Ζύμη σαμπλέ αμυγδάλου, για γλυκές τάρτες


Ζύμη σαμπλέ με αμυγδαλόσκονη, για γλυκές τάρτες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! 
Ας ξεκινήσουμε την εβδομάδα αυτή με μια συνταγή βάσης. Μια ζύμη σαμπλέ τόσο απαραίτητη για τις γλυκές τάρτες που θέλεις να φτιάξεις κάποιες φορές. 
Οι συνταγές βάσης είναι κάτι σαν το αλφαβητάρι της κουζίνας. Θυμάσαι καθόλου τον εαυτό σου κι αν όχι αυτόν ... το πιτσιρίκι σου όταν πρωτοάνοιξε το αλφαβητάρι του; Εκείνα τα πρώτα βήματα που του άνοιξαν τις πόρτες σε έναν καινούργιο, εντυπωσιακό κόσμο ...δειλά βήματα για το ίδιο, συγκινητικά βήματα για σένα ...την περήφανη κι αγχωμένη μαμά ή μάλλον την αγχωμένη και περήφανη μαμά γιατί συνήθως αυτή είναι η σωστή σειρά! 
Τις πρώτες φράσεις με το ανοιχτό βιβλίο... να βρίσκεται μπροστά του ακολουθούν βήμα-βήμα οι διστακτικοί πειραματισμοί στα παραμυθάκια που κι εκείνα με τη σειρά τους οδηγούν σε νέα μονοπάτια κι ένας ολόκληρος κόσμος βρίσκεται εκεί μπροστά να το περιμένει.


Κάπως έτσι είναι και οι συνταγές βάσης... ένα αλφαβητάρι της κουζίνας, το πρώτο σκαλοπάτι που σε οδηγούν στο επόμενο βήμα και μετά στο επόμενο στάδιο και μετά ακόμα πιο μακριά στον κόσμο της γεύσης και της νοστιμιάς. Τί χρειάζεσαι;; Μα τί άλλο παρά συνταγές βάσης που είναι δοκιμασμένες και σίγουρες ...για κανέναν άλλο λόγο πέρα από το να μάθεις εύκολα και να αγαπήσεις τα ζυμώματα. Τίποτα πιο χαλαρωτικό... είμαι σίγουρη ότι το έχεις ακούσει κι αν όχι ακόμα... είμαι σίγουρη ότι θα το ακούσεις μόλις αρχίσεις να ασχολείσαι με το ...σπορ, γιατί σπορ είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Ένα δημιουργικό σπορ που σε κάνει να ηρεμείς, να συγκεντρώνεσαι και να ξεχνάς καθημερινές μικροσκοτούρες, να χώνεσαι όλο και πιο βαθιά σε χρώματα, μοσχοβολιές, μπαχαρικά κι αρωματικά ζώντας μιαν άλλη πραγματικότητα. Αυτήν ακριβώς την ελευθερία σου δίνει μια σωστή και εύκολη συνταγή βάσης. Την ελευθερία να έχεις ένα πρώτο βήμα σίγουρο κι εσύ να επιχειρείς το δεύτερο που σε πάει ακόμα πιο μακριά σε έναν κόσμο γεμάτο νοστιμιά κι ενδιαφέρον.

Ζύμη σαμπλέ με αμυγδαλόσκονη, για γλυκές τάρτες

Η συγκεκριμένη ζύμη είναι νόστιμη, τριφτή και ταυτόχρονα λιώνει στο στόμα. Πανεύκολη, μπορεί να ζυμωθεί με το χέρι ή με το μίξερ και σε λιγότερο από 15 λεπτά είναι έτοιμη, τυλιγμένη με τη διάφανη τουαλέτα της (βλέπε ...μεμβράνη) και οδεύει εκούσια προς το ψυγείο όπου μένει μέχρι να αξιοποιηθεί και να ικανοποιήσει με τη γεύση και την υφή της ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Ζύμη σαμπλέ με αμυγδαλόσκονη, για γλυκές τάρτες

ΥΛΙΚΑ
 για μία τάρτα 22-24 εκ.
  • 220-230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. αμυγδαλόσκονη
  • 1 φακελάκι φυσική βανίλια σε σκόνη Vahiné (ή 1 βανιλίνη)
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, (ελαφρώς μαλακό)
  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους (Μ)
  • 2 γρ. αλάτι
Ζύμη σαμπλέ με αμυγδαλόσκονη, για γλυκές τάρτες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, την άχνη, το αλάτι, την αμυγδαλόσκονη και την βανίλια και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και με ένα μαχαίρι (όχι μυτερό) ανακατεύουμε και το αυγό με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που, οριακά, δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη.
  5. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 1 1/2 ώρα πριν την χρησιμοποιήσουμε.
  6. Όταν θα την βγάλουμε από το ψυγείο θα είναι δύσκολο να την πλάσουμε και να την ανοίξουμε σε φύλο.
  7. Πριν, λοιπόν, πάρουμε τον πλάστη για να την ανοίξουμε την αφήνουμε για 10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να γίνει πάλι εύπλαστη.
  8. Την βάζουμε σε ταρτιέρα, την τρυπάμε με το πηρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε για 25 λεπτά ...αν πρόκειται να της προσθέσουμε γέμιση που δεν χρειάζεται ψήσιμο.
  9. Σε κάθε άλλη περίπτωση, την ψήνουμε με την γέμιση της τάρτας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  1. * Αλλάζουμε τη γεύση της ζύμης χρησιμοποιώντας άλλον ξηρό καρπό (π.χ. φουντούκια, φιστίκια ή καρύδια) και πάντα ανάλογα με τη γέμιση της τάρτας ή κάποιο αρωματικό όπως τζίντζερ ή κανέλα.
  2. * Για να μη μαλακώσει η βάση της τάρτας εάν πρόκειται να βάλουμε υγρή γέμιση, πασπαλίζουμε το φύλλο με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι. 
  3. Εναλλακτικά, απλώνουμε ένα ασπράδι αυγού ή αν πρόκειται για σοκολατένια γέμιση λίγη σκέτη σοκολάτα ή μαρμελάδα και ψήνουμε για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ζύμη σαμπλέ με αμυγδαλόσκονη, για γλυκές τάρτες
Πηγή αρχικής συνταγής: ΕΔΩ
Tante Kiki
20 Comments
No