Σοφρίτο ...η κερκυραϊκή παραδοσιακή νοστιμιά και μια τούρτα...


Καλημέρα, καλημέρα!!! 
Η εβδομάδα της παράδοσης αυτή και σήμερα ταξιδεύουμε στην Κέρκυρα, το αγαπημένο μου νησί και απολαμβάνουμε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της, το σοφρίτο έχοντας σαν βάση μια συνταγή του γνωστού σεφ  Έκτορα Μποτρίνι. Η λέξη "σοφρίτο" έχει τις ρίζες της στην Ισπανία και σημαίνει "σοτάρισμα".
Η πρώτη αναφορά της τεχνικής sofregit (όπως λεγόταν) υπάρχει σε ένα από τα πιο παλιά βιβλία μαγειρικής της περιοχής της Καταλονίας και χρονολογείται γύρω στο 1324.
Κατά τα άλλα, το σοφρίτο είναι ένα φαγητό κατσαρόλας με μεγάλη ποσότητα σκόρδου και ξιδιού που, αν και ξενίζει κατά την ανάγνωση της συνταγής, ωστόσο εκπλήσσει ευχάριστα στο τελικό αποτέλεσμα όταν ανακαλύπτεις ότι έχει μια ιδιαίτερα ευγενική γεύση-νοστιμιά και μια μοναδική επίγευση.
Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ελαφρώς βαρύ για το στομάχι αλλά πάλι αξίζει!! 
Αν, λοιπόν, θέλετε να ταξιδέψετε με ένα φαγητό μέχρι την αγαπημένη Κέρκυρα δεν έχετε παρά να μαγειρέψετε το σοφρίτο και να απολαύσετε τη μερίδα σας χωρίς να επιτρέψετε στις τύψεις των θερμίδων να χαλάσουν αυτή την απόλαυση.
Πάμε να δούμε πώς γίνεται;;;
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο κομμένο σε φέτες πάχους 1.5 εκ. περίπου
6 σκ.σκόρδο
110 γρ. μαϊντανός
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 ποτήρι λευκό ξίδι
1 κύβος ζωμός λαχανικών
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και τα βάζουμε στο ζεστό ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα.
Στο τηγάνι που σοτάραμε το κρέας ρίχνουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και μόλις διαλυθεί μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2 περίπου ώρες  ή μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει.
Εάν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε λίγο νερό για να μην καεί.
Αφού το κρέας μαλακώσει και μείνει με το ζουμάκι του, σβήνουμε τη φωτιά.
Συνοδεύουμε με πουρέ (ή απλά βραστές πατάτες θρυμματισμένες με το πηρούνι), παπαρδέλες, πιλάφι ή τηγανιτές πατάτες.
TIPS
* Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό μας στη χύτρα ταχύτητας χρειαζόμαστε 45-50 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Ύστερα, ανοίγουμε τη χύτρα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Πηγή: ΕΔΩ
Αυτή την εβδομάδα όμως είχαμε και το τέλος της σχολικής χρονιάς (όχι για μένα φυσικά ακόμα) αλλά για την Ιωάννα και την μικρή Βασιλική μας που αφήνει το νηπιαγωγείο για το δημοτικό.  Η επιθυμία της, λοιπόν,  ήταν να γιορτάσει τα γενέθλιά της (που, παρεπιπτόντως είναι στις 10 Ιουλίου αλλά το γεγονός αυτό καθεαυτό είχε ελάχιστη σημασία για την ίδια... χαχαχα) με τους συμμαθητές και την αγαπημένη της δασκάλα. Η δεύτερη επιθυμία της ήταν μια τούρτα με θέμα τη ζωγραφική που τόσο αγαπάει. Και φυσικά, η επιθυμία της είναι ...διαταγή για τη θεία της που όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επιδόθηκα στο σπορ "φτιάχνω τούρτα και μπισκότα". Και να το πινέλο και να το κουτί με τη χυμένη μπογιά, να οι πιτσιλιές, τα σωληνάρια με τη λαδομπογιά... "θέλω και καβαλέτο" ήρθε τηλεφωνικά η παραγγελιά μια που η ίδια έκανε μπάνιο στην Πέραμο κι εγώ στη βάση μου, ζυμώνοντας, ψήνοντας και στολίζοντας. Έγινε και το καβαλέτο κι όταν η Βασιλικούλα επέστρεψε και είδε την τούρτα και τα μπισκότα της έτοιμα είχε εκείνη την αντίδραση που με "λιώνει" και με κάνει να ξεχνάω κούραση, ζέστη κι οτιδήποτε άλλο... άνοιξε διάπλατα τα ματάκια της φωνάζοντας "τέλεια είναι!!!! Σ' ευχαριστώ!!!!! Σε λατρεύω!!!" και εισέπραξα δύο τεράστια φιλιά και μια υπέροχη αγκαλιά.
Tante Kiki
43 Comments
No