Τα χρώματα του Νοέμβρη σε μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη


Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Είναι από κείνες τις μέρες που δεν μπορώ να σκεφτώ τί να πω! Είναι από κείνα τα πρωινά που δεν έχω διάθεση να δω την ομορφιά της φύσης γιατί κι αυτή χάνεται μπροστά στον ανθρώπινο πόνο αλλά και στο ανθρώπινο μίσος! Δεν θα πω τίποτα περισσότερο γιατί ό,τι και να πω είναι λίγο! Το μόνο που μπορώ να πω είναι να ευχηθώ να βάλει ο άνθρωπος μυαλό και να μην αυτοκαταστρέφεται γιατί είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο!  Ας διαλέξει, λοιπόν,  το πρώτο ...όσο ακόμα είναι καιρός!! Θα ευχηθώ,επίσης, περισσότερες καλές μέρες τούτη την εβδομάδα!!
Το μόνο που μου μένει τώρα... είναι να προσπαθήσω για ένα γλυκό ξεκίνημα της εβδομάδας! Ένα ξεκίνημα που θα απαλύνει πόνο, ανησυχία, σκέψεις αρνητικές όσο είναι δυνατόν γιατί τί να σου κάνει μια γλυκιά γεύση μπροστά στην εποχή μας! Ως εδώ όμως οι προβληματισμοί! 

Δευτέρα σήμερα κι ας προσθέσουμε μια γλυκιά νότα για να καλοπιάσουμε τη νιόφερτη εβδομάδα. Το ότι με κεντρίζουν οι ιδιαίτερες συνταγές και το γεγονός ότι μου αρέσουν οι πειραματισμοί το γνωρίζετε καλά όσοι επισκέπτεσθε συχνά τη σελίδα μου. Έτσι σήμερα έχω μιαν ακόμα τέτοια συνταγή.
Μια μαρμελάδα που όταν διάβασα τη συνταγή της σε κάποιο περιοδικό (και το κακό είναι ότι δεν θυμάμαι πού αν και θυμάμαι ότι είναι πρόσφατα) μου κέντρισε το ενδιαφέρον ή όπως το λέω εγώ... μου έκανε "κλικ". Το περιοδικό πέρασε από τα χέρια μου και δεν το ξαναβρήκα η μαρμελάδα όμως έμεινε στο νου, αν και όχι έτσι ακριβώς όπως την έφτιαξα. 

Εντάξει, το μήλο με το σύκο... κανονικός συνδυασμός αλλά ο πελτές;;; Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν που μου τράβηξε την προσοχή! Αλλά πάλι μαρμελάδα κάνουμε και ντομάτα... γιατί όχι και ...πελτέ ντομάτας λοιπόν; Μ' αυτές τις σκέψεις τα φρούτα πήραν το δρόμο για την κατσαρόλα. Κάποιες , όμως, μικρές ...επιφυλάξεις με έκαναν να προχωρήσω σε μερικές αλλαγές που "ξαναέβαζαν" εμένα και τη μαρμελάδα σε έναν δρόμο λίγο πιο γνωστό. 
Κανέλα και γαρίφαλο, που αρωμάτισαν και τη μαρμελάδα ντομάτας που έφτιαξα, με καθησύχασαν ως προς το τελικό αρωματικό αποτέλεσμα ενώ η λιγοστή, σε σχέση με τα φρούτα, καστανή με τη μαύρη ζάχαρη και το μέλι έκαναν πιο ...καραμελένια τη γεύση της.
Το αποτέλεσμα ...γοητευτικό, σαγηνευτικό και εθιστικό! Το χρώμα ...υπέροχο και άκρως φθινοπωρινό, απόλυτα ταιριαστό με τον αγαπημένο μήνα που διαλαλεί τον ερχομό των Χριστουγέννων.

ΥΛΙΚΑ για 950 περίπου γρ. έτοιμη μαρμελάδα
600 γρ. μήλα χοντροτριμμένα
300 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
150 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
1 ξύλο κανέλας
4-5 γαρίφαλα (καρφάκια)
4 κ.σ. κονιάκ
Χυμό από 1/2 λεμόνι + το μισό λεμόνι που έχουμε στύψει

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τα ξερά σύκα σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα μήλα.
Βάζουμε τα μήλα και τα ξερά σύκα με 500 ml νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά έτσι ώστε να μαλακώσουν.
Με το ειδικό εξάρτημα πολτοποιούμε τα φρούτα.
Προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το μέλι, τον πελτέ ντομάτας, την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κονιάκ και τον πελτέ ντομάτας χυμό λεμονιού και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια, τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν και διατηρούμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.


Tante Kiki
28 Comments
No