Φλογέρες με λαχανικά ρατατούιγ και φύλλο κρούστας... τα μεσογειακά spring rolls... τί νοστιμιά!

Καλή σας μέρα!! Μια ακόμα συνταγή για να αφήσετε τον πλάστη σας στην άκρη και να πιάσετε ένα πακέτο φύλλα κρούστας Χρυσή ζύμη για να φτιάξετε νοστιμότατες φλογέρες λαχανικών με ή χωρίς γραβιέρα, με άλλα λόγια νηστίσιμες ή όχι. Κι αν ακόμα δεν έχετε ή δεν βρείτε φύλλα κρούστας για πίτες ...μη διστάσετε, πάρτε και χρησιμοποιήστε φύλλα κρούστας για γλυκά που είναι πιο λεπτά αλλά μπορείτε να τα βάλετε διπλά.
  Δεν λέω... λατρεύω το σπιτικό φύλλο για πίτες αλλά όταν βιάζομαι το έτοιμο φύλλο και μάλιστα το συγκεκριμένο της Χρυσής Ζύμης είναι υπέροχο! Οι φλογέρες γίνονται σε χρόνο ρεκόρ...ειδικά αν έχουμε την γέμιση έτοιμη από την προηγούμενη μέρα!
Έτσι έκανα και το Μεγάλο Σάββατο μια και ήθελα μια πίτα (αγαπημένο ορεκτικό) για την Κυριακή του Πάσχα... ξέρετε τώρα για το κρασάκι μέχρι να ψηθεί το κατσίκι.
Ετοίμασα μια γέμιση λαχανικών (τη συγκεκριμένη χωρίς τυρί που όμως μπορούμε άνετα να το προσθέσουμε για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη γέμιση) την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί και την έβαλα σε μπολ στο ψυγείο ενώ ταυτόχρονα έβγαλα από την κατάψυξη (όπου υπάρχουν πάντα 2 είδη φύλλων για πίτες, γλυκά ή σφολιάτα) και έβαλα στη συντήρηση του ψυγείου, τα φύλλα για γλυκά μια και μου είχαν τελειώσει τα φύλλα για πίτες. Το πρωί του μεγάλου Σαββάτου τα φύλλα και η γέμιση ήταν "στις επάλξεις". Οι φλογέρες τυλίχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και στρογγυλοκάθισαν στο ταψί και πάλι μέσα στο ψυγείο. Καλύφθηκαν με διαφανή μεμβράνη και την Κυριακή το πρωί μπήκαν στον φούρνο απ' όπου βγήκαν φρέσκες φρέσκες για να ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο που βρέχονταν ή όχι με κρασάκι μέχρι να ετοιμαστεί ο παραδοσιακός οβελίας.
Η πιο γρήγορη μέθοδος για πίτες για κάθε περίσταση σας το εγγυώμαι! Αξίζει να τη δοκιμάσετε! Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες; Το καφεδάκι σας και κλικ στο ποντίκι για να πάμε παρακάτω, παρακαλώ...
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (το πολύ λεπτό)*
450 γρ.μανιτάρια
2  πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσινη
2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κολοκυθάκι σε μισές φετούλες
2 καρότα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ζεστό νερό
Αλάτι (όσο θέλουμε αλλά προσοχή εάν βάλουμε και κάποια γραβιέρα)
Φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. θρούμπι
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι, τα καρότα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ρίγανη και το θρούμπι.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι τόσο όσο θέλουμε και τέλος, προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν πριν τυλίξουμε τις φλογέρες μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Τυλίγουμε τις φλογέρες
Παίρνουμε 2 φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο.**
Κόβουμε σε 4 κομμάτια έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του φύλλου γιατί θέλουμε οι φλογέρες να έχουν μικρότερο πλάτος και περισσότερα τυλίγματα.
Βάζουμε στην άκρη του κάθε διπλού φύλλου 1 - 1 1/2 κουταλιά της σούπα από τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις δύο άκρες έτσι ώστε να μην "ξεφύγει" η γέμιση και τυλίγουμε.
Βρέχουμε με λίγο νερό την άκρη για να κολλήσει και τις τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού τις τυλίξουμε και τις τοποθετήσουμε στο ταψί όλες, τις αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, ανοιχτό καστανό χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν μεταφέρουμε σε πιατέλα.
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας για πίτες, επειδή είναι ελαφρώς πιο χοντρό, δεν χρειάζεται να βάλουμε τα φύλλα δύο δύο. Κάθε φύλλο το κόβουμε στα 4 και τυλίγουμε 4 φλογέρες.
** Μπορούμε αντί να βάλουμε 2 φύλλα το ένα επάνω στο άλλο, να διπλώσουμε ένα φύλλο κατά μήκος της στενής του πλευράς και μετά να το κόψουμε στη μέση ώστε να έχουμε πάλι ένα παραλληλόγραμμο που αποτελείται από ένα διπλό φύλλο.
*** Εάν δεν θέλουμε τις φλογέρες νηστίσιμες, προσθέτουμε στη γέμιση την ώρα που θα γεμίσουμε τις φλογέρες 120-140 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι.

37 σχόλια:

  1. Λατρεύω γέμιση λαχανικών, φουλ στα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα! Πολύ όμορφη η πρόταση και για ένα μπουφέ ή για πικ-νικ, ξεφεύγει από τα καθιερωμένα που συνήθως φτιάχνουμε. Σίγουρα θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αμαλία μου και καλή εβδομάδα!
      Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος αυτές οι φλογέρες λαχανικών, με ή χωρίς τυράκι είναι τέλειες!! Κι όπως λες και για πικ-νικ αλλά και για σνακ...ταιριάζουν απόλυτα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα Κική μου! Ωραία γέμιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Μαρία!
      Ναι είναι πολύ ωραίες!

      Διαγραφή
  3. Νομίζω πως με το πρώτο δάγκωμα θα ακούσω το "χραααατς" του φύλλου!!!
    'Γεια στα χεράκια σου, Κική μου!
    Καλημέρα!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ιωάννα μου!!
      Θα το ακούσεις το χραααατς και θα νιώσεις τη νοστιμιά!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Είναι νόστιμο, γεμάτο λαχανικά και ψημένο στο φούρνο όπως τα θέλω! Εξαιρετικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλια!!
      Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Μεζεδάκι σπέσιαλ, όλο νοστιμιά!!!
    Καλό μεσημέρι Κική μου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έλενά μου... και για μεζεδάκι και για σνάκ είναι ό,τι πρέπει!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Κική !!!
    Τέλεια που έβαλες τόσα λαχανικά και αρωματικά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Άρη... είναι πολύ ωραίες με ή χωρίς τυρί!

      Διαγραφή
  7. Πεντανόστιμο ορεκτικό και χωρίς να μπλέκεις με τηγάνια και λάδια, αυτό που το πας;
    Γειά στα χέρια σου Κικίτσα! Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έφη...μια διαδικασία την έχει αλλά είναι εύκολες!
      Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. C'est une gourmandise Anna!!!
      Merci beaucoup de ta visite et je te souhaite une bonne journée et une bonne semaine! :)

      Διαγραφή
  9. Πόσα θές νά μάς τρελάνεις Κικίτσα μου!!!!
    Απίστευτες οι φλογέρες σου!!!Καί η γέμιση μέ τά λαχανικά,σούπερ!!!
    Τό απόλυτο μεζεδάκι!!!Οι δέ φωτογραφίες σου,τόσο ζωντανές!!!
    Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Δήμητρά μου γιατί είναι πολύ νόστιμες αλλά, για να είμαι ειλικρινής, χαίρομαι που σου άρεσαν και οι φωτογραφίες!!!
      Φιλάκια καλημέρας και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  10. Τύφλα να έχουν τα Spring Rolls, Κική μου :-))

    Πανέμορφες και γεμάτες γεύσεις οι φλογέρες σου. Γεια στα χέρια σου καλή μου.

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Πηνελόπη μου!!!
      Χαχαχα... αυτές οι φλογέρες είναι τα ελληνικά-μεσογειακά spring rolls και με μια σως γιαουρτιού γίνονται ακόμα πιο εκπληκτικές!
      Πολλά φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Φαίνονται καταπληκτικές οι φλογέρες σου!!!
    Καλό σ/κ!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμες Στέλλα ειδικά μετά την κρεατοφαγία!!
      Φιλάκια καλημέρας και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  12. Κικουλα χρονια πολλα!!!!
    Λατρευω φλογερες! Ειναι πολυ ωραιο ορεκτικο κι εσυ τις περιποιηθηκες. Χρυσες, ομοιομορφες και πεντανοστιμες!!! Καλα αρχισε η μεταπασχαλινη περιοδος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Χρυσαυγούλα μου!!
      Ελπίζω να περάσατε όμορφα!! Είναι φοβερό σνακ, μεζεδάκι και λιχουδιά!
      Ό,τι πρέπει για μετά την υπερκατανάλωση κρέατος!
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Μου αρέσουν αυτά τα μεζεδάκια, Κική μου! Είναι για όλες τις ώρες! Ακόμα και για δεκατιανό, τσιμπάς μια δυο φλογερίτσες!! Μετά την κρεοφαγία του Πάσχα, τις συνταγές με λαχανικά τις προτιμώ.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ειρήνη μου!
      Πράγματι είναι για όλες τις ώρες αυτές οι φλογέρες λαχανικών και μετά από τόσο κρέας είναι ...βάλσαμο!!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχες πραγματικά οι φλογέρες σου Κική μου.
    Όλα αυτά τα λαχανικά συνθέτουν μια φοβερά απολαυστική γεύση!
    Και μου αρέσει πάρα πολύ που είναι τόσο αναλυτικές οι οδηγίες σου, μπράβο!
    Πολλά φιλιά και ευχές για ένα υπέροχο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχουν πολύ νοστιμιά και άρωμα Ερμιόνη μου. Και μετά από τόσο κρέας είναι ό,τι καλύτερο!
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. τα ελληνικά σπρινγκ ρολς!! χαχαχα σούπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο Πέπη!!! Ελληνικά-μεσογειακά spring rolls.
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  16. Τι ωραια εκδοχή Κική μου για οσους δεν τρωνε τα λαχανικα.. σαν φαγητό! τελεια ιδεα... θα εφαρμοστει συντόμως... σε ευχαριστουμε.. να είσαι καλά να έχεις μια υπεροχη κυριακή... χρονια πολλα Χριστος Ανέστη.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όσους δεν τρώνε τα λαχανικά δεν ξέρω αν είναι εύκολο να τους πείσει κανείς με τις φλογέρες αυτές Ρουλίτσα μου αλλά ξέρω ότι είναι πεντανόστιμες και με μια σάλτσα γιαουρτιού απογειώνονται!
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  17. Πάρα πολύ ωραία και νόστιμα φαίνονται, πολλά λαχανικά που με την νοστιμιά του φύλλου τα κάνουν λαχταριστά.
    Πολύ καλό συνοδευτικό για όσπρια και άλλα φαγητά.
    Καλό βράδυ Κική, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ ωραίο σνακ και συνοδευτικό αλλά και για μπουφέ ή εκδρομή Μάχη!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  18. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά, Κική μου!
    Πολύ μου αρέσει η πρότασή σου, τα λάτρεψα τα υλικά της γέμισης.
    Μόνο με το φύλλο κρούστας έχω ένα πρόβλημα! Θα δω.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη και επίσης χρόνια πολλά Ελένη μου!
      Είναι πολύ νόστιμες οι φλογέρες αυτές Ελένη και δεν χρειάζεται να γίνουν με φύλλο κρούστας μπορούν να γίνουν και με δικό μας φύλλο.
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  19. Γειά σου Κίκι, Μιά ερώτηση. Η γέμιση είναι αρκετή γιά ένα πακέτο φύλλο; Φαίνονται υπέροχες!!!! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!