Ανηθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο η ...Ελλάδα σε ένα πιάτο!

"Δοκίμαζε, δοκίμαζε, δοκίμαζε! Κάθε φορά που δοκιμάζεις, φτιάχνεις μια γευστική ανάμνηση. Με τον καιρό ξέρεις τί είναι το σωστό και τί είναι λάθος, τί πρέπει να αλλάξεις. Έτσι εξελίσσεται η γεύση σου." λέει σε μια συνέντευξή του, στον Γαστρονόμο της Κυριακής, ο Ιρανός σεφ Hamid Slimian. Πόσο δίκιο έχει!! Ακριβώς έτσι εξελίσσεται η γεύση, ακριβώς έτσι δημιουργείται η γευστική μας μνήμη, ακριβώς έτσι μαθαίνουμε τί μας αρέσει και τί όχι!
Βέβαια, εμείς τί να πούμε; Ζούμε, και το έχω ξαναπεί, σε έναν ευλογημένο τόπο όπου όλα όσα παράγουμε είναι πιο αρωματικά, πιο νόστιμα, πιο υγιεινά. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για μένα, είναι τα ψάρια της Μεσογείου και τα ψάρια του ωκεανού. Προσωπικά, το γνωρίζετε ότι με τα ψάρια δεν τα πάω καλά... καλώς ή κακώς με ενοχλεί η έντονη μυρωδιά της θάλασσας που έχουν (και για να τα φάω βάζω πάντα πολλά αρωματικά και μυρωδικά). Εεεε, λοιπόν, στην Γαλλία τρώω άνετα ψάρια... κι όχι μόνον άνετα αλλά μπορώ να τρώω συχνά πυκνά ψάρια ...αρκεί να είναι του ωκεανού κι αυτό γιατί δεν έχουν μυρωδιά αλλά δεν έχουν και γεύση!!! :) 
'Ετσι, λοιπόν, όταν διάβασα τη συνταγή γι αυτή την εξπρές τυροπιτούλα με άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια, με φέτα και κατίκι το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι είναι μια πίτα με άρωμα και νοστιμιά Ελλάδας και παράδοσης. Μοσχοβολιστός άνηθος και φρέσκο κρεμμυδάκι που φωνάζουν από μακριά καλοκαίρι. Φέτα, τραχανάς και κατίκι, τρία τόσο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα που φωνάζουν Ελλάδα! Γεύση και άρωμα ελληνικής γης, νοστιμιά και μοσχοβολιά στο ζενίθ! 
Μια πιτούλα που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 15 λεπτά! Λίγο αναμονή θέλει για να φουσκώσει ο τραχανάς... και προσοχή μην παραλείψουμε αυτό το στάδιο γιατί τότε ...η πίτα θα αποτύχει! Κι από τη στιγμή που θα μπει στο φούρνο σε 30 λεπτά την έχουμε στο πιάτο μας και την απολαμβάνουμε!!!
Τη φτιάχνουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την παίρνουμε μαζί μας στην παραλία, στο γραφείο, στην εκδρομή αλλά και στο μπαλκόνι για να έχουμε το νοστιμότερο και υγιεινότερο σνακ!
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
200 γρ. φέτα τριμμένη
4 κ.σ. κατίκι
4 κ.σ. γιαούρτι
100 γρ. τραχανά 
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
3 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε σε μεγάλο μπολ τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τα αβγά και προσθέτουμε τα τυριά, το γιαούρτι, τον τραχανά και το πιπέρι.
Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι με το βούτυρο και βάζουμε το μείγμα.
Ισιώνουμε καλά την επιφάνειά του και αφήνουμε το ταψάκι στο ψυγείο σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου έτσι ώστε το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η τυρόπιτα έχει αποκτήσει ένα ξανθό χρώμα στην επιφάνειά της.
Βγάζουμε την πίτα απο τον φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και να "στεγνώσει" και μετά σερβίρουμε.
Πηγή:  Παραλλαγή από συνταγή στο COOK BOOK, της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, τον Απρίλιο 2011

42 σχόλια:

  1. Καλη εβδομαδα Κικιτσα μου!! Πω πω φανταστικη η πιτουλα σου!! Πραγματικα θυμιζει Ελληνικο καλοκαιρι..τραχανας, κατικι, ανηθος...κ τοσο ευκολη!! Στα υποψιν βεβαιως!! Οι φωτος σου υπεροχες!! Μπραβο σου!!!
    Σε φιλω πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ευούλα μου!!! Είναι φανταστική η πιτούλα και αξίζει να τη δοκιμάσεις. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα Κική μου!
    Πολύ ωραία η πιτούλα σου, καλοκαιρινή, ελληνική και πολύ μυρωδάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η νοστιμιά Μαρία μου!

      Διαγραφή
  3. καλημερα και καλη εβδομαδα! ευχομαι να περνας ομορφα και να διασκεδαζεις! να εισαι παντα καλα!
    η συνταγη σου για αλλη μια φορα εξαιρετικΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κική μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή γιατί είναι μια πεντανόστιμη πιτούλα!

      Διαγραφή
  4. Ούτε στο μυαλό μου να ήσουνα! Θα έχω αύριο μία φίλη στο σπίτι με τα παιδιά της για καφεδάκι και επειδή θα γυρίσω από το γραφείο λίγο πριν την άφιξή τους, έψαχνα κάτι πολύ απλό για να τους κεράσω. Μιλάμε ότι αυτή είναι η ιδανική συνταγή, με έσωσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω, χαίρομαι Αμαλία μου! Φτιάξτην και θα τη λατρέψετε. Άσε που μπορείς να την κάνεις από το πρωί και να την αφήσεις να την ψήσεις το μεσημέρι!!

      Διαγραφή
  5. Πόσο δελεαστικο με το σουσαμάκι απο πανω!

    Καλή εβδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και το σουσαμάκι της πάει τρελλά!

      Διαγραφή
  6. Από τις πιο ωραίες και εύκολες πίτες που έχω δει! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη αλλά σίγουρα θα την δοκιμάσω το συντομότερο δυνατό για να σιγουρευτώ ;)
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και εύκολη και πολύ νόστιμη Αγγελική μου και αξίζει να τη δοκιμάσεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι Κικίτσα μου το τελείως αντίθετο.
    Στο εξωτερικό δεν μπορώ να φάω ψάρι με τίποτα, αυτά τα ψάρια του ωκεανού μου φαίνονται τελείως άνοστα!
    Καμία σχέση με τα δικά μας που μοσχοβολάνε θάλασσα!
    Η πιτούλα σου δείχνει σούπερ νόστιμη και λαχταριστή!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι Έλενά μου... μην βλέπεις εμένα... εγώ με τα ψάρια έχω κάκιστη σχέση!!! :)
      Η πίτα είναι υπέροχη και πανεύκολη!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Η πίτα σου Κική μου φαίνεται πεντανόστιμη σίγουρα θα την δοκιμάσω!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Σοφία μου και να μου γράψεις εντυπώσεις!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Και ήθελα συνταγή για μια τυρόπιτα με μυρωδικά, οπότε η ανάρτησή σου με εξυπηρετεί πολύ! Φαίνεται αρωματική και ελαφριά και θα έχω την ευκαιρία να τη δοκιμάσω σε καμια εβδομάδα, που θα κάνω ένα τραπέζι.
    Θέλω, όμως, να σου κάνω μερικές ερωτήσεις: τι είδους τραχανά βάζουμε; Αλμυρό ή γλυκό; Ή δεν έχει σημασία;
    Επίσης, φαντάζομαι ότι δε μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά από το προηγούμενο βράδυ, να τη βάλουμε στο ψυγείο και να την ψήσουμε το επόμενο πρωί, ε;
    Τέλος, τον παπαρουνόσπορο τον χρειάζεσαι για διακόσμηση, αν κατάλαβα καλά από τις φωτογραφίες. Μπορώ, όμως, εναλλακτικά, να χρησιμοποιήσω μαυροκούκι;
    Σ' ευχαριστώ προκαταβολικά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Χαίρομαι που σου άρεσε και να την φτιάξεις γιατί αρέσει γενικότερα η συγκεκριμένη πίτα.
      Μπορούμε να βάλουμε όποιον τραχανά έχουμε, γλυκό ή αλμυρό,δεν έχει σημασία.
      Φυσικά και μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά από το βράδυ και να την ψήσουμε το πρωί.
      Τέλος, ο παπαρουνόσπορος είναι το μαυροκούκι... οπότε κανένα πρόβλημα.
      Καλή επιτυχία!! :)

      Διαγραφή
  10. Τι ωραίος εναλλακτικός τρόπος να καταναλώσεις τον τραχανά!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ ωραίος τρόπος γιατί είναι μια νοστιμότατη πίτα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Η πίτα σου φαίνεται πεντανόστιμη!!!
    Καλή βδομάδα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Στέλλα... είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη... φοβερά πλεονεκτήματα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Για την πιτα εχω να πω οτι μου αρεσει !!!!! Για τις φωτογραφιες ομως βρε Κικη........ Μα τι εχεις κανει τον τελευταιο καιρο; Τι απιθανος φωτισμος, τι τελεια πλανα, ποσο καθαρες και ομορφες ποζες εχουν τα φαγητα σου!!!! Μου αρρσει που βλεπω αυτη την αλλαγη και να με συγχωρεις που αφηνω την συνταγη σου λιγοτερο σχολιασμενη, αλλα ηθελα να σταθω στις ομορφες φωτογραφιες που στην τελικη αναδεικνυουν τα φαγητα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ να σας φτάσω Χρυσαυγή μου και μου φαίνεται κι εμένα ότι έχουν βελτιωθεί αλλά ακόμη απέχω από τις τέλειες φωτό που βγάζετε εσείς!!!! Χαίρομαι που βλέπεις αλλαγή κι ακόμα περισσότερο που μου την γράφεις γιατί είναι άπειρες οι φορές που αναρωτιέμαι αν βελτιώνομαι στην φωτογράφιση. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  13. Η Ελλάδα σε ένα πιάτο!!!! Μα τι τίτλος είναι αυτός βρε κοριτσάρα μου?Πόσο δίκιο έχεις!!!
    Καταπληκτική συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι τόσο χαρακτηριστικό τα ελληνικά υλικά σ' αυτή την πίτα!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχη η πίτα σου, έτσι όπως μου αρεσει!!!!
    Όλα τα υλικά ανακατεμένα και με τραχανά που της δίνει σούπερ γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η πίτα αυτή γιατί αξίζει Πέπη!!!

      Διαγραφή
  15. Μια πίτα με τόσα υλικά από τη λίστα των αγαπημένων μου δε γίνεται να μη με ενθουσιάσει!
    Νομίζω πως οποιοδήποτε πιάτο παίζει με το συνδυασμός άνηθος - φρέσκα κρεμμυδάκια - τυρί, μου αρέσει εκ των προτέρων!
    Ωραίο και το πασπάλισμα με το σουσάμι, πάντα μου αρέσει αυτή η πινελιά στις πίτες.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι φοβερός συνδυασμός και τόσο εύκολη πίτα!!!! Δεν γίνεται να μην τη λατρέψεις!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Ο άνηθος είναι από τις μεγάλες μου αδυναμίες! Μπορώ να τον βάλω παντού!!!
    ;-)
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    ΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ λατρεύω τον άνηθο Ιωάννα μου και ταιριάζει σε αρκετά πιάτα!!! Να τη δοκιμάσεις αυτή την τόσο εύκολη πίτα... θα ξετρελλαθείς!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Πολύ πρωτότυπη τυρόπιτα με τραχανά!!! Αντιγράφω τη συνταγή, με έβαλες σε μεγάλο πειρασμό, Κικίτσα...Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Χαρά και θα σου αρέσει είμαι σίγουρη!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  18. Πολύ πρωτότυπη τυρόπιτα με τραχανά!!! Αντιγράφω τη συνταγή, με έβαλες σε μεγάλο πειρασμό, Κικίτσα...Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μοσχοβολιστή και άκρως καλοκαιρίνη η πιτούλα... θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή ότι κάτι έχεις κάνει και οι φωτογραφίες σου έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ (σου πάει το καλοκαιράκι μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, οι φωτό μου είναι σαν τα κείμενά μου... ακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής μου αλλά και τον φωτισμό που πετυχαίνω όταν μπορώ να φωτογραφίσω αλλά και προσπάθεια για βελτίωση παρά την 'bridge' μηχανή μου!!! Ευχαριστώ πάντως που το λες γιατί αυτό με βοηθάει... :)

      Διαγραφή
  20. Μοσχοβολιστή και άκρως καλοκαιρίνη η πιτούλα... θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή ότι κάτι έχεις κάνει και οι φωτογραφίες σου έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ (σου πάει το καλοκαιράκι μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μοσχοβολιστή και άκρως καλοκαιρίνη η πιτούλα... θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή ότι κάτι έχεις κάνει και οι φωτογραφίες σου έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ (σου πάει το καλοκαιράκι μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έκανα χθες βράδυ την πίτα. Πανεύκολη και πολύ νόστιμη. Ευχαριστώ για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!