Ατομικό καλτσόνε στο τηγάνι

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ελπίζω να είναι μια καλή και ήρεμη εβδομάδα!
Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι... πόσοι, άραγε είναι αυτοί που δεν τρώνε πίτσα; Δεν ξέρω και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει τρόπος να το βρω... εκείνο που ξέρω καλά είναι ότι τα μηχανάκια των ντελίβερυ πηγαινοέρχονται κι ότι όσοι δεν αγαπούν την έτοιμη πίτσα που ανήκει στην κατηγορίων των νόστιμων πλην όμως βρώμικων junk food αγαπούν την σπιτική της εκδοχή που την μεταμορφώνει σε ένα γεύμα με άπειρες παραλλαγές γεύσης όσον αφορά στη γέμιση και στη ζύμη αλλά και στις θερμίδες.
Προσωπικά, λατρεύω την πίτσα και ιδιαίτερα τη σπιτική εκδοχή της όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υλικά που θέλεις, τη ζύμη που θέλεις, τις θερμίδες (περίπου) που θέλεις και κυρίως να ξέρεις ότι είναι καθαρή και, γιατί όχι, υγιεινή! Πρέπει όμως να δηλώσω, ευθαρσώς και κάτι ακόμα... ότι απ' όλη την πίτσα αυτό που κυρίως με ξετρελλαίνει είναι η... ζύμη! Η ζύμη που είναι κρατσανιστή γύρω γύρω και πιο μαλακή στο κέντρο επειδή έχει "βραχεί" από το ζουμάκι της γέμισης που στρογγυλοκάθεται πάνω της (όποια κι αν είναι). Ναι ...είμαι ψωμού! Νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω με ψωμί και... κάτι άλλο ...μάλλον τυρί ...ναι, σίγουρα τυρί φέτα, κασέρι ή γραβιέρα, δεν με πειράζει!
Αυτός είναι ο λόγος που λατρεύω και το καλτσόνε,  την κλειστή εκδοχή της πίτσας. Εκείνο που τρως διπλάσια ζύμη με την ίδια ποσότητα γέμισης και γεμίζει το στόμα σου από ψημένο, πεντανόστιμο, αφράτο ...ψωμάκι.
Κι εκεί που τα σκέφτομαι όλα αυτά και το όραμα του καλτσόνε εμφανίζεται σε συννεφάκι ...ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μου... εκεί εμφανίζεται ένα διαβολάκι από δίπλα με ένα ipad στα χέρια που στην οθόνη του δείχνει μια παραλία γεμάτη πολύχρωμες ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και τύπισσες που ...κάνουν μπάνιο και δείχνουν τα ...φιδίσια κορμιά τους!!! Άντε τώρα εσύ να φας κανονικό καλτσόνε!!!! Αδύνατον να το φας χωρίς να σε φάνε οι τύψεις!!  
Πάνε, πέρασαν ανεπιστρεπτί, εκείνα τα χρόνια που γέμιζες το στόμα με τεράστιες μπουκιές από κείνη τη μαμαδίστικη πίτσα που πάνω σε ένα αφράτο πλην όμως χοντρουλό στρώμα ζύμη απλώνονταν νωχελικά ντομάτες, τυριά, πιπεριές, ζαμπόν και σαν επιστέγασμα κατέφθανε ένα στρώμα από χτυπημένο αυγό με λίγο γάλα!
Τώρα, μεγάλωσες, προτιμάς κάτι πιο ...εξευγενισμένο, πιο γυναικείο, πιο στυλάτο και σίγουρα πιο υγιεινό. Κάτι τέτοιο σας προτείνω σήμερα! Ένα καλτσόνε ...διαφορετικό! Ένα καλτσόνε πολύ νόστιμο, άκρως χορταστικό και σχεδόν... διαίτης!! Εντάξει, ας μην υπερβάλλω!! Μπορεί όχι ακριβώς διαίτης αλλά σίγουρα με πολύ λιγότερες θερμίδες από το κανονικό. Eξάλλου τώρα πια δεν κάνουμε δίαιτα, κάνουμε διατροφή οπότε κι αυτό επιτρέπεται αρκεί να κάνουμε λίγη γυμναστική.
Τί λέτε;; Θέλετε να το φτιάξουμε μαζί αυτή την απλή εκδοχή του όπου, βέβαια, μπορούμε να προσθέσουμε και μανιτάρια ή λιαστές ντομάτες ...έτσι για να τονίσουμε τη γεύση του ακόμα περισσότερο.
ΥΛΙΚΑ
1 τορτίγια 
4 κ.σ. μοτσαρέλα (ή gouda) με λίγα λιπαρά, τριμμένο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε φέτες
1/2 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
1/2 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες 
3-4 κ.σ. τεμαχισμένο ψητό κοτόπουλο* (ή 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας με λίγα λιπαρά, ψιλοκομμένο)
Μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή 1 πρέζα ξερή ρίγανη)
Μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (ή 1/3 κ.γλ. βασιλικό ξερό)
Αλάτι και πιπέρι (όσο θέλουμε) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο πιο μικρό από την τορτίγια έτσι ώστε γύρω γύρω να είναι λίγο ανασηκωμένη σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Τοποθετούμε μέσα την τορτίγια, επάνω βάζουμε το μισό τυρί.
Συνεχίζουμε με τις φέτες ντομάτας, το κοτόπουλο, τις ροδέλες πιπεριάς και το υπόλοιπο τυρί.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ρίχνουμε λίγη ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη, τα ψιλοκομμένα φύλλα του βασιλικού, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε την τορτίγια να ψηθεί για 5 λεπτά.
Την ανασηκώνουμε προσεκτικά από μια άκρη και την διπλώνουμε έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα ...καλτσόνε.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν και να μισοψηθούν η ντομάτα και η πιπεριά και βγάζουμε από το τηγάνι.
* Ιδανική λύση ανακύκλωσης να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο που το έχουμε βάλει στην κατάψυξη μια και περίσσεψε από κάποιο άλλο γεύμα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψητό ψιλοκομμένο κρέας ή ακόμα και μπιφτέκια.
Απολαμβάνουμε το καλτσόνε μας, χωρίς ενοχές, με λίγη ρόκα σαλάτα και με μια μπύρα ή ένα ποτήρι λευκό κρασί


45 σχόλια:

  1. Μα πόσο τέλεια ιδέα!!!!! Κι εγώ και η Νατάσα θα το εκτιμήσουμε δεόντως σήμερα (άντε το πολύ αύριο!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το τιμήσετε Αμαλία μου και να μου πείτε αν σας άρεσε! Εύκολο, γρήγορο και με λίγες θερμίδες!

      Διαγραφή
  2. Έχει και κάτι το μεξικάνικο αυτό το καλτσόνε. Μου αρέσει η χοντρή, αφράτη ζύμη του κλασικού αλλά κι αυτό για λόγους δίαιτας αλλά και βιασύνης είναι μια χαρά!
    Με ελαφριά μπυρίτσα είναι ένα καλοκαιρινό και νόστιμο πλήρες γεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι για τους λόγους που ανέφερες Σκοτεινούλα μου είναι υπέροχο αν και φυσικά αν αγαπάς το ψωμί όπως εγώ λατρεύεις την κανονική ζύμη για καλτσόνε! Είναι ένα εύκολο καλοκαιρινό γεύμα!

      Διαγραφή
  3. Είδες τι λύσεις υπάρχουν όταν είσαι προκομένη και χρυσοχέρα μαγείρισσα? Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πράγματι αν θες να φας νόστιμα κα ιυγιεινά ! Εγώ θα το απολαύσω με μπυρίτσα!!Καλή εβδομάδα Κικίτσα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Λίλια μου γλυκιά για τα καλά σου λόγια. Κι εγώ έχω την ίδια άποψη με σένα... αν θέλεις να φας υγιεινά δεν έχεις δικαιολογίες, πάντα υπάρχει κάτι εύκολο και υγιεινό να φτιάξεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη η ιδέα σου Κική μου!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Βάσω μου!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  5. Φανταστικη ιδεα Κικιτσα μου γλυκια!! Φτιαχνεται αμεσα, με ο,τι υλικα επιθυμει ο καθενας, γρηγορο, πιο ελαφρυ ή πιο turbo στις θερμιδες...Η τελευταια σου φωτο φανταστικη, μπραβο σου Κικιτσα μου!!
    Πολλα φιλακια κ καλη εβδομαδα!! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Εύη μου ...είναι γρήγορο, νόστιμο με άπειρες παραλλαγές υλικών, καλοκαιρινό και υγιεινό!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία πρόταση και ελαφριά!!Ιδανική για να ξεγελάς κάποιους λιχούδηδες που όλο ζητούν πίτσες και junk food!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι για όσους λατρεύουν την πίτσα αλλά θέλουν και λίγες θερμίδες!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. Πεθαίνω για τέτοια....πεθαίνω...!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχ ξετρελαθηκα κικιτσα,μου θυμισε λιγο τα μεξικανικα τσιμιτσαγκας!φοβερη ιδεα!
    θα το κανω χωρις δευτερη σκεψη,πιο γρηγορα κανεις το καλτσονε αυτο απο το να περιμενεις τον ντελιβερα!!!!
    καλη εβδομαδουλααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο αυτό το καλτσόνε, με λίγες θερμίδες και άπειρες παραλλαγές στα υλικά του Κική μου! Άσε τον ντελιβερά για άλλη φορά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Πολύ συχνά φτιάχνω πίτσα μέσα σε τορτίγιας στο τηγάνι και δεν αντιστέκεται κανείς στην νοστιμιά της!
    Την γέμισες με πολύ νόστιμα υλικά Κική μου, πραγματική λιχουδιά!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη και ελαφριά έτσι η πίτσα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχα υλικά, νόστιμα και πολύ χρώμα! Μια σύνθεση ιδιαίτερη αλλά ξεχωριστή.
    Έγραψες, Κική μου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμος συνδυασμός Ελένη μου αλλά και ελαφρύς, καλοκαιρινός!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά Ελένη μου!

      Διαγραφή
  11. Κική μου!
    Περιττό να σου πω ότι κάτι τέτοια φαγάκια είναι τα αγαπημένα μου!
    Είναι τόσο εύκολα και τόσο λαχταριστά!
    Ωραία η ιδέα σου να αντικαταστήσεις τη ζύμη με τορτίγια. Έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ και με σημαντικά λιγότερες θερμίδες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσουν πολύ Ερμιόνη μου! Εύκολα, γρήγορα, με λίγες θερμίδες και καλοκαιρινά!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Συμφωνώ μαζί σου σε όλα, καθότιν συνάδελφος ψωμού.. υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει σε κάποιον η πίτσα? Εγω δεν χω ακουσει ποτέ κάτι τέτοιο. Ωραια η σπιτική και ελαφριά βερσιόν, ότι πρέπει για την περίπτωση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που δεν αγαπούν την πίτσα! Η εκδοχή αυτή είναι ωραιότατη και με άπειρες παραλλαγές γέμισης!

      Διαγραφή
  13. Αγαπημένα υλικά, ένα προς ένα! Τέλεια ιδεα Κικη, η οποια σηκώνει πολλές παραλλαγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρύσα και με την τορτίγια γίνεται εκδοχή πιο ελαφριά σε θερμίδες!

      Διαγραφή
  14. Και εγώ είμαι ψωμού και δεν το κρύβω, απλά δεν ονειρεύομαι ότι θα κάνω φιδίσιο σώμα, και μου αρέσει πολύ το καλτσόνε σου!!!
    Εύκολο, και πολύ νόστιμο!!
    Καλό βράδυ Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί πειράζει που μας αρέσει το ψωμί!!!! Ούτε κι εγώ το ονειρεύομαι Μάχη μου να σου πω την αλήθεια ...στο τέλος τέλος θέλω και την απόλαυση του φαγητού αλλά πάντα σε λογικά πλαίσια.
      Ναι εύκολο, υγιεινό και καλοκαιρινό!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  15. Κι εγώ τα ίδια....θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα ψωμί και τυρί!!!
    Σπέσιαλ η καλτσόνε, εύκολη και πεντανόστιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ εεε;;;; Άντε να κάνουμε σύλλογο!!! Ναι και καλοκαιρινή συνταγή!

      Διαγραφή
  16. Πολύ λαχταριστό, πεντανόστιμο και πανεύκολο καλτσόνε!Ωραίο καλοκαιρινό γεύμα! Καλή σου μέρα Κική μου και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χαρά μου... αξίζει!!
      Την καλημέρα μου!!!

      Διαγραφή
  17. Πολύ λαχταριστό, πεντανόστιμο και πανεύκολο καλτσόνε!Ωραίο καλοκαιρινό γεύμα! Καλή σου μέρα Κική μου και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχο και η γέμισή του νόστιμη και χορταστική!

    Χαμογέλασα μόλις είδα στο blogroll μου τη φωτογραφία του καλτσόνε μέσα στο τηγάνι. Έμοιαζε πολύ με το Κυριακάτικο πιάτο μας, θα δεις!

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω να δω... αν και σίγουρα η φωτό σου θα είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη δική μου που για να την βγάλω έβγαλα καμιά δεκαριά... χαχαχαχα
      Έγινε νοστιμότατο πάντως και με λίγες θερμίδες!!!
      Φιλάκια μιας βροχερής καλημέρας!

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα Κική !!
    Αρωματικό και λαχταριστό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από αυτά τα φαγητό-σνακ (τι όρος...) που αν σερβιριστούν, σ' εμένα τουλάχιστον, ξέρω πως το πιάτο θα αδειάσει!!
    Γεια στα χέρια σου και στην σκέψη σου Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ νόστιμο Πηνελόπη μου και αξίζει να το κάνεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  21. Πάρα πολύ ωραία η ιδέα σου Κική !! Σίγουρα θα την δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Γιώργο ...είναι εύκολη και νόστιμη συνταγή! Άσε που έχεις άπειρες παραλλαγές γέμισης!

      Διαγραφή
  22. Wow!!!Tέλειο τό σκαλτσόνε σου Κικίτσα μου!!
    Λαχταριστό,λαχταριστό!!!Φοβερή η ιδέα σου!!!
    Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλή εβδομάδα!!
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η εκδοχή Δήμητρά μου... έγινε νοστιμότατο και με λίγες σχετικά θερμίδες!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!