Γλυκοπατάτες φούρνου...η πιο νόστιμη λιχουδιά!


Μια γλυκιά καλημέρα σας στέλνω σήμερα! Μια καλημέρα γλυκιά αλλά και πολύ υγιεινή! Σήμερα θα ταξιδέψουμε στην χώρα των ...λαχανικών! Μια χώρα με πολλά χρώματα, γεύσεις, αρώματα αλλά και πολύ υγεία!
Σ' αυτή τη χώρα υπήρχε ένα μαγεμένο δάσος, το δάσος της υγείας που άμα το περνούσες έβρισκες ένα χωριό ...μα τί χωριό; Ένα πορτοκαλοπατατοχώρι!
Όχιιιιι, δεν το ονόμασαν έτσι γιατί είχε πολλές πορτοκαλιές αλλά γιατί τα σπίτια του ήταν μεγάλα, μακρόστενα, με πορτοκαλί τοίχους και καφεκόκκινη στέγη! Και ποιός δεν ζούσε εκεί μέσα! Ο νεαρός Βίτα6 με την αγαπημένη του Μίνη που έκαναν όλη την ημέρα γυμναστική χωρίς να κουράζονται, ο κύριος ΒίταC που δεν αρρώσταινε ποτέ από γρίπη, η κυρία ΒίταD με το βελούδινο δέρμα που είχε πάντα κέφια. Λίγο πιο πέρα, κοντά την κεντρική πλατεία του χωριού ήταν ένα μεγάλο σπίτι που ζούσαν μαζί ο κύριος σίδηρος, ο κύριος μαγνήσιος και ο κύριος κάλιος, αγαπημένα αδέρφια κι οι τρεις. Και πιο κει, στην άκρη του χωριού ο κύριος καροτένιος που έβλεπε τόσο καλά, μα τόσο καλά που τον είχαν για να παρακολουθεί τί γίνεται στο διπλανό ασπροπατατοχώρι! Όχι, οι πορτοκαλοπατατοχωρίτες δεν μάλλωναν με τους ασπροπατατοχωρίτες, αντίθετα, έκαναν πολύ καλή παρέα και διασκέδαζαν όλοι μαζί γιατί όλοι είχαν τον ίδιο σκοπό... να ζούν καλά και να είναι γεμάτοι υγεία! Υπήρχαν όμως και κάποιοι που δεν καταλάβαιναν τίποτε απ' όλα αυτά και κυρίως, δεν καταλάβαιναν γιατί οι χωρικοί των δύο χωριών ήταν χαρούμενοι όταν διασκέδαζαν μαζί! Κι αυτοί ήταν οι άνθρωποι! Ναι, ανθρώπους έλεγαν αυτούς τους ..."κρεμανταλάδες" που ζούσαν από την άλλη μεριά του μαγεμένου δάσους της υγείας. Αυτοί οι "άνθρωποι" όπως τους έλεγαν ...όλη την ημέρα έτρωγαν και έπιναν, γλεντούσαν και κοιμόντουσαν! Συχνά πυκνά αρρώσταιναν, ο ένας από γρίπη, ο άλλος από καρδιά. Ο ένας κουράζονταν εύκολα, ο άλλος νευρίαζε γρήγορα κι ένας τρίτος... δεν έβλεπε καθόλου καλά!! 
Ήρθε όμως μια μέρα... τί μέρα... σχεδόν νύχτα ήταν που ένας πορτοκαλοπατατοχωρίτης βρήκε ξαπλωμένο δίπλα στο δάσος έναν "άνθρωπο" που κλαψούριζε και κρύωνε. Προσπάθησε να τον βοήθησει μα του κάκου, μάταια! Αυτός συνέχιζε να βογγάει και να μην λέει τί ακριβώς είχε! 'Ετσι, αναγκάστηκε να τον πάρει μαζί του στο χωριό του και να τον βάλει να ξαπλώσει στο κρεβάτι του! Του έφερε νερό, του έφερε χυμό κι ύστερα του έδωσε να φάει μια, δυό, τρεις μπουκιές, με χρώμα σαν το πορτοκαλί του ήλιου όταν πάει για ...ύπνο. "Μμμμμμ!!!" σκέφτηκε ο άνθρωπος... "τί νοστιμιά είναι αυτή;" Κι άρχισε να τρώει!! Σε μερικές μέρες ο άνθρωπος έγινε καλά! Σηκώθηκε από το κρεβάτι του κι άρχισε να κάνει βόλτα στο χωριό αλλά και εκδρομές σ' όλη τη χώρα των λαχανικών ανακαλύπτοντας ομορφιές και νοστιμιές που του έδιναν υγεία και κέφι να κάνει όλα όσα ήθελε. Και τότε κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν αυτή η χώρα!!
Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος των ημερών του Πάσχα... ελάτε κι εσείς μαζί μου για ένα σύντομο ταξιδάκι στη χώρα των λαχανικών και στο αγαπημένο πορτοκαλοπατατοχώρι για να γευθείτε την απίστευτη γεύση αυτού του εύκολου πιάτου με γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, ντοματάκια και λίγη θρυμματισμένη φέτα! 
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 ντοματάκια κομμένα στη μέση
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί + 2/3 φλ.τσ. νερό
  • 1 κ.γλ. δεντρολίβανο, ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι
  • 1/3 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα 
  • 40 γρ. βούτυρο + 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Αλμυρά αμύγδαλα ψημένα, θρυμματισμένα (ή θρυμματισμένη φέτα) για το πασπάλισμα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βάζουμε σε ταψί το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε στο ταψί τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και το σκόρδο.
  4. Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν λίγο.
  5. Προσθέτουμε το κρασί και το νερό και μετά από 1 λεπτό, σβήνουμε την εστία και αποσύρουμε το ταψί.
  6. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θρούπι, το θυμάρι, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  7. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
  8. Ψήνουμε για 40 λεπτά έτσι και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να κάνουν μιαν όμορφη κρούστα οι πατάτες.
  9. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τα θρυμματισμένα αμύγδαλα ή τη θρυμματισμένη φέτα και απολαμβάνουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Tante Kiki
32 Comments
No