Το καλοκαίρι θέλει γιαούρτι...

Σε όλο τον κόσμο λέγεται η ίδια ιστορία με μικρές παραλλαγές. Εντυπωσιακό! Κάπου στην Κεντρική Ασία, χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιοι κτηνοτρόφοι μετέφεραν γάλα μέσα σε φλασκιά από δέρμα ζώων. Όταν όμως έφτασαν το γάλα είχε γίνει γιαούρτι ή κάποιας μορφής φρέσκο τυρί. Κι όμως δεν είχε γίνει θαύμα!
Απλά, η φυσική πυτιά, η ζέστη, η συνεχόμενη ανάδευση και το δέρμα του ζώου βοήθησαν ώστε να γίνει ένα πηχτό προϊόν με γεύση τόσο ωραία που οι βοσκοί έφτιαξαν ξανά και ξανά αλλάζοντας έτσι τη ζωή όλων, σχεδόν, των ανθρώπων.
Το γιαούρτι χωρίζεται σε κατηγορίες σύμφωνα με τα είδη γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αλλά και το ποσοστό των λιπαρών. Χωρίζεται όμως και σε 3 βασικά είδη... το γιαούρτι με πέτσα που το συναντάμε σε πλαστικά ή πήλινα κεσεδάκια. Το συγκεκριμένο τα τελευταία χρόνια το ονομάζουμε και ...ζωντανό! Το μοιράζουν στα κεσεδάκια, όπου το αφήνουν να κρυώσει και έτσι ενώ τα λιπαρά του ανεβαίνουν στην επιφάνεια σχηματίζεται η γνώριμή μας πέτσα. Στη συνέχεια, μπαίνει η μαγιά με μορφή ένεσης χωρίς να χαλάσει η πέτσα και το γιαούρτι πήζει.
Από την άλλη, το γιαούρτι χωρίς πέτσα μπαίνει σε κεσεδάκια ταυτόχρονα με τη μαγιά. Στη συνέχεια το ανακατεύουν συνέχεια κι έτσι ομογενοποιείται εντελώς μέχρι να πήξει.
Όσο για το αγαπημένο μας στραγγιστό γιαούρτι, ανακατεύεται καλά και μπαίνει σε πάνινες σακούλες, όπου το αφήνουν για 1-2 μέρες μέχρι να στραγγίσει και χάσει ένα μεγάλο μέρος από την υγρασία του και να αποκτήσει την πηχτή και βελούδινη υφή του.      
Γιαούρτι, λοιπόν, ένα ανεκτίμητο προϊόν που όπου κι αν μπει χαρίζει τη μοναδική του νοστιμιά αλλά και τη δροσιά του.
Σήμερα, θα το δοκιμάσετε (ελπίζω να σας πείσω δηλαδή) με μια κρούστα που από κάτω κρύβει ένα ωραιότατο, φουρνιστό, ριζότο λαχανικών με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα. 
Να έχετε μιαν υπέροχη μέρα!!!

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x25 εκ.
300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
200 γρ. αρακά
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
200 γρ. καλαμπόκι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη
Αλάτι - πιπέρι 
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. καπνιστή γαλοπούλα σε κομματάκια
200 ml λευκό ξηρό κρασί
25 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα για το ταψί
Για τη επικάλυψη
200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
2 αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για λίγο.
Προσθέτουμε το ρύζι με τον αρακά, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι και αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση το ριζότο.
Προσθέτουμε 200ml ζεστό νερό και αφήνουμε το ριζότο να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις το νερό εξατμιστεί, προσθέτουμε άλλα 100ml νερό και αφήνουμε και πάλι να βράσει το ριζότο.
Εάν το ρύζι και τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε λίγο ακόμη βούτυρο στο ταψί, ρίχνουμε μέσα το ριζότο και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και την καπνιστή γαλοπούλα και ανακατεύουμε με το ριζότο.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω στο ριζότο και με ένα πηρούνι σπρώχνουμε ελαφρά το μείγμα προς τα μέσα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρις ότου αποκτήσει μια καστανόξανθη κρούστα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα και λευκό κρασί.

30 σχόλια:

  1. Φαίνεται τόόόσο υπέροχη πρόταση! Θα μπει στα... προσεχώς!
    Σύντομα θα το φτιάξω!
    Σε φιλώ πολύύύύ!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
    Καλημέρα, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο και καλοκαιρινό Ιωάννα μου!!! Να το φτιάξεις!!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία και ιδιαίτερη συνταγή! Ούτε που φανταζόμουν ότι κάτω από το γιαούρτι υπάρχει ρυζότο! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γίνεται πολύ νόστιμο και άκρως καλοκαιρινό! :)

      Διαγραφή
  3. Θέλω να βουτύξω στην οθόνη μου! Χόρτασε το μάτι μου αλλά όχι και το στομάχι μου και κάτι πρέπει να κάνω για αυτό χαχαχα
    Κική μου είσαι απίθανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω καλύτερα μερικά κομμάτια;;;; χαχαχα

      Διαγραφή
  4. Απιστευτο φαγακι Κικιτσα μου!! Τελειο! Θα μπορουσα να το τρωω καθε μερα!! Μα εχεις καταπληκτικες ιδεες!! Οι φωτος σου η μια καλυτερη απο την αλλη!!
    Σε φιλω πολυ!! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Εύη μου και σ' ευχαριστώ για τα τόσο γλυκά σου λόγια!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Για τα δικά μου γούστα το φαγάκι αυτό δεν είναι καλοκαιρινό αλλά παντός καιρού! Γιαουρτάκι πολυαγαπημένο και σκέτο και σε φαγητά και σε γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λέω καλοκαιρινό γιατί εγώ τρώω γιαούρτι συνήθως το καλοκαίρι γιατί μου δίνει δροσιά... το χειμώνα να σου πω την αλήθεια, Αμαλία μου, δεν το προτιμώ!!

      Διαγραφή
  6. Κικηηηηη!!! Αυτο το ογκραντεν ρυζιου ειναι το κατι αλλο!!! Ταψι ολοκληρο εξαφανιζω!!!! Πολυ ωραιο και ευπαρουσιαστο σερβιρεται σε κομματια μεσα στην πιατελα. Ιδανικο για καλοκαιρινους μπουφεδες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ νόστιμο Χρυσαυγή μου και πολύ ελαφρύ!!! Τέλειο για μπουφέδες αλλά και κυρίως πιάτο!

      Διαγραφή
  7. Κική μου πείνασα :)
    Υπέροχο φαγητό με τα λαχανικά και την ωραία κρούστα!
    Τι ωραίο για τώρα το καλοκαίρι!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου... ναι, είναι πολύ καλοκαιρινό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. ωωωωωωωωωωωωω, πρωτότυπο!!!!! εύκολο φουλ στα λαχανικά και ιδανικό για καλοκαιρινά τραπεζώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ ελαφρύ και νόστιμοοοοοο!!! Δοκίμασέ το Ευαγγελία!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ διαφορετική εκδοχή ενός ριζότου, εκπληκτική εικόνα και πιστεύω και νοστιμιά!!
    Λατρεύω το γιαούρτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νόστιμο, εμφανίσιμο και καλοκαιρινό Μάχη μου!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχη πρωτότυπη πρόταση! Αγαπάω Ρυζότο και ανυπομονώ να δοκιμάσω τη συνταγή σου! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Σοφία μου και θα σου αρέσει!!! Είναι εξαίσιο!!

      Διαγραφή
  11. Ααα πολύ πρωτότυπο! Δεν έχω δοκιμάσει ρύζι φουρνιστό, πρέπει προφανώς αν κρίνω από ότι βλέπω! Φιλιά, την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Αθηνά μου γιατί είναι ελαφρύ, νόστιμο και καλοκαιρινό!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Αγαπω γιαούρτι! Τελεια συνταγη ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιαούρτι ωμο δεν τρώω ποτέ, αλλά το βάζω σε συνταγές με την πρώτη ευκαιρία. Πολύ πρωτότυπο το ρύζι φούρνου και σχετικά ελαφρύ (αν κρατήσουμε τα τυριά λιγο δηλάδη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φαίνεται η γεύση του ωμού αλλά η δροσιά του!! Πρωτότυπο και ναι, με τυριά με λίγες θερμίδες ή με κότατζ γίνεται ελαφρύ!!

      Διαγραφή
  14. Πολύ ωραίο φαγητό!! Καλοκαιρινό! Το θέλω τώρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, άκρως καλοκαιρινό Μαρία μου και πολύ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  15. τι ενδοιαφερον παστιτσιοριζοτο!!!! θελω να το δοκιμασω απο περιεργεια!! αγαπαμε γιαουρτι ολες τις εποχεςς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμμμ, αυτό δεν το είχα σκεφτεί... παστιτσιοριζότο!!! Δεν έχεις άδικο Λίλια μου και ναι, αξίζει να το δοκιμάσεις!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!