Ψωμί Αναντάμα


Ψωμί Αναντάμα

Καλή σας μέρα! 

Σήμερα θα σας συστήσω το σκουρόχρωμο καλαμποκόψωμο με καταγωγή από τη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. 
'Ενα ψωμί που έχει την ιδιαίτερη ελαφριά γλύκα του πετιμεζιού (στην πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιούν μελάσσα) αλλά δεν είναι γλυκό! Μου τράβηξε την προσοχή με το χρώμα του που παραπέμπει σε μαύρο ψωμί αλλά δεν είναι γιατί χρησιμοποίησα σκληρό, κίτρινο αλεύρι αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ένα ψωμί με μια ιδιαίτερη ζύμη που μέχρι να μπει στο ταψί κολλάει ελαφρά στα χέρια που πρέπει απαραίτητα να είναι αλευρωμένα μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μπει στο φούρνο.
Η διαδικασία της παρασκευής του χαρακτηρίζεται κι αυτή από μια ιδιαιτερότητα.
Τα πρώτα υλικά γίνονται μια παχύρρευστη κρέμα που μπαίνει μετά μέσα στο αλεύρι κι ίσως εκεί βρίσκεται και ο λόγος που η ζύμη κολλάει ελαφρά στα χέρια μέχρι την τελευταία στιγμή.
Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει... με το που θα βγεί από το φούρνο βρίσκεται μπροστά σου ένα ψωμί στιβαρό, μαλακό, αφράτο και μοσχοβολιστό. Η κόρα του μοιάζει απίστευτα σκληρή και μόλις την αγγίξεις νιώθεις μιαν υπέροχη αφρατάδα με μια υπόνοια σκληρότητας! Μένει αφράτο και την επόμενη μέρα και την μεθεπόμενη αρκεί να φυλαχθεί μέσα σε σακούλα τροφίμων. Η αρχική συνταγή αναφέρει ότι διατηρείται καλά για 5 μέρες κάτι που, δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να το πιστοποιήσω γιατί σ΄εμάς την δεύτερη κιόλας μέρα (εχθές δηλαδή) είχε απομείνει το μισό καρβέλι και μέχρι σήμερα το πρωί είχε φαγωθεί και το τελευταίο ψίχουλο.
Είναι θεϊκά ταιριαστό με βούτυρο ή κρέμα τυριού και μαρμελάδα αλλά και με κρέμα τυριού και μια φέτα ζαμπόν. Το δοκίμασα με χωριάτικη σαλάτα... απίστευτος συνδυασμός! Η ελαφριά του γλύκα δένει καταπληκτικά με την ντομάτα αλλά και κόβοντας μια φέτα του στη μέση και γεμίζοντάς το με μια φέτα έμενταλ κι ένα φύλλο μαρουλιού... απίθανο για μια ακόμα φορά! 
Συμπέρασμα: ένα ψωμί που αξίζει να δοκιμαστεί γιατί μας χαρίζει μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία και σίγουρα θα γίνει από τα αγαπημένα μας!

Ψωμί Αναντάμα

ΥΛΙΚΑ για ένα καρβέλι με διάμετρο 20-22 εκ.
  • 125 ml γάλα + 125 ml νερό
  • 75 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. πετιμέζι (ή μελάσσα)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά + 100 ml χλιαρό νερό + 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 500-520 γρ. αλεύρι, σκληρό, κίτρινο για ψωμί*
  • 1 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Ψωμί Αναντάμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το νερό και το αλάτι.
  2. Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  4. Ύστερα, προσθέτουμε και το πετιμέζι, ανακατεύοντας και πάλι έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
  5. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα ή την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που είναι σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας.
  6. Βάζουμε σε ένα μπολ τα 100 ml νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  7. Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και την κρέμα με το καλαμποκάλευρο και το πετιμέζι.
  8. Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας μια και έχει αρκετή υγρασία.
  9. Αλευρώνουμε το μπολ και τη ζύμη και αφού καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο της κουζίνας στους 40 βαθμούς και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
  10. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  11. Ύστερα, πιέζουμε τη ζύμη για να "ξεφουσκώσει", αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και την ζυμώνουμε για μισό λεπτό.
  12. Η ζύμη και πάλι κολλάει ελαφρά στα χέρια γι αυτό και χρησιμοποιούμε αλεύρι.
  13. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο (όχι για να μην κολλήσει αλλά για να πάρει μια νόστιμη γεύση η κάτω πλευρά του ψωμιού αλλά και τα πλαϊνά του).
  14. Σχηματίζουμε ένα καρβελάκι, διπλώνοντας τις άκρες του προς τα μέσα και στην κάτω επιφάνεια και το τοποθετούμε στο ταψί.
  15. Βάζουμε και πάλι στον ζεστό (40 βαθμούς Κελσίου) φούρνο για άλλη 1 ώρα ή αφήνουμε σε ζεστό μέρος (θα χρειαστεί περισσότερη ώρα) για να ξαναφουσκώσει το ψωμί.
  16. Αφού φουσκώσει, το βγάζουμε από το φούρνο, τον οποίο προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  17. Βάζουμε στον φούρνο, κάτω από τη σχάρα που θα ψήσουμε το ψωμί, ένα μπολ γεμάτο με νερό για να υπάρχει η απαραίτητη υγρασία κατά το ψήσιμο.
  18. Με ένα ψαλίδι κουζίνας, κάνουμε 3 παράλληλα σχισίματα στην επιφάνειά του έτσι ώστε κατά το ψήσιμο να μπορεί να φουσκώσει καλά και από μέσα.
  19. Ψήνουμε για 44-55 λεπτά ή μέχρις ότους αποκτήσει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  20. Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσει και η κάτω επιφάνειά του χωρίς να "ιδρώσει".
  21. Το κόβουμε και απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικά νόστιμο και αφράτο ψωμί.
TIPS
* Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε έχει πολύ μεγάλη σημασία για την τελική ζύμη. Προσωπικά χρησιμοποίησα το κίτρινο, σκληρό αλεύρι για ψωμί "ΜΑΝΝΑ" και το αναφέρω όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά γιατί το ψωμί χρειάστηκε την ποσότητα αυτή από το συγκεκριμένο αλεύρι. Αλλάζοντας την μάρκα ή και το τύπο του άλευρου διαφοροποιείται ελαφρώς και η ποσότητα που χρειάζεται για να έχουμε την ίδια ζύμη κάτι που θέλει προσοχή και εμπειρία για να έχουμε το επιθυμητό, τελικό αποτέλεσμα.

Ψωμί Αναντάμα
Πηγή: Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "ΨΩΜΙ βήμα-βήμα"
Tante Kiki
28 Comments
No