Πίτα με λαχανικά και τυριά...


Όταν το καλοκαίρι συνάντησε τον χειμώνα!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!  
Κάποτε... πριν πολλά πολλά χρόνια, σε μια εποχή όπου όλα μπορούσαν να συμβούν... να ακριβώς σαν και τη δική μας... ο χειμώνας ξέχασε να φύγει! Αν και όχι ξέχασε ακριβώς να φύγει απλά ξέχασε να κλείσει εντελώς την πόρτα του σπιτιού του!
Σ' εκείνη εκεί γειτονιά του κόσμου, την μικρή, απόμερη αλλά και τόσο όμορφη που έκανε τις ίδιες της εποχές να τη διαλέξουν για να χτίσουν το σπίτι τους,οι άνθρωποι είχαν δει τα πιο παράξενα γεγονότα να συμβαίνουν! Από τη μια το κρύο και η συννεφιά έβγαιναν από τη μισάνοιχτη πόρτα του χειμώνα κι από την άλλη, ενώ η άνοιξη ήδη ξεκουραζόταν μετά από τόση δουλειά που είχε κάνει για να ξαναζωντανέψει τη φύση, το καλοκαίρι που είχε έρθει η σειρά του, προσπαθούσε να βοηθήσει τον ήλιο και τη ζέστη να διώξουν εντελώς το κρύο και τη συννεφιά. Μάταια όμως!! Παρά την καθημερινή και κουραστική προσπάθεια... μια προσπάθεια που, μη νομίζετε, κούραζε και τους ανθρώπους και όχι μόνον αυτούς που ζούσαν στην πανέμορφη αυτή γειτονιά, πότε νικούσε η βροχή, το κρύο και η κακοκαιρία και πότε η ομορφιά και η ζεστασιά του ήλιου. 
Κάποια μέρα, λοιπόν, το καλοκαίρι κουρασμένο και θυμωμένο ταυτόχρονα πήρε το δρόμο για το σπίτι του χειμώνα. Είχε αποφασίσει να του δείξει πόσο λάθος έκανε και να τον πείσει να κάνει κάτι για να τακτοποιηθεί το θέμα και να βρούν όλοι πια την ησυχία και την κανονική τους ζωή!
Έτσι κι έγινε... το καλοκαίρι έφτασε στο σπίτι του χειμώνα και τότε... τί να δει;;; Την πόρτα του μισάνοιχτη κι από κει να βγαίνει το κρύο, η συννεφιά και η βροχή! "Πώς δεν το έχει δει αυτό ο χειμώνας;" αναρωτήθηκε και μπήκε προσεκτικά μέσα από τη μισάνοιχτη πόρτα!
"Καλημέρα αγαπητέ μου χειμώνα!Η πόρτα σου ήταν μισάνοιχτη και τα αγαπημένα σου παιδιά έβγαιναν κρυφά έξω!" είπε ευγενικά, κρύβοντας το θυμό του. 
Και η ευγένεια έκανε το θαύμα της! Ο χειμώνας ζήτησε συγγνώμην από το καλοκαίρι αλλά και από τους ανθρώπους συνάμα,του έδωσε μερικά δώρα... ό,τι του είχαν απομείνει από την εποχή που ήταν έξω, κοντά στη φύση και περπάτησε μαζί του μέχρι την αυλόπορτα κλείνοντας την πόρτα γερά αυτή τη φορά.
Τα δώρα του χειμώνα μαζί μ' αυτά του καλοκαιριού έφτιαξαν αυτή την υπέροχη πίτα... έτσι για να χορτάσουν όσους δεν πιστεύουν στα ...παραμύθια, στα θαύματα και στα απίθανα που μπορεί να γίνουν πιθανά!
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα για πίτα (8 φύλλα)
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
400 γρ. πράσα σε ροδέλες
2 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
150 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
150 γρ. κατίκι Δομοκού
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 αυγά 
Ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επικάλυψη
1 αυγό
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε σουρωτήρι τα τριμμένα κολοκύθια και αφού τα αλατίσουμε τα αφήνουμε για μισή με μία ώρα ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα για να τα προσθέσουμε στη γέμιση.
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τα πράσα και αφού ρίξουμε 1 ποτήρι πολύ ζεστό νερό τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 2-3 λεπτά να ζεματιστούν.
Ρίχνουμε το νερό αυτό στραγγίζοντας καλά τα πράσα.
Αλείφουμε το τηγάνι το ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα κολοκύθια.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν και ρίχνουμε 1/2 φλ.τσ. νερό, ώστε να βράσουν για λίγο μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
Ύστερα τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν συνεχίσουμε την προετοιμασία της γέμισης.
Προσθέτουμε τον άνηθο,το δυόσμο, το κατίκι, την γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε και πάλι και η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Ετοιμάζουμε το μείγμα της επικάλυψης
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το αυγό με το ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζουμε την πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις  αντιστάσεις και αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
Αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο.
Το ίδιο κάνουμε άλλες δύο φορές για το δεύτερο και το τρίτο φύλλο.
Έτσι, έχουμε στρώσει 4 φύλλα.
Βάζουμε από πάνω τη γέμιση και στρώνουμε το πρώτο από τα τέσσερα φύλλα που έχουν απομείνει.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε έτσι για τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να στρώσουμε και το τελευταίο.
Στο τελευταίο φύλλο, που αποτελεί την επιφάνεια της πίτας, αλείφουμε το μείγμα του αυγού με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε το ταψί στην δεύτερη, από κάτω, θέση και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί για 30-35 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
TIPS
* Ψήνοντας την πίτα στις αντιστάσεις και στον αέρα μειώνεται ο χρόνος ψησίματος αλλά και το φύλλο (πάνω και κάτω) γίνεται πιο ξεροψημένο και κριτσανιστό.
* Αλείφοντας την επιφάνεια της πίτας με το μείγμα αυγού - ελαιολάδου αποκτά μια γυαλιστερή επιφάνεια με ένα καταπληκτικό καστανόξανθο χρώμα.

Tante Kiki
24 Comments
No