Βάφλες αλμυρές με αβοκάντο και αυγό ποσέ


'Ενα Κυριακάτικο πρωινό...
Η βάφλα έχει τη δική της ιστορία! Αν και... δεν την έγραψαν στον τοίχο με μπογιά παρόλα αυτά οι βάφλες είναι ένα αγαπημένο, ελαφρύ γλύκισμα τόσο ιδιαίτερο που πρέπει να έχει έναν ιδιαίτερο, επίσης, τρόπο αντιμετώπισης... έναν σεβασμό και την δέουσα προσοχή! 
Την πρωτοσυναντάμε στα αρχαία χρόνια και στον μεσαίωνα όταν  οι πρόγονοί μας μαγείρευαν επίπεδα κέικ, ψήνοντας τα ανάμεσα σε δυο καυτές μεταλλικές πλάκες. Γύρω στο 1200, ένας βιοτέχνης έφτιαξε δύο μεταλλικές πλάκες με το χαρακτηριστικό σχήμα κι έτσι η βάφλα απέκτησε το δικό της σχήμα. Αργότερα, γύρω στο 1620, Άγγλοι προσκυνητές που ζούσαν στην Ολλανδία, μετανάστευσαν στην Αμερική μεταφέροντας μαζί τους το Ολλανδικό wafel από το οποίο ξεκίνησε η γνωριμία μας με την σημερινή βάφλα και το 1700 καθιερώνονται τα "πάρτυ βάφλας" σαν μια οικογενειακή γιορτή.
Το 1789, ο Thomas Jefferson (3ος πρόεδρος της Αμερικής), επέστρεψε από τη Γαλλία με μια μηχανή ψησίματος βάφλας, δηλαδή ένα ταψάκι που έδινε μορφή και τραγανότητα στη βάφλα ενώ το 1911, δημιουργήθηκε η πρώτη ηλεκτρική μηχανή ψησίματος βάφλας και το 1955 ανοίγει το πρώτο εστιατόριο βάφλας σε ένα προάστιο της Ατλάντα. Το 1960, ο Maurice Vermersch παρουσιάσε στην διεθνή έκθεση του Βελγίου, την ‘Βάφλα των Βρυξελλών’, μια συνταγή βάφλας της συζύγου του. Για πρώτη φορά η βάφλα παρουσιάστηκε γαρνιρισμένη με κρέμα και φράουλες. Το 1964, η ίδια συνταγή παρουσιάστηκε στην έκθεση της Νέας Υόρκης και μετονομάστηκε "Βελγική βάφλα". Και πάντα η βάφλα... με τη μορφή μιας γλυκιάς λιχουδιάς! Γιατί όχι και αλμυρή; Και αλμυρή είναι υπέροχη και νόστιμη και συνδυάζεται με ένα σωρό άλλες λιχουδιές και ταιριάζει για ραχάτικο, Κυριακάτικο πρωινό... να πω κι άλλα ή μήπως να δούμε τη συνταγή για τις αλμυρές βάφλες;; Ας κάνουμε το δεύτερο... κι ας δούμε τις βάφλες αλλιώς... σαν αλμυρή λιχουδιά αλλά πάντα γεμάτη νοστιμιά!

ΥΛΙΚΑ για 6 μεσαίες βάφλες
Για τις βάφλες
40 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό μεγάλο
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. τυρί κρέμα
200 ml γάλα (εγώ χρησιμοποίησα εβαπορέ) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα
1 αυγό για κάθε άτομο
3 αβοκάντο ώριμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τις βάφλες
Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το αλάτι, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τις πλάκες της βαφλιέρας και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. στη "θέση" της κάθε βάφλας.
Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ψηθούν οι βάφλες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Για το σερβίρισμα
Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι νερό και λίγο αλάτι. 
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα ένα αυγό και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ανάλογα με το πόσο μελάτο ή σφιχτό το θέλουμε.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα αβοκάντο.
Τα πολτοποιούμε με το πηρούνι προσθέτοντας το χυμό από 1/2 λεμόνι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Βάζουμε επάνω σε κάθε βάφλα 2-3 κ.σ. αβοκάντο πολτοποιημένο, ένα αυγό ποσέ, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ή μαϊντανό.
Συνοδεύουμε με φέτες ντομάτας.
Tante Kiki
16 Comments
No