Γλυκοπατάτες φούρνου...η πιο νόστιμη λιχουδιά!

Μια γλυκιά καλημέρα σας στέλνω σήμερα! Μια καλημέρα γλυκιά αλλά και πολύ υγιεινή! Σήμερα θα ταξιδέψουμε στην χώρα των ...λαχανικών! Μια χώρα με πολλά χρώματα, γεύσεις, αρώματα αλλά και πολύ υγεία!
Σ' αυτή τη χώρα υπήρχε ένα μαγεμένο δάσος, το δάσος της υγείας που άμα το περνούσες έβρισκες ένα χωριό ...μα τί χωριό; Ένα πορτοκαλοπατατοχώρι!
Όχιιιιι, δεν το ονόμασαν έτσι γιατί είχε πολλές πορτοκαλιές αλλά γιατί τα σπίτια του ήταν μεγάλα, μακρόστενα, με πορτοκαλί τοίχους και καφεκόκκινη στέγη! Και ποιός δεν ζούσε εκεί μέσα! Ο νεαρός Βίτα6 με την αγαπημένη του Μίνη που έκαναν όλη την ημέρα γυμναστική χωρίς να κουράζονται, ο κύριος ΒίταC που δεν αρρώσταινε ποτέ από γρίπη, η κυρία ΒίταD με το βελούδινο δέρμα που είχε πάντα κέφια. Λίγο πιο πέρα, κοντά την κεντρική πλατεία του χωριού ήταν ένα μεγάλο σπίτι που ζούσαν μαζί ο κύριος σίδηρος, ο κύριος μαγνήσιος και ο κύριος κάλιος, αγαπημένα αδέρφια κι οι τρεις. Και πιο κει, στην άκρη του χωριού ο κύριος καροτένιος που έβλεπε τόσο καλά, μα τόσο καλά που τον είχαν για να παρακολουθεί τί γίνεται στο διπλανό ασπροπατατοχώρι! Όχι, οι πορτοκαλοπατατοχωρίτες δεν μάλλωναν με τους ασπροπατατοχωρίτες, αντίθετα, έκαναν πολύ καλή παρέα και διασκέδαζαν όλοι μαζί γιατί όλοι είχαν τον ίδιο σκοπό... να ζούν καλά και να είναι γεμάτοι υγεία! Υπήρχαν όμως και κάποιοι που δεν καταλάβαιναν τίποτε απ' όλα αυτά και κυρίως, δεν καταλάβαιναν γιατί οι χωρικοί των δύο χωριών ήταν χαρούμενοι όταν διασκέδαζαν μαζί! Κι αυτοί ήταν οι άνθρωποι! Ναι, ανθρώπους έλεγαν αυτούς τους ..."κρεμανταλάδες" που ζούσαν από την άλλη μεριά του μαγεμένου δάσους της υγείας. Αυτοί οι "άνθρωποι" όπως τους έλεγαν ...όλη την ημέρα έτρωγαν και έπιναν, γλεντούσαν και κοιμόντουσαν! Συχνά πυκνά αρρώσταιναν, ο ένας από γρίπη, ο άλλος από καρδιά. Ο ένας κουράζονταν εύκολα, ο άλλος νευρίαζε γρήγορα κι ένας τρίτος... δεν έβλεπε καθόλου καλά!! 
Ήρθε όμως μια μέρα... τί μέρα... σχεδόν νύχτα ήταν που ένας πορτοκαλοπατατοχωρίτης βρήκε ξαπλωμένο δίπλα στο δάσος έναν "άνθρωπο" που κλαψούριζε και κρύωνε. Προσπάθησε να τον βοήθησει μα του κάκου, μάταια! Αυτός συνέχιζε να βογγάει και να μην λέει τί ακριβώς είχε! 'Ετσι, αναγκάστηκε να τον πάρει μαζί του στο χωριό του και να τον βάλει να ξαπλώσει στο κρεβάτι του! Του έφερε νερό, του έφερε χυμό κι ύστερα του έδωσε να φάει μια, δυό, τρεις μπουκιές, με χρώμα σαν το πορτοκαλί του ήλιου όταν πάει για ...ύπνο. "Μμμμμμ!!!" σκέφτηκε ο άνθρωπος... "τί νοστιμιά είναι αυτή;" Κι άρχισε να τρώει!! Σε μερικές μέρες ο άνθρωπος έγινε καλά! Σηκώθηκε από το κρεβάτι του κι άρχισε να κάνει βόλτα στο χωριό αλλά και εκδρομές σ' όλη τη χώρα των λαχανικών ανακαλύπτοντας ομορφιές και νοστιμιές που του έδιναν υγεία και κέφι να κάνει όλα όσα ήθελε. Και τότε κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν αυτή η χώρα!!
Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος των ημερών του Πάσχα... ελάτε κι εσείς μαζί μου για ένα σύντομο ταξιδάκι στη χώρα των λαχανικών και στο αγαπημένο πορτοκαλοπατατοχώρι για να γευθείτε την απίστευτη γεύση αυτού του εύκολου πιάτου με γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, ντοματάκια και λίγη θρυμματισμένη φέτα! 
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
2 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 ντοματάκια κομμένα στη μέση
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί + 2/3 φλ.τσ. νερό
1 κ.γλ. δεντρολίβανο, ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι
1/3 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα 
40 γρ. βούτυρο + 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Θρυμματισμένη φέτα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ταψί το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε στο ταψί τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και το σκόρδο.
Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν λίγο.
Προσθέτουμε το κρασί και το νερό και μετά από 1 λεπτό, σβήνουμε την εστία και αποσύρουμε το ταψί.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θρούπι, το θυμάρι, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40 λεπτά έτσι και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να κάνουν μιαν όμορφη κρούστα οι πατάτες.
Πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και απολαμβάνουμε με μια πράσινη σαλάτα.

32 σχόλια:

  1. Ωραίο και θρεπτικό πιάτο !! Και όμορφα χρώματα !!
    Σε ευχαριστούμε Κική !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Άρη!! Χαίρομαι που σου άρεσαν! :)

      Διαγραφή
  2. Στην αρχή, νόμιζα ότι έβλεπα συνταγή για γίγαντες φούρνου (ακόμη κι αφού διάβασα τον τίτλο!). Ενδιαφέρον φαγητό. Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει γλυκοπατάτες και θα ήθελα. Αλλά, για κάποιον λόγο, μου αρέσουν πολύ περισσότερο οι πορτοκαλιές, σαν αυτές που χρησιμοποίησες εσύ (τι ωραίες που έδειχναν), από τις άσπρες. Λες να ταίριαζαν και λίγα μανιτάρια στο πιάτο (γιατί δε μπορώ να φανταστώ τη γεύση του);
    Πολύ καλή σου μέρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις δοκιμάσεις γιατί είναι νοστιμότατες και ειδικά οι πορτοκαλί γιατί οι άσπρες μοιάζουν περισσότερο με τις απλές πατάτες!
      Φυσικά και ταιριάζουν με μανιτάρια... θα εκπλαγείς με τη νοστιμια!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Πεντάνοστιμο το πιάτο σου Κική μου!!!Καί μέ τά μυρωδικά του καί μέ τό κρασάκι του!!
    Τελεια συνταγή!!Αρέσουν πολύ οι γλυκοπατάτες στόν αντρούλη μου!!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία συνταγή και σου τη συστήνω Δήμητρα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ομορφο πιατο και σίγουρα γευστικότατο!

    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ νόστιμο... αξίζει!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Τοσα μυρωδικά σε ενα πιάτο! Φαίνεται πεντανοστιμο και υγιεινό! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια νοστιμιά Κική μου!
    Αγαπάμε πολύ τις γλυκοπατάτες, συνήθως τις κάνω ως συνοδευτικές με ψητό, μα και σκέτες, όπως τις μαγείρεψες, είναι μια λιχουδιά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ως συνοδευτικό αλλά και σκέτες είναι καταπληκτικές Έλενά μου!!
      Εγώ δεν είμαι και πολύ του κρέατος!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχο Κική!! Μια λιχουδιά σκέτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλια γιατί αξίζει!!

      Διαγραφή
  8. Γλυκοπατάτες δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να κάνω! Αλλά αυτό φαίνεται πολύ δελεαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ μου άρεσε η............ παραμύθένια εισαγωγή στην γλυκοπατάτα, Κική μου!! Θυμάμαι την θεία μου που μας έβραζε τις λευκές γλυκοπατάτες, αυτές που τώρα δεν βρίσκω εύκολα. Στον φούρνο γίνονται ένα ωραίο συνοδευτικό, αλλά με μπόλικη φετούλα από πάνω και μία σαλάτα από δίπλα, ένα απίθανο κυρίως!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ειρήνη που σου άρεσε η εισαγωγή αλλά και το φαγητό!!! Αξίζει και σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως γεύμα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Τις γλυκοπατάτες τις έμαθα από τότε που άρχισε να τρώει ο μικρός, αφού η παιδίατρος μου τις είχε συστήσει ως πολύ καλή τροφή. Από τότε έχω πειραματιστεί αρκετά με αυτές. Μου άρεσε πάρα πολύ η συνταγή σου, θα του την κάνω σίγουρα, γιατί τις αγαπάει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ θρεπτικές και πολύ καλύτερες διατροφικά από τις απλές πατάτες!!! Να τη δοκιμάσεις τη συνταγή αυτή!

      Διαγραφή
  11. Τι φανταστικό το παραμυθάκι σου, Κική μου!!! Πολύ τό χάρηκα!!!!
    Μου αρέσουν οι γλυκοπατάτες και τις φτιάχνω σαν συνοδευτικό, είχα κάνει και 'τηγανητές' του φούρνου, αλλά σίγουρα θα τις φτιάξω όπως μας δείχνεις σήμερα, φαίνονται τόσο λαχταριστές!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαριάνα. Όσο για τις γλυκοπατάτες σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο είναι τέλειες!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Δεν της πολυσυνηθίζω, αλλά η πρότασή σου Κική
    είναι πολύ δελεαστική !!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τις δοκιμάσεις Σοφία μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Φαίνεται νοστιμότατο φαγητό Κική μου! Τι χρώμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατες Μαρία μου και σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο!

      Διαγραφή
  14. Η εισαγωγή είναι για να κάνει τα μικρά παιδάκια να αγαπήσουν τα λαχανικά! Πολύ χαριτωμένη :)
    Φυσικά κι η συνταγή δεν πάει πίσω. Τις άσπρες (που όντως δεν τις βρίσκεις πια) γλυκοπατάτες δεν τις πολυσυμπαθούσα, αυτές εδώ με μπαχαρικά και αρωματικά φταιγμένες μου αρέσουν. Έτσι ντοματο-μεθυσμένες που τις έκανες είναι 100% του γούστου μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και χαίρομαι που σου άρεσε! Τις άσπρες γλυκοπατάτες εγώ τις βρίσκω στο μανάβικο της γειτονιάς μου αλλά κι εμένα δεν μου άρεσαν ενώ οι πορτοκαλί είναι όνειρο!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  15. Δεν τις πολυχρησιμοποιώ ενώ ξέρουμε πόσο πολύτιμες είναι.
    Η συνταγή σου Κική δελεαστική για να την δοκιμάσω!
    Τέλεια χρώματα και αρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τις έτσι Μάχη γιατί αξίζουν είναι φοβερά νόστιμο πιάτο!!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!