Χοιρινά σουτζουκάκια με μήλα από τη Λουιζιάνα

Καλημέρα σας! Τί λέτε; Πάμε ένα μικρό ταξιδάκι σήμερα; Πάμε να φάμε κάπου αλλού και όχι στην Ελλάδα; Εντάξει είναι λίγο μακριά αλλά εμείς πάντα δεν λέμε ότι ένα νόστιμο πιάτο φέρνει τους ανθρώπους κοντά; Ακολουθήστε με, λοιπόν , σήμερα σε μια σύντομη βόλτα στη μακρινή Λουιζιάνα.
Η Λουιζιάνα είναι πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της από τον Λουδοβίκο ΙΔ (ναι... της Γαλλίας). Το όνομά της σήμαινε "η γη του Λουδοβίκου". Είναι μια από τις λίγες Αμερικανικές πολιτείες που διατηρεί πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά ψήγματα καθώς ιστορικά έχει δεχθεί επιρροές από την Γαλλία, την Ισπανία αλλά και την Αφρική. Πριν ενταχθεί στις ΗΠΑ ήταν ισπανική και γαλλική αποικία ενώ τον 18ο αιώνα δέχθηκε μεγάλη εισροή Αφρικανών κυρίως από τη Δυτική Αφρική.
Το Baton Rouge, μια πόλη των 230.000 κατοίκων με ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του κόσμου λόγω των πετρελαιοπηγών που υπάρχουν, είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας ενώ η Νέα Ορλεάνη είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας. 
Baton Rouge
Nέα Ορλεάνη
Τώρα ξέρω! Ούτε που το είχα φανταστεί ότι η Λουιζιάνα ήταν γαλλική αποικία και μπορεί να έχω κάνει στο πανεπιστήμιο την γαλλική ιστορία (τί μπελάς!!!) αλλά ακόμα κι αν το είχα τότε διαβάσει ...ήταν απ΄αυτά που είχαν περάσει στα... ψιλά γράμματα!! 
Η κουζίνα, λοιπόν, της περιοχής έχει κι αυτή εμφανείς επιρροές εκτός αμερικανικού εδάφους. Έτσι, όταν ξεφύλλισα τον "Γαστρονόμο" του Οκτωβρίου και είδα αυτή τη συνταγή εκείνο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο συνδυασμός των υλικών... χοιρινό, μήλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα!! 
Και μόνο που διαβάζεις τη συνταγή... καταφθάνει σε σένα άρωμα, μοσχοβολιά κι αντίθεση γεύσεων! Κι έτσι ακριβώς είναι!
Ένας καθόλου συνηθισμένος συνδυασμός με τέλειο γευστικό αποτέλεσμα αρκεί να είσαι... ανοιχτός σε γευστικές περιπλανήσεις. 
Αν είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο... δοκίμασε τη συνταγή αυτή... είναι κρίμα να χάσεις τη νοστιμιά της!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
600 γρ. χοιρινός κιμάς
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκάλι
4 φέτες ψωμί μουσκεμένες σε νερό και καλά στυμμένες 
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα κανέλα
Για τα μήλα
3 μεγάλα μήλα (1 πράσινο + 1 κόκκινο + 1 κίτρινο)
1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.σ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα κεφτεδάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε σε ένα ταψί 5 κ.σ. ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για όση ώρα αυτός προθερμαίνεται.
Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε όλα τα υλικά.
Πλάθουμε μικρά, μακρόστενα σουτζουκάκια. 
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο (το ελαιόλαδο ήδη έχει ζεσταθεί) και τα τοποθετούμε τα σουτζουκάκια.
Τα γυρίζουμε γρήγορα για να σοταριστούν απ΄ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζεστό νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές, κυδωνάτες φέτες.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε τα μήλα ανάμεσα στα σουτζουκάκια, προσθέτοντας και το βούτυρο.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 30 περίπου λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να κοκκινίσουν τα μήλα και τα σουτζουκάκια.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό με πράσινη σαλάτα και τυρί.

25 σχόλια:

  1. πραγματικα δειχνει υπεροχο
    ευχαριστουμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατος συνδυασμός αν και ιδιαίτερος!

      Διαγραφή
  2. Με μηλαράκια? Χμμμ... Ενδιαφέρον! Πολύ ενδιαφέρον!!!
    ;-)
    Ευχαριστούμε, Κική μου!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρων συνδυασμός Ιωάννα και τελικά πολύ ταιριαστός!
      Να είσαι καλά!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Μα τι ωραία συνταγή! Αρχικά νόμιζα ότι είναι με πατάτες αλλά (!) εντυπωσιαστηκα! Πολύ ωραία και η αναφορά σου στη Λουιζιάνα! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ νόστιμο πιάτο Σωτηρία... αξίζει!!~
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Τι εξωτικά που ονόμασες τη συνταγή σου!! Και εγώ δεν το γνώριζα για τη Λουιζιάνα! Πολύ ενδιαφέρον ! Και άλλο τόσο το γεγονός ότι έβαλες λαχταριστά μηλαράκια στα σουτζουκάκια σου! Πολλά φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός Αθηνά μου και τα σουτζουκάκια υπέροχα!

      Διαγραφή
  5. Μα αρεσε που διαβασα πληροφοριες για την Λουζιανα ;)
    ΑΑααα μηλαρακια ειναι αυτα, στην αρχή νόμισα οτι ηταν πατατες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιάζουν με πατάτες αλλά είναι μηλαράκια που ταιριάζουν τέλεια μ' αυτά τα σουτζουκάκια!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή Κική :)
    Μου αρέσει που πάντα σπεύδεις να φτιάξεις κάτι που σου κεντρίζει θετικά την περιέργεια. Εγώ αντιθέτως είμαι φοβερά επιφυλακτική σε πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών. Τα μήλα μου αρέσουν στη μαγειρική πάντως. Και τα κεφτεδάκια πρέπει να έχουν φοβερά ενδιαφέρουσα γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό το έχω Ερμιόνη μου και τις τελευταίες μέρες έψαχνα μια συνταγή να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον! Ευτυχώς είναι πολύ ωραίος συνδυασμός.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Αυτο το πιατο θα το δοκιμαζα με μεγαλη ευχαριστηση Κικη, δειχνει πολυ ιδιαιτερο και με υλικα που με ενδιαφερουν! Μπραβο σου, ξεχωριστη προταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο με επιρροή από την κρεολέζικη κουζίνα Αμαλία μου που αξίζει να το δοκιμάσετε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Εγώ δε λέω ποτέ όχι σε ταξιδάκια!
    Πολύ ωραίος συνδυασμός το μηλαράκι με το κρέας!
    καλημέρες και φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δεν μπορείς να ταξιδέψεις αλλιώς το κάνεις (εγώ τουλάχιστον) μ' ένα πιάτο Πέλα μου!!
      Είναι συνδυασμός που αξίζει... εξάλλου κι εμείς δεν κάνουμε κρέας με κυδώνια;;;
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο φαίνεται!
    Να και κάτι ακόμα για εμένα ;-)
    Σε ευχαριστούμε πολύ. μου αρέσει που παραθέτεις τόσες πολλές πληροφορίες!

    Μπήκε σε λίστα!
    (αν το κάνω θα σου πω...)
    Πολλά φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε airis... Αξίζει να το δοκιμάσεις!!
      Αν και όταν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!!
      Φιλάκια! :)

      Διαγραφή
  10. Πραγματικά γεύσεις "αντίθετες" μεταξύ τους Κική μου, αλλά αφού τον χειμώνα μαγειρεύουμε χοιρινό με μήλα και με μοσχάρι με κυδώνια, γιατί να πούμε όχι, στα σουτζουκάκια με τα μήλα :-))
    Πρέπει να είναι γευστικά πολύ.
    Καλημέρες πολλές-πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσχάρι με κυδώνια, χοιρινό με μήλα και δαμάσκηνα... έχουμε κι εμείς τέτοιους συνδυασμούς Πηνελόπη μου!! Γίνεται πολύ ωραίο και αξίζει τη δοκιμή!!!
      Σε μας, εξαφανίστηκε αστραπιαία!
      Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα !!
    Τι ωραία ιδέα τα μήλα !! Ευχαριστούμε και για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, δείχνουν αφράτα και πρέπει να είναι γευστικότατα (τόσο τα σουτζουκάκια όσο και τα μήλα) :) Όμορφη ξενάγηση! Καλημέρα, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως αφράτα τα σουτζουκάκια και ο συνδυασμός ιδιαίτερος και πολύ νόστιμος Χαρά μου! :)
      Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!!

      Διαγραφή
  13. Είχα την τύχη να βρεθώ στη Νέα Ορλεάνη και την λάτρεψα. Και την πόλη και τη "ζωή" της και τις γεύσεις της. Κι' αυτό το πιάτο θα πρέπει να είναι θαυμάσιο!!!
    Ευχαριστούμε, Κική μου
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!