Κέικ, Τσουρέκι ή Μonkey bread;;; Λύστε τον γρίφο...


Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε! Στην τελική ευθεία για το Πάσχα και μάλιστα μια ευθεία που άρχισε βροχερά και ...φθινοπωρινά!! Το σπίτι ήδη μοσχοβολάει τσουρέκια... το πιο υπέροχο άρωμα του Πάσχα! Μαχλέπι,  κακουλέ, μαστίχα και ζαχαροβανίλια χορεύουν στην ατμόσφαιρα κι εγώ δεν μπορώ να τους αντισταθώ! 
Έτσι όταν είδα μια φωτογραφία στο βιβλίο της Α. Μπαρμπαρίγου ενθουσιάστηκα! Ήταν απ' αυτές που είναι αδύνατον να τους αντισταθώ! Ο τίτλος έλεγες "Κέικ-τσουρέκι" ή κάτι ανάλογο αλλά εμένα μου θύμισε το γνωστό monkey bread αν και η συνταγή με ...έσπρωχνε σε ένα κέικ - μπριός αλλά όχι με τα αρώματα που ήθελα ακριβώς! Έτσι η διαδικασία άρχισε αλλά με τις αλλαγές που έφερναν το γευστικό αποτέλεσμα προς το μέρος μου κι αυτό δεν αφορούσε μόνον τη ζύμη αλλά και τη γέμιση που η αρχική είχε εκτός από σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας και cranberries. Το κέικ ήταν περιχυμένο και με ένα σοκολατένιο γλάσο που εγώ δεν έβαλα γιατί απλά δεν ταίριαζε με τη δική μου εκδοχή αλλά και γιατί το θέλαμε πιο ελαφρύ!
Το αποτέλεσμα ήταν ένα σταφιδοκέικ-τσουρέκι-monkey bread πασχαλινό που φαγώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από μικρούς και μεγάλους! Δοκιμάστε το ...αξίζει!!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 26 εκ.
Για τη ζύμη
120 γρ. καστανή ζάχαρη + 130 γρ. για το πασπάλισμα
200 ml χλιαρό γάλα
100 γρ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό + 40 γρ. λιωμένο για την επικάλυψη
2 αυγά μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι (8 γρ.) μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
1 κ.γλ. κανέλα + 1 κ.γλ. κανέλα για το πασπάλισμα
2 κάψουλες βανιλίνη
1/3 κ.γλ. αλάτι
560 γρ. αλεύρι για τσουρέκι + λίγο ακόμα για το πλάσιμο
Για τη γέμιση
100 γρ. μαύρες σταφίδες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Στο μπολ του μίξερ και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα για το χτύπημα των αυγών, βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ, την κανέλα και τις βανιλίνες και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Προσθέτουμε το 1/3 από το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε το μείγμα λίγο ακόμη.
Αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε το εξάρτημα για το ζύμωμα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες* και σε άλλες 2-3 δοσεις το υπόλοιπο αλεύρι** και αφήνουμε το μείγμα που έχει γίνει ζύμη να χτυπηθεί για 10 λεπτά.
Η ζύμη γίνεται μαλακή και ελαστική αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Είναι περίπου 1230 γραμμάρια.
Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα καταστραφεί η μαγιά).
Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει κρούστα) και το βάζουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας του κέικ με τρύπα στη μέση με αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
Τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό και 24 μπαλίτσες των 51 γραμμαρίων.
Σε ένα μπολ, έχουμε τα 40 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και σε ένα άλλο τα 130 γρ. καστανής ζάχαρης με τη 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα.
Περιχύνουμε τις μπαλίτσες ζύμης με το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας τις βουτυρώνουμε απ' όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε μια σειρά μπαλίτσες ζύμης στη φόρμα, γύρω γύρω και τις πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο σε δεύτερη σειρά με τις υπόλοιπες και τις πασπαλίζουμε κι αυτές με την κανελοζάχαρη.
Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και πάλι, στους 35 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Μόλις ο φούρνος αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βάζουμε το τσουρέκι μας να ψηθεί για 40-45 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.
Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε πασχαλιάτικα αρώματα. 

Παραλλαγή από το βιβλίο "Μαγικές ζύμες", Αργ. Μπαρμπαρίγου
Tante Kiki
22 Comments
No