Φλογέρες με λαχανικά ρατατούιγ και φύλλο κρούστας... τα μεσογειακά spring rolls... τί νοστιμιά!


Καλή σας μέρα!! Μια ακόμα συνταγή για να αφήσετε τον πλάστη σας στην άκρη και να πιάσετε ένα πακέτο φύλλα κρούστας Χρυσή ζύμη για να φτιάξετε νοστιμότατες φλογέρες λαχανικών με ή χωρίς γραβιέρα, με άλλα λόγια νηστίσιμες ή όχι. Κι αν ακόμα δεν έχετε ή δεν βρείτε φύλλα κρούστας για πίτες ...μη διστάσετε, πάρτε και χρησιμοποιήστε φύλλα κρούστας για γλυκά που είναι πιο λεπτά αλλά μπορείτε να τα βάλετε διπλά.
  Δεν λέω... λατρεύω το σπιτικό φύλλο για πίτες αλλά όταν βιάζομαι το έτοιμο φύλλο και μάλιστα το συγκεκριμένο της Χρυσής Ζύμης είναι υπέροχο! Οι φλογέρες γίνονται σε χρόνο ρεκόρ...ειδικά αν έχουμε την γέμιση έτοιμη από την προηγούμενη μέρα!
Έτσι έκανα και το Μεγάλο Σάββατο μια και ήθελα μια πίτα (αγαπημένο ορεκτικό) για την Κυριακή του Πάσχα... ξέρετε τώρα για το κρασάκι μέχρι να ψηθεί το κατσίκι.
Ετοίμασα μια γέμιση λαχανικών (τη συγκεκριμένη χωρίς τυρί που όμως μπορούμε άνετα να το προσθέσουμε για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη γέμιση) την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί και την έβαλα σε μπολ στο ψυγείο ενώ ταυτόχρονα έβγαλα από την κατάψυξη (όπου υπάρχουν πάντα 2 είδη φύλλων για πίτες, γλυκά ή σφολιάτα) και έβαλα στη συντήρηση του ψυγείου, τα φύλλα για γλυκά μια και μου είχαν τελειώσει τα φύλλα για πίτες. Το πρωί του μεγάλου Σαββάτου τα φύλλα και η γέμιση ήταν "στις επάλξεις". Οι φλογέρες τυλίχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και στρογγυλοκάθισαν στο ταψί και πάλι μέσα στο ψυγείο. Καλύφθηκαν με διαφανή μεμβράνη και την Κυριακή το πρωί μπήκαν στον φούρνο απ' όπου βγήκαν φρέσκες φρέσκες για να ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο που βρέχονταν ή όχι με κρασάκι μέχρι να ετοιμαστεί ο παραδοσιακός οβελίας.
Η πιο γρήγορη μέθοδος για πίτες για κάθε περίσταση σας το εγγυώμαι! Αξίζει να τη δοκιμάσετε! Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες; Το καφεδάκι σας και κλικ στο ποντίκι για να πάμε παρακάτω, παρακαλώ...
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (το πολύ λεπτό)*
450 γρ.μανιτάρια
2  πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσινη
2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κολοκυθάκι σε μισές φετούλες
2 καρότα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ζεστό νερό
Αλάτι (όσο θέλουμε αλλά προσοχή εάν βάλουμε και κάποια γραβιέρα)
Φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. θρούμπι
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι, τα καρότα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ρίγανη και το θρούμπι.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι τόσο όσο θέλουμε και τέλος, προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν πριν τυλίξουμε τις φλογέρες μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Τυλίγουμε τις φλογέρες
Παίρνουμε 2 φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο.**
Κόβουμε σε 4 κομμάτια έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του φύλλου γιατί θέλουμε οι φλογέρες να έχουν μικρότερο πλάτος και περισσότερα τυλίγματα.
Βάζουμε στην άκρη του κάθε διπλού φύλλου 1 - 1 1/2 κουταλιά της σούπα από τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις δύο άκρες έτσι ώστε να μην "ξεφύγει" η γέμιση και τυλίγουμε.
Βρέχουμε με λίγο νερό την άκρη για να κολλήσει και τις τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού τις τυλίξουμε και τις τοποθετήσουμε στο ταψί όλες, τις αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, ανοιχτό καστανό χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν μεταφέρουμε σε πιατέλα.
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας για πίτες, επειδή είναι ελαφρώς πιο χοντρό, δεν χρειάζεται να βάλουμε τα φύλλα δύο δύο. Κάθε φύλλο το κόβουμε στα 4 και τυλίγουμε 4 φλογέρες.
** Μπορούμε αντί να βάλουμε 2 φύλλα το ένα επάνω στο άλλο, να διπλώσουμε ένα φύλλο κατά μήκος της στενής του πλευράς και μετά να το κόψουμε στη μέση ώστε να έχουμε πάλι ένα παραλληλόγραμμο που αποτελείται από ένα διπλό φύλλο.
*** Εάν δεν θέλουμε τις φλογέρες νηστίσιμες, προσθέτουμε στη γέμιση την ώρα που θα γεμίσουμε τις φλογέρες 120-140 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Tante Kiki
37 Comments
No