Φθινοπωρινή ντοματόσουπα με μπισκότα από κεφαλοτύρι


Είναι κάτι μέρες που η σούπα είναι το μόνο που αποζητάς. Ειδικά αυτή την εποχή, με τις πρώτες ψύχρες, όταν σηκώνεσαι το πρωί και βλέπεις έναν μουντό ουρανό, μια βροχή να πλένει συνέχεια δρόμους, στέγες,  αυτοκίνητα και τα δέντρα να υποκλίνονται στο πρωινό βοριά.
Σηκώνεσαι από το κρεβάτι, ακούς τη βροχή, βλέπεις τον ουρανό όπου βαριά, γκρίζα σύννεφα κάνουν τη μέρα νύχτα και το πρωί βράδυ και νιώθεις λίγο άβολα... θέλεις μια ζακέτα, ένα πανωφόρι ή, ακόμα κι ένα τζάκι αναμμένο κι ένα ζεστό καφέ ή τσάι στο χέρι. Τα νιώθεις αυτά κι όμως ντύνεσαι στα γρήγορα και τρέχεις με βιάση προς το αυτοκίνητο.
Βάζεις μπρος ενώ θυμάσαι τη νυχτερινή επίσκεψη του ονείρου όπου κάποιος σε τράκαρε και σκέφτεσαι... "πρέπει να προσέχω για να μην..." κι έχεις κι αυτή την ανησυχία συν όλες τις άλλες που οφείλονται στα άλφα ή βήτα προβλήματα της καθημερινότητας.
Φτάνεις στο γραφείο αφού έχεις πλατσουρίσει στα νερά που τρέχουν δίπλα στο πεζοδρόμιο και αισθάνεσαι ότι μια τύχη την έχεις μια και δεν πέρασε κάποιος "χαρούμενος"  οδηγός που πατώντας σε νερόλακο θα σε έκανε μούσκεμα. Σε πρώτη φάση νιώθεις την τύχη με το μέρος σου!
Βγάζεις το αδιάβροχο κι αρχίζεις τη δουλειά και δουλεύεις, δουλεύεις μέχρι που ...φτάνει το μεσημέρι, περνάει η ώρα κι εσύ σχολάς! Η δουλειά τελείωσε, το γραφείο κλείνει και η επιστροφή στο σπίτι είναι θέμα ώρας. Με λίγη καλή τύχη και πάλι, σκέφτεσαι, σε μισή ώρα θα είμαι σπίτι, θα φάω, θα ξεκουραστώ για να αρχίσω την απογευματινή ρουτίνα.
Κι εκεί που νομίζεις ότι το πρόγραμμα θα βγει κατά γράμμα... συνειδητοποιείς ότι ...δεν έχεις έτοιμο φαγητό και βρέχει, έχει ψύχρα και δεν έχεις διάθεση να πας στο μάρκετ (μη φανταστεί κανείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο... απαπαπααα!! Εσύ πάντα έχεις διάθεση για όλα... έτσι δεν είναι;;;;;) αλλά δεν προλαβαίνεις κιόλας γιατί θα επιστρέψει κι ο καλός σου που περιμένει κι αυτός κάτι να φάει!!!
Τί κάνεις τότε;;; Ορίστε, προσπάθησε να μου απαντήσεις εσύ που... διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Κι όχι μόνον να μου απαντήσεις αλλά να μπεις και στη θέση μου!!! 
Εεεεε, λοιπόν τότε είναι που χρειάζεσαι την πρόταση αυτή που σου κάνω σήμερα ...μια ζεστή, χορταστική ντοματόσουπα σκέτη ή με μπέικον για επιπλέον νοστιμιά (και να χορτάσει ο καλός σου γιατί... πού ακούστηκε σούπα χωρίς κρέας για γεύμα;), με ένα περιποιημένο μπισκότο κεφαλοτυριού στην άκρη του πιάτου (σημάδι γυναικείας, περισσής φροντίδας αλλά και γνώσης (!) της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης!!!) και μερικά bake rolls με γεύση πέστο γιατί... για να γίνουν τα σπιτικά χρειάζεται ψωμί του τοστ ή άλλο που μπορεί και να βρίσκεται ακόμα στο μάρκετ ή στον φούρνο της περιοχής!!
Μια ζεστή (όχι καυτή... μην καούμε κιόλας!!) ντοματόσουπα σε χρόνο ρεκόρ, με υπέροχη νοστιμιά, γαρνιρισμένη με όλα τα καλούδια που σε κάνει να χορταίνεις και να ξεχνάς τη βροχή και την ψύχρα αλλά το κυριότερο που σε κάνει να ξεχνάς ότι μια ώρα πριν προβληματιζόσουν για το τί θα μπει στο μεσημεριανό τραπέζι!
Άντε ...ελάτε να την ετοιμάσουμε!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές ψητές από βάζο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2/3 φλ.τσ. ζωμό κότας (σπιτικό ή έτοιμο)
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
3 κ.σ. τραχανά γλυκό ή ξινό
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι & Πιπέρι
Λίγη ρίγανη 
Για το γαρνίρισμα
3 φέτες μπέικον σε κομμάτια
2 κ.σ. κεφαλοτύρι για τα "μπισκότα"
2 κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι
Μερικά bake rolls με γεύση πέστο*
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi τις πιπεριές και τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις πολτοποιημένες ντομάτες και πιπεριές, τον χυμό ντομάτας, το κρασί, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε προαιρετικά τον ζωμό κότας και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντάς τον κατά διαστήματα.
Δοκιμάζουμε λίγο, διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται και προσθέτουμε τον τραχανά.
Αφήνουμε τη σούπα, ανακατεύοντας και πάλι συχνά, να βράσει για 8-10 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5-6 λεπτά να "πέσει" η θερμοκρασία της για να απολαύσουμε όλο το άρωμα και τη γεύση της.
Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κομμένο μπέικον και το αφήνουμε να ψηθεί.
Μετά, βάζουμε 2 κ.σ. κεφαλοτύρι στο ίδιο τηγάνι και τις αφήνουμε να "ψηθούν" μέχρι να αποκτήσουν ένα καστανόξανθο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Γαρνίρουμε τη σούπα με μπέικον, λίγο φρέσκο θυμάρι, σπασμένα ή ολόκληρα bake rolls και τα μπισκότα κεφαλοτυριού.
TIPS
* Εάν θέλουμε, φτιάχνουμε μόνοι μας τα κρουτόν, αλείφοντας 2 φέτες από ψωμί του τοστ με πέστο βασιλικού. 
Βάζουμε τις φέτες στον φούρνο και τις ψήνουμε μέχρι να σκληρύνουν. 
Ύστερα, όσο είναι ζεστές τις κόβουμε σε κυβάκια. 
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις προσθέτουμε στη σούπα.
Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάξουμε τη ντοματόσουπα χωρίς τραχανά αλλά και χωρίς μπέικον και είναι ακόμα πιο ελαφριά και πολύ νόστιμη.
Tante Kiki
28 Comments
No