Νιόκι φούρνου με μια ιδιαίτερη κόκκινη σάλτσα


Καλή σας μέρα! Λατρεύω την ιταλική κουζίνα! Διαθέτει απίστευτες νοστιμιές! Μοναδικά πιάτα με ζυμαρικά, υπέροχες πίτσες, φοκάτσια και τόσα άλλα! Ανάμεσα στις άλλες λιχουδιές τα νιόκι! Αυτά τα υπέροχα νιόκι πατάτας που, μέχρι στιγμής, τρεις φορές προσπάθησα να τα φτιάξω αλλά και τις τρεις φορές δεν μου έγιναν καλά! Όλα όμως έχουν ένα όριο! Πριν μερικές μέρες τα νιόκι καρφώθηκαν στον μυαλό μου ...ήθελα νιόκι!!!! Αυτές τις μικρές λιχουδιές που ...λιώνουν στο στόμα και σε κάνουν να μην θέλεις να αφήσεις το πιρούνι από το χέρι.
Χρόνια πριν, κάπου στη Ρώμη σε κάποιο εστιατόριο μια μικρούλα με καστανά μαλλιά που πήγαινε για πρώτη φορά ταξίδι στην Ιταλία διάλεξε να δοκιμάσει ένα περίεργο πιάτο... κάτι σαν άσπρα φασόλια σκεπασμένα με μιαν άσπρη σάλτσα κατέφθασε και ...θρονιάστηκε μπροστά της. Δοκίμασε ένα αλλά ...φασόλια δεν ήταν! Μμμμμ!! Νόστιμο δήλωσε και, κυριολεκτικά, το ...σκούπισε... δεν έμεινε ούτε ένα απ' αυτά τα μαλακά, μικρά ζυμαρικά που είχαν όψη φασολιού!
Ναι, καλά καταλάβατε... αυτή ήμουν εγώ και τα μικρά "φασόλια" ήταν νιόκι! Άργησα πολύ να αναζητήσω τη γεύση τους όχι γιατί δεν μου είχαν αρέσει αλλά γιατί έτσι τόφερε η μοίρα!! Πολλά χρόνια μετά... τα νιόκι εμφανίστηκαν και πάλι μπροστά μου σε κάποιο άλλο ταξίδι και σε επίσκεψη σε άλλο ιταλικό εστιατόριο! Για δεύτερη φορά τα λάτρεψα... κι αυτή τη φορά ήταν νιόκι αλα αματριτσιάνα, με κατακόκκινη, πικάντικη σάλτσα. Τρίτη φορά δεν υπήρξε για πολλά χρόνια μέχρι που τα νιόκι ήρθαν ξανά μπροστά μου σε μια φωτογραφία στο δίκτυο! Αυτή τη φορά ήθελα να θυμηθώ και πάλι τη γεύση τους αλλά όχι πλέον σε εστιατόριο!
Κι επειδή ...ήθελα νιόκι και νιόκι δεν θα επιχειρήσω σύντομα να ξαναφτιάξω στο σπίτι (αν και ποτέ μη λες ποτέ) έκανα μια απλή βόλτα στο μάρκετ και τα πήρα έτοιμα! Τόσο απλά! Τα συγκεκριμένα δεν ήταν φρέσκα νιόκι ψυγείου και η αλήθεια είναι ότι αυτό μου έκανε εντύπωση αλλά επειδή η μάρκα τους ήταν γνωστή είπα να τα δοκιμάσω. Μου φάνηκαν λίγο ...μεγάλα κάτι που σκέφτηκα ότι μπορεί να "εμπόδιζε" τη σάλτσα να δυναμώσει τη γεύση τους αλλά και πάλι... το ξέρω ότι από τότε που έγινα food blogger έχω αποκτήσει ιδιοτροπίες! Βέβαια, σίγουρα αν τα έφτιαχνα... θα τα έφτιαχνα λίγο μικρότερα σε μέγεθος και οπωσδήποτε η γεύση τους θα είχε εκείνη τη σπιτική νοστιμιά που αποπνέει ...αγάπη! Προς το παρόν όμως έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Εξ άλλου, γιατί να στερηθείς τη νοστιμιά τους επειδή δεν μπορείς ή δεν προλαβαίνεις να τα φτιάξεις στο σπίτι; 
Όσο για την πικάντικη σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας, σε άλικο κόκκινο... τους ταίριασε υπέροχα και τους χάρισε μια μοναδική νοστιμιά που έκανε τον ουρανίσκο να χορεύει ταραντέλα! :) Η απόλαυση απογειώθηκε με την τελευταία πινελιά... ένα υπέροχο υπόλευκο τριμμένο πεκορίνο που μπορεί να ήταν Αμφιλοχίας και όχι το αυθεντικά ιταλικό αλλά είναι ένα τυρί που δεν υστερεί σε τίποτα κι επιπλέον το λατρεύω!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1 πακετάκι νιόκι πατάτας (500 γρ.)
150 γρ. τυρί "Βλάχικο", τριμμένο
Για τη σάλτσα
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης (ή 1 μικρή)
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή 1/3 κ.γλ. ξερό βασιλικό)
1 πρέζα ρίγανη
1 1/2 κ.σ. μέλι (ή 1 κ.γλ. ζάχαρη)
Αλάτι & Πιπέρι
1/3 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
200 γρ.  πεκορίνο τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις ξεφλουδισμένες ντομάτες.
Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, το μέλ, τον βασιλικό και τον πελτέ ντομάτας σε μια μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό ή ζωμό κοτόπουλου κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 7-8 λεπτά.
Βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο ταψάκι.
Παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αδειάζουμε τα νιόκι μέσα στο ταψί. 
Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και ανακατεύουμε προσεκτικά τα νιόκι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Βάζουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει μια ωραία κρούστα από πάνω αλλά και να απορροφηθούν τα υγρά που είχαν απομείνει στη σάλτσα.
Απολαμβάνουμε με μια πράσινη σαλάτα και ιταλικό κρασί Chianti.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι μέσα από τη ψυχή μου! :))




Tante Kiki
18 Comments
No