Αυγά μάτια με σάλτσα μελιτζάνας


Κάποτε, πριν αρκετά χρόνια, σε μια κουζίνα αλλοτινής εποχής, σ' ένα τραπέζι στρωμένο με καρό μπλε και άσπρο τραπεζομάντηλο, ένα κοριτσάκι, δύσκολο στο φαγητό, δοκίμασε μια μικρή, τόση δα μπουκίτσα από κάποια αυγά μαγειρεμένα μέσα σε μια "περίεργη" σάλτσα... μια σάλτσα που δεν μπορούσε να αποφασίσει και να πιστέψει ή καλύτερα που δεν μπορούσε να παραδεχθεί φανερά ότι της είχε αρέσει! Όχι!
Εκείνη την ημέρα ή καλύτερα εκείνο το μεσημέρι δεν είπε τίποτα! Απλά δοκίμασε μια μπουκιά και μετά από λίγο μια ακόμα κι ύστερα θέλησε μια ακόμα αλλά τα αυγά με την περίεργη σάλτσα είχαν κάνει ...φτερά!! Τα είχαν φάει οι μεγάλοι!! Και πάλι όμως δεν διαμαρτυρήθηκε γιατί ήξερε! Το είχε ξαναδεί αυτό το φαγάκι! Το άρωμά του είχε χωθεί για τα καλά στη μνήμη της! Κι αυτό έγινε... το φαγάκι αυτό το ξαναμαγείρεψε η μανούλα της κι εκείνη ξαναδοκίμασε! Αυτή τη φορά όμως δεν έχασε την ευκαιρία! Ζήτησε ένα ολόκληρο αυγό που βρίσκονταν στη μέση της κατακόκκινης σάλτσας με τα μικρά κυβάκια της μελιτζάνας. Αυτή τη φορά όχι μόνον το καταβρόχθησε αλλά το λάτρεψε κιόλας! Κι από τότε μπήκε στα αγαπημένα της και το έφαγε πολλές φορές!
Ναι! Καλά καταλάβατε... αυτό το δύσκολο στο φαγητό κοριτσάκι ήμουν εγώ!!
Αλλά ας επιστρέψουμε στο σήμερα που το κοριτσάκι αυτό μεγάλωσε (παραμεγάλωσε μάλιστα!!) κι έμαθε να τρώει και να δοκιμάζει ένα σωρό γεύσεις! Μα ό,τι κι αν πω ...οι γεύσεις των παιδικών μας χρόνων είναι πάντα ευπρόσδεκτες και πολυαγαπημένες! Δεν συμφωνείτε;;;
Η εποχή των μελιτζάνων καλά κρατεί!! Πέρα όμως απ' αυτό... οι μελιτζάνες είναι από τα πολύ αγαπημένα λαχανικά που ακόμα και ο πιο δύσκολος ουρανίσκος τα γεύεται με ευχαρίστηση. Μελιτζάνες με κρεμμύδια, μελιτζάνες με κιμά, μελιτζάνες με σάλτσα και κρέας, μελιτζάνες ψητές αλλά και μελιτζανοσαλάτα! Τί θα λέγατε σήμερα για μια λίγο πιο διαφορετική συνταγή με μελιτζάνες... κατακόκκινη σάλτσα ντομάτας και κυβάκια μελιτζάνας και μέσα σ' αυτή... πολύ λαχταριστά αυγά "μάτια"!  Εύκολο;; Πανεύκολο!! Νόστιμο;;; Χωρίς καμιά αμφισβήτηση!! Με μια ιδέα καλοκαιριού κι άλλη μια φθινοπώρου το πιάτο αυτό στέκεται με αξιοπρέπεια στο καθημερινό τραπέζι!
Δοκιμάστε το και δεν θα απογοητευθείτε... η γεύση του είναι θεϊκή!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
1 μελιτζάνα μακρόστενη κομένη σε κύβους
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
150 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 αυγά μεγάλα (L)
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι & Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα και την πιπεριά.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά , γυρίζοντάς τα συχνά με μια ξύλινη σπάτουλα.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το χυμό ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα αυγά.
Τα αλατίζουμε και καλύπτουμε το τηγάνι με ένα καπάκι για 5 λεπτά έτσι ώστε να ψηθούν καλά τα αυγά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ζυμωτό (κατά προτίμηση) ψωμάκι και κρύα μπύρα.
** Εάν θέλουμε ένα ακόμα πιο χορταστικό φαγητό, συνοδεύουμε τα αυγά με μια μερίδα σπαγγέτι.

Tante Kiki
30 Comments
No