρήγορα στην κουζίνα...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 25x25 εκ.
200 γρ. πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες με το πιρούνι
120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3-4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
2 αυγά μεγάλα
1 γιαούρτι (200 γρ.) στραγγιστό
200 ml γάλα
1 πρέζα σόδα φαγητού (σκόνη)
50-60 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Αλάτι & Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις πάνω-κάτω και αέρα ταυτόχρονα.
Βάζουμε τις πατάτες, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, το ζαμπόν και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα και τα δύο αυγά. 
Ανακατεύουμε και πάλι καλά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
Τέλος, προσθέτουμε τα 50 γρ. της φαρίνας και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια να αποκτά ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Οι πρώτες μας γλυκές βάφλες!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας, μιας εβδομάδας που ξεκίνησε ηλιόλουστη και που περιλαμβάνει και τη μεγάλη εθνική μας γιορτή.
Μια γλυκιά αρχή, αφιερωμένη στις Δήμητρες και τους Δημήτρηδες που γιορτάζουν σήμερα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες και όλους! Και του χρόνου με υγεία!!! 
Βάφλες! Αχ αυτές οι βάφλες! Τις θέλαμε... τις θέλαμε πολύ! Το λέγαμε, το ξαναλέγαμε αλλά αυτή η θεία μας το ...αμελούσε! Πότε το ένα, πότε το άλλο... βαφλιέρα στο σπίτι δεν βλέπαμε να καταφθάνει! Κι όλο γκρινιάζαμε... θέλουμε βάφλες, βάφλες σπιτικές γιατί αυτές στο σούπερ μάρκετ είναι ...μπλιαααχχχχ!!! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Νιόκι φούρνου με μια ιδιαίτερη κόκκινη σάλτσα

Καλή σας μέρα! Λατρεύω την ιταλική κουζίνα! Διαθέτει απίστευτες νοστιμιές! Μοναδικά πιάτα με ζυμαρικά, υπέροχες πίτσες, φοκάτσια και τόσα άλλα! Ανάμεσα στις άλλες λιχουδιές τα νιόκι! Αυτά τα υπέροχα νιόκι πατάτας που, μέχρι στιγμής, τρεις φορές προσπάθησα να τα φτιάξω αλλά και τις τρεις φορές δεν μου έγιναν καλά! Όλα όμως έχουν ένα όριο! Πριν μερικές μέρες τα νιόκι καρφώθηκαν στον μυαλό μου ...ήθελα νιόκι!!!! Αυτές τις μικρές λιχουδιές που ...λιώνουν στο στόμα και σε κάνουν να μην θέλεις να αφήσεις το πιρούνι από το χέρι.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Galette με μοτσαρέλα, αχλάδια και μέλι

Καλημέρα!! Μια καλημέρα βροχερή και μουντή από το Λονδίνο που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ή από τη Θεσσαλονίκη που ταξίδεψε στο Λονδίνο! Όοοοχχιιιιι!! Δεν γκρινιάζω!!! Μου αρέσει ο καιρός έτσι... αν και μερικές στιγμές νιώθω σαν την Πέπα το γουρουνάκι... ξέρετε... εκείνο που βουτούσε στις λασπολακούβες!!!
Πας να περάσεις το δρόμο και σπλάαατςςς!!! Τί να κάνει θα μου πεις και ο οδηγός που βιάζεται να φτάσει στη δουλειά του;; Το μποτιλιάρισμα και την καθυστέρηση να δει ή εσένα που θέλεις να περάσεις στην άλλη πλευρά του δρόμου ενώ βρέχει καταρρακτωδώς;; Όλα καλά... κανένα πρόβλημα... έχεις προνοήσει και φοράς γαλότσες και αδιάβροχο και την ψιλογλιτώνεις! Μπαίνεις στο μάρκετ για τα απαραίτητα και μέχρι να βγεις (μετά από κανένα τέταρτο και όχι μετά από δυό μέρες!) ο χρόνος έχει μπει στο rewind, ο ήλιος έχει ξεπροβάλλει χωρίς να ντρέπεται και η βροχή έχει σχεδόν σταματήσει!
Αυτό θα πει ...μετάλλαξη!!! Βρέχεσαι πρώτα και μετά βγαίνει ο ήλιος για να σε βοηθήσει να στεγνώσεις!! χαχαχα Και τότε πέφτει η πρώτη "φιλοσοφική" σκέψη!!
Ξέρετε... το ying και το yang των Κινέζων, τα αντίθετα που εναλλάσσονται στη φύση, ο δυισμός των φιλοσόφων ...οι δύο όψεις της ζωής που όμως είναι σε ισορροπία. Αυτά σκέφτεσαι πρωινιάτικα και καταλήγεις ...εξάλλου, γλυκιά και αλμυρή δεν είναι η ζωή;; Θα υπήρχε ευτυχία χωρίς τη δυστυχία και χαρά χωρίς τη λύπη; Κι αν υπήρχε θα την καταλάβαινες έτσι όπως τώρα;;; 
Και ενώ όλες αυτές οι σκέψεις στήνουν χορό στο νου... τα αχλάδια και τα σταφύλια που μόλις αγόρασες αποζητούν τον προορισμό τους στον ...μάταιο τούτο κόσμο! Εεεε, δεν θα βοηθήσεις;; Φυσικά και θα βοηθήσεις; Πώς; 
Μα, με μια καταπληκτική galette ή αλλιώς ανοιχτή πίτα ή τάρτα που γίνεται με βάση τη ζύμη που διάβασες ΕΔΩ και λίγη μοτσαρέλα ή αν θέλεις κάτι ατόφια ελληνικό ένα ωραιότατο κασέρι κατά προτίμηση όχι ιδιαίτερα αλμυρό!
Ιδιαίτερη γεύση ο συνδυασμός τυριού, φρούτου και αμύγδαλου, αγαπημένος που μπορεί να μεταλλαχθεί από ουδέτερο σε καθαρά αλμυρό ή σε καθαρά γλυκό, όπως εδώ με την προσθήκη του μελιού. Σε κάθε μπουκιά όλη η ...σύνθετη νοστιμιά! Για πρωινό, για σνακ, για ελαφρύ βραδινό σε προκαλεί επίμονα να τον δοκιμάσεις για να αποφασίσει αν θα τον αφήσεις να σε σαγηνεύσει ή όχι,γιατί μόνον αδιάφορος δεν μπορεί να μείνει αυτός ο συνδυασμός!
Τη συνταγή στο χέρι, λοιπόν και τρέξε στην κουζίνα γιατί ...ο βροχερός καιρός με τις πρώτες ψύχρες θέλει αναμμένο φούρνο, μοσχοβολιές που πλημμυρίζουν το σπίτι και ανυπομονησία για την πρώτη μπουκιά! :)
ΥΛΙΚΑ
1 δόση ζύμης σαμπλέ, με τη συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ
3-4 αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ.τσ. ρόγες σταφυλιού (χωρίς κουκούτσι), κομμένες στη μέση
200 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα, χοντροτριμμένη (ή κάποιο γλυκό κασέρι)
2 κ.σ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη) για το πασπάλισμα
Μέλι για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα στρογγυλό φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με την τριμμένη μοτσαρέλα, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω στα 6-8 εκατοστά γύρω γύρω για να μπορούμε να την διπλώσουμε προς τα μέσα.
Επάνω στο τυρί, τοποθετούμε σε κύκλο τις φέτες των αχλαδιών και στη μέση μερικούς κύβους από τα αχλάδια και τα σταφύλια.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη καλύπτοντας όχι μόνον το τυρί αλλά και την άκρη των αχλαδιών.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί η ζύμη κι έχει αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και ότι τα σταφύλια και τα αχλάδια έχουν μαλακώσει και καραμελώσει.
Αφήνουμε την galette να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
Τη σερβίρουμε περιχυμένη με λίγο μέλι (προαιρετικά) ή σκέτη όπως είναι.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Υπέροχη ζύμη σαμπλέ για γλυκές τάρτες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! 
Ας ξεκινήσουμε την εβδομάδα αυτή με μια συνταγή βάσης. Μια ζύμη σαμπλέ τόσο απαραίτητη για τις γλυκές τάρτες που θέλεις να φτιάξεις κάποιες φορές. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Το Japanese soufflé cotton cheesecake σε ...ελληνικό έδαφος

Η ζωή του κάθε food blogger στρέφεται γύρω από ένα πιάτο! Εντάξει, μην το παίρνετε κυριολεκτικά! Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς που ασκούμε αυτό το ...σπορ δεν έχουμε κανένα άλλο ενδιαφέρον! Αντιθέτως μάλιστα... έχουμε και πολλά και όχι μόνον ενδιαφέροντα αλλά και υποχρεώσεις και δουλειές! Και τρέχουμε... πολύ συχνά τρέχουμε για να προλάβουμε μαζί με όλα τα άλλα να μαγειρέψουμε και να δοκιμάσουμε και κάποια νέα συνταγή, να την γράψουμε, να την φωτογραφίσουμε και να την ποστάρουμε! Βίτσιο θα μου πείτε αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σαλάτα με ψητά λαχανικά και βαλεριάνα

Καλημέρα σας!! Με τις σαλάτες έχω καλή σχέση και το έχω ξαναπεί. Μπορεί να μην είναι τόσο στενή όσο θα έπρεπε κανονικά λόγω οικογενειακής παράδοσης μια και από παιδί δεν θυμάμαι μέρα να στρώσαμε τραπέζι, καθημερινό ή γιορτινό, χωρίς να υπάρχει σαλάτα αλλά πάντως τις σαλάτες τις τιμώ ιδιαίτερα έστω κι αν η παρουσία τους έχει προσαρμοστεί στην σημερινή πραγματικότητα του καθημερινού μου χρόνου ή της έλλειψής του. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

To κέικ... "Άνευ"...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! :)
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο γκρίζα σύννεφα, μπουμπουνητά και πολλή μα πολλή βροχή ξημέρωσε η καινούρια εβδομάδα κι αυτή βροχερή, μουντή, με μια ελαφριά ψύχρα που μας θυμίζει ότι ο Οκτώβρης προχωρά αποφασιστικά! Όχι γκρινιάρα δεν είμαι ...από τη φύση μου αλλά η αλήθεια  είναι αυτή!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Φθινοπωρινή ντοματόσουπα με μπισκότα από κεφαλοτύρι

Είναι κάτι μέρες που η σούπα είναι το μόνο που αποζητάς. Ειδικά αυτή την εποχή, με τις πρώτες ψύχρες, όταν σηκώνεσαι το πρωί και βλέπεις έναν μουντό ουρανό, μια βροχή να πλένει συνέχεια δρόμους, στέγες,  αυτοκίνητα και τα δέντρα να υποκλίνονται στο πρωινό βοριά.
Σηκώνεσαι από το κρεβάτι, ακούς τη βροχή, βλέπεις τον ουρανό όπου βαριά, γκρίζα σύννεφα κάνουν τη μέρα νύχτα και το πρωί βράδυ και νιώθεις λίγο άβολα... θέλεις μια ζακέτα, ένα πανωφόρι ή, ακόμα κι ένα τζάκι αναμμένο κι ένα ζεστό καφέ ή τσάι στο χέρι. Τα νιώθεις αυτά κι όμως ντύνεσαι στα γρήγορα και τρέχεις με βιάση προς το αυτοκίνητο.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μικρά σοκολατένια ψωμάκια

Αλεύρι... ένα μαγικό υλικό! Ένα υλικό που ξεκινά από την πιο βασική τροφή του ανθρώπου, το ψωμί και καταλήγει σε ένα σωρό λιχουδιές που πάλι στηρίζονται στο ψωμί και καλύπτουν το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση. Ένας από τους πρώτους κρίκους στην αλυσίδα της ζωής που η εξέλιξη παίζει μαζί του και ενώ δεν τον έχει επηρεάσει ουσιαστικά μια και το ψωμί συνεχίζει να κρατά τον ρόλο του στην ανθρώπινη καθημερινότητα ταυτόχρονα τον έχει εξελίξει έτσι που ένα πλήθος μικρά, μεγάλα και μεγαλύτερα "ψωμάκια", γλυκά και αλμυρά, περισσότερο ή λιγότερο αφράτα, άσπρα, μαύρα και κίτρινα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

"Γλυκός Οκτώβρης" ή αλλιώς σιμιγδαλένιος χαλβάς μήλου

Φθινόπωρο και τα παιχνίδια στην παιδική χαρά άρχισαν να λιγοστεύουν μια και η βροχή παραμονεύει κάθε λίγο και λιγάκι. Ο πιστός φθινοπωρινός φίλος η ομπρέλα δίνει κι αυτή τη δική της πινελιά κάτω από τον γκρίζο ουρανό! Όχι δεν παραπονιέμαι... εδώ και 4 μέρες ο ήλιος και τα σύννεφα παίζουν κρυφτό αλλά σταγόνα... ούτε μία! Από αύριο λέει η τηλεόραση... άντε πάλι!!! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Συμφωνία σε άσπρο και καφέ

Οι τούρτες που περιέχουν κάποιο φρούτο ανήκουν στην κατηγορία αυτών που λατρεύω. Με σοκολάτα ή χωρίς το φρούτο, όποιο κι αν είναι αυτό, χαρίζει στην τούρτα μια ιδιαίτερη δροσιά... μιαν άλλη χάρη! Από την άλλη τα βύσσινα είναι επίσης από τα αγαπημένα μου φρούτα, γλυκά, κομπόστες. Αυτή η γλυκόξινη γεύση τους με ξετρελλαίνει! Θεϊκός συνδυασμός με... τη σοκολάτα και τη βανίλια που τρύπωσε στο παντεσπάνι!
Διαβάστε Περισσότερα ...