Μελιτζανοκεφτεδάκια à la... Tante Kiki


Καλή σας μέρα!!Ακόμη ένα αγαπημένο μεζεδάκι που όμως μπορεί να γίνει και κανονικό γεύμα αλλά και σάντουιτς που θα μας συνοδεύσει στο γραφείο (τις μέρες που δεν έχουμε άδεια) ή στην εκδρομή και στο πικ νικ.
Είπα κι εγώ να φτιάξω μελιτζανοκεφτέδες! Αλλά όχι τους κλασσικούς! Αυτούς τους λίγο διαφορετικούς που δεν μπορούν να αποφασίσουν τί ακριβώς είναι πέρα από το να δεχθούν ότι δεν είναι αυτό που λέμε ...οι συνηθισμένοι!!
Σ' αυτές τις νοστιμότατες μπουκίτσες, ο κιμάς συνυπάρχει αρμονικά με τη μελιτζάνα αλλά και τη ντομάτα, ο δυόσμος με τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο με το κίμινο κι όλα μαζί φτιάχνουν ένα θεϊκό μεζεδάκι που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστό αλλά και κρύο. Εθιστικό κεφτεδάκι, τηγανιτό, από κείνα που οι παλιές νοικοκυρές φιλοξενούσαν κάθε τόσο στο μεσημεριανό τους τραπέζι και που οι νεώτερες συνηθίσαμε να αποκαλούμε... "ανθυγιεινά" αν και γεμάτα υπέρτατη νοστιμιά! Μια φορά στις τόσες δεν πειράζει... ειδικά αν είναι καλοκαίρι και η ατμόσφαιρα ζητά ουζάκι και μάλιστα τσιπουράκι με παγάκια ή κρύα μπυρίτσα! 
Ας μπούμε, λοιπόν, στην κουζίνα και με λίγα υλικά ας φτιάξουμε αυτό το νοστιμότατο κεφτεδάκι που μαζί με ένα τσιπουράκι... θα μας φτιάξει λίγο τη διάθεση γιατί... δεν είναι μόνον ο έρωτας που περνά από το στομάχι αλλά και η καλή διάθεση! :)
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. κιμά
450 γρ. μελιτζάνες ψιλοκομμένες (σαν κιμά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό μεγάλο (ή αν θέλουμε 2 αυγά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/3 κ.γλ. κίμινο
1/3 κ.γλ. ρίγανη
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το ελαιόλαδο) σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε τα κεφτεδάκια μας.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά έτσι ώστε να "σφίξει" και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο (μέχρι το μέση του) και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια-μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και αφού το ελαιόλαδο στο τηγάνι έχει ζεσταθεί, τα βάζουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Βγάζουμε από το τηγάνι, τοποθετούμε σε ένα πιάτο που το έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί (για να "φύγει" το περιττό λάδι) και αμέσως μετά τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές αλλά και μερικά ντοματίνια.
TIPS
* Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και 80-100 γρ. θρυμματισμένη φέτα.
* Εάν θέλουμε οπωσδήποτε μια πιο υγιεινή εκδοχή, μπορούμε να κάνουμε τα κεφτεδάκια ψητά στο φούρνο, σαν μικρά μπιφτεκάκια... είναι εξίσου νόστιμα!

Tante Kiki
13 Comments
No