Συμφωνία σε άσπρο και καφέ



Οι τούρτες που περιέχουν κάποιο φρούτο ανήκουν στην κατηγορία αυτών που λατρεύω. Με σοκολάτα ή χωρίς το φρούτο, όποιο κι αν είναι αυτό, χαρίζει στην τούρτα μια ιδιαίτερη δροσιά... μιαν άλλη χάρη! Από την άλλη τα βύσσινα είναι επίσης από τα αγαπημένα μου φρούτα, γλυκά, κομπόστες. Αυτή η γλυκόξινη γεύση τους με ξετρελλαίνει! Θεϊκός συνδυασμός με... τη σοκολάτα και τη βανίλια που τρύπωσε στο παντεσπάνι!
'Οσο για το "παντεσπάνι" που δεν είναι παντεσπάνι αλλά sponge κέικ βουτύρου δίνει μιαν άλλη νότα στην τούρτα! Είναι προκλητικά αφράτο και πολύ νόστιμο (αξίζει να γίνει και σαν ένα απλό κέικ που θα συνοδεύσει καφέ ή τσάι) μια και είναι κέικ αλλά και κόβεται πανεύκολα σε δίσκους ακόμα κι όταν είναι χλιαρό. 
Όταν διάβασα τη συνταγή σε μια ξένη ιστοσελίδα, η αλήθεια είναι ότι... δεν εντυπωσιάστηκα. Κυκλοφορούν πολλές ανάλογες συνταγές μια και οι αγαπητοί Αγγλοσάξονες, κέικ χρησιμοποιούν σαν παντεσπάνια. Όταν όμως το έφτιαξα, λίγο το άρωμα βανίλιας, λίγο το άρωμα βουτύρου (το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και αρωματικό) και η θεϊκή του υφή με ξετρέλαναν! Ευτυχώς το κέικ είχε φουσκώσει έτσι που δεν θέλουμε στις τούρτες και έκοψα έναν μικρό δίσκο από την πάνω επιφάνεια προκειμένου να ισιώσει κι έτσι όλοι το δοκίμασαν και το απόλαυσαν πριν γίνει τούρτα και δοκιμάσουν το σύνολο.
Κι έτσι το υπέροχο αυτό κέικ μεταμορφώθηκε από την καφέ σοκολατένια μάγισσα σε μια μοναδικής νοστιμιάς δίχρωμη τούρτα με μικρές φρουτένιες μπουκίτσες που αφήνουν στο στόμα την γλυκόξινη θύμησή τους! Πάμε στη συνταγή;;;


ΥΛΙΚΑ
για φόρμα 24 εκ.    

Για το sponge cake - παντεσπάνι
  • 230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 230 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 230 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
  • 1 κ.γλ. κοφτή μπέικιν
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 2 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας (υγρό)
  • 2 κ.σ. νερό χλιαρό ή κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
  • 1 φλ.τσ. από το σιρόπι της κομπόστας
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
Για τη γέμιση - ganache
  • 400 γρ. πικρή κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 250 γρ. + 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/2 βάζο βύσσινα κομπόστα (χωρίς κουκούτσι)
Για το γαρνίρισμα     
  • Μερικά βύσσινα
  • Σαντιγύ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το sponge cake - παντεσπάνι
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Βάζουμε την καστανή ζάχαρη στο multi και την ψιλοκόβουμε για να διαλυθεί πιο εύκολα στο βούτυρο.
  3. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με την βανίλια, το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομογενοποιημένο μείγμα.
  5. Ανακατεύουμε το μπέικιν με τη φαρίνα και τα προσθέτουμε εναλλάξ με το νερό (ή το κονιάκ) στο μείγμα.
  6. Βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά και το ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι βγάζοντας ένα ξυλάκι που το έχουμε μπήξει στο κέντρο του παντεσπανιού-κέικ αυτό είναι καθαρό.
  7. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το βγάζουμε το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από τη φόρμα και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  8. Μόλις κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε 3 δίσκους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Αναμγνύουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι από την κομπόστα βύσσινο και την ζάχαρη. 
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3 λεπτά και μετά το αφήνουμε να κρυώσει καλά για να βρέξουμε το παντεσπάνι.*
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 250 γρ. κρέμας γάλακτος και μόλις ζεσταθεί την ρίχνουμε επάνω στην κουβερτούρα.
  2. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και μετά ανακατεύουμε με μια μαρίζ σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Βάζουμε την ganache σε μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει αρκετά.
  4. Στο μεταξύ, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
  5. Εάν θέλουμε, κρατάμε λίγη από τη σαντιγύ αυτή άσπρη για να γαρνίρουμε την τούρτα.
  6. Μόλις η ganache πήξει βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και την χτυπάμε για λίγο με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει λίγο.
  7. Ύστερα, την αναμιγνύουμε με την σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί για την τούρτα.
Συνθέτουμε την τούρτα
  1. Παίρνουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού και τον βάζουμε σε μια πατέλα.
  2. Βρέχουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε επάνω το 1/3 της σοκολατένιας κρέμας.
  3. Ύστερα, κόβουμε στη μέση μερικά βύσσινα και τα αραδιάζουμε επάνω στην κρέμα.
  4. Τοποθετούμε επάνω τον δεύτερο δίσκο παντεσπανιού και τον βρέχουμε κι αυτόν με σιρόπι.
  5. Βάζουμε ένα ακόμη στρώμα (άλλο 1/3) κρέμας και από πάνω και πάλι αραδιάζουμε κομμένα στη μέση βύσσινα.
  6. Βάζουμε τον τελευταίο δίσκο και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  7. Εάν θέλουμε, διακοσμούμε και με την άσπρη σαντιγύ που κρατήσαμε προσθέτοντας και μερικά βυσσινάκια.
  8. Βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά εκτός ψυγείου όταν πρόκειται να την κόψουμε. 
TIPS
* Εάν βιαζόμαστε μπορούμε να μην φτιάξουμε άλλο σιρόπι αλλά να χρησιμοποιήσουμε έτσι όπως είναι το σιρόπι της κομπόστας.
Πηγή για το cake-παντεσπάνι: ΕΔΩ
Tante Kiki
37 Comments
No