Η μαρμελάδα του ...πάθους!


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! 
Μαρμελάδα μαραπέλλα (το δαμάσκηνο-βανίλια στην Κυπριακή διάλεκτο) ή αλλιώς βανίλια με αρμενιακό δαμάσκηνο (ή κοινώς βερίκοκο) και κανέλα. Ένας συνδυασμός που, για όσους δεν έχουν λατρεία στην κανέλα όπως εγώ, μπορεί να φαντάζει χειμωνιάτικος αλλά δεν είναι καθόλου αν σκεφτεί κανείς την γνωστή κανελάδα, το παραδοσιακό ρόφημα-αναψυκτικό κάποιων νησιών του Αιγαίου.
Την αρχική ιδέα για μαρμελάδα με βανίλιες και κανέλα μου την χάρισε μια αγαπημένη φίλη blogger, η Ρούλα η Σμαραγδένια που την είχε δει από μια άλλη φίλη την Ράνια και την ευχαριστώ πολύ. Έτσι, από τη μέρα που πήρα το μήνυμά της η γλυκιά κατακόκκινη μαρμελάδα ...τρύπωσε στο νου και την καρδιά μου! Ονειρευόμουν τη γεύση της αλλά κάτι μου έλειπε μια, και ως γνωστόν, αγαπώ πολύ τα μείγματα φρούτων για μαρμελάδες. Τότε ήταν που βρέθηκαν μπροστά μου, μέσα στην φρουτιέρα μερικά βερίκοκα που ωρίμαζαν με την ησυχία τους. Η ώρα είχε φτάσει!! Ο συνδυασμός είχε αποφασιστεί και το παιχνίδι είχε τελειώσει ("the game is over" είχε, πρόσφατα σχετικά, ειπωθεί σε κάποιο άλλο μέρος και με κάποια άλλη αιτία)! 
Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θυμάστε τη συνέχεια (και ποιός άλλωστε μπορεί να την ξεχάσει)... ήρθαν τα πάνω κάτω που λέμε κι εμείς οι ...Ευρωπαίοι!! Εδώ μπορεί να μην ήρθαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα πάνω κάτω αλλά τα βερίκοκα με τα δαμάσκηνα, τα μήλα και η κανέλα μπήκαν όλα στην ίδια κατσαρόλα και... έκαναν μια κατακόκκινη μαρμελάδα, πολύ αρωματική και πολύ μα πολύ ιδιαίτερη, έως παραδεισένια γεύση αλλά και επίγευση! Μια μαρμελάδα με το πιο όμορφο και γλυκό κόκκινο, το κόκκινο του πάθους που την αναζητά ο ουρανίσκος επάνω σε ψωμί με βούτυρο ή τυρί κρέμα αλλά και πάνω σε δροσερό γιαούρτι, ρυζόγαλο ή κρέμα. Πάμε να δούμε πόσο απλή είναι η διαδικασία της;;;
ΥΛΙΚΑ για 3 βαζάκια 350 γρ. (περίπου)
400 γρ. βερίκοκα (καθαρό βάρος)
400 γρ. βανίλιες (δαμάσκηνα) (καθαρό βάρος)
2 μήλα κόκκινα 
550 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε (ψιλοκόβουμε) τα φρούτα στο multi χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξυλάκι της κανέλας.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα και μετά ελέγχουμε εάν έχει "δέσει" σωστά βάζοντας λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που την αφήνουμε να κρυώσει.
Ύστερα, σύρουμε ένα κουτάλι στη μαρμελάδα χωρίζοντάς την σε δύο μέρη και εάν αυτά δεν ενωθούν τότε η μαρμελάδα έχει "δέσει".
Βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει. 
Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Tante Kiki
22 Comments
No