Πολύχρωμη αυγοσαλάτα

Καλημέρα σας! Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Αυτό ήταν πέρασε και το Πάσχα! Πάμε για ένα μικρό χρονοταξίδι;
1995, κάπου εκεί... στη Μεγάλη Εβδομάδα... οι προετοιμασίες στο φουλ! Προετοιμασίες για τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τα αυγά αλλά και το τραπέζι της Λαμπρής, στον κήπο, με τη σούβλα να γυρίζει και τον οβελία να σιγοψήνεται και να μοσχοβολά γεμίζοντας με τσίκνα τον αέρα.
Τα τηλεφωνήματα για την καλύτερη οργάνωση ανάμεσα στους συμμετέχοντες δίνουν και παίρνουν και η φαντασία έχει πάρει φωτιά! Προτάσεις για πιάτα συνοδευτικά, ορεκτικά, σαλάτες που θα κάνουν τους καλεσμένους να απολαύσουν το κρασάκι, το ουζάκι αλλά και την αναμονή μέχρι να βγει το ξεροψημένο κατσικάκι ή αρνάκι από τη σούβλα.
Έτσι συνέβαινε εκείνες τις ξένοιαστες, ακόμα, εποχές! Τις εποχές όπου όλα κυλούσαν σχεδόν ξένοιαστα τις μέρες πριν το Πάσχα με τα αυγά να κυριαρχούν σε κάθε σαλάτα. 
Θυμάμαι... μετά το τσούγκρισμα κι όσα αυγά γλίτωναν από την ...αυγολατρεία της πρώτης Ανάστασης, έμπαιναν στη σειρά για να στολίσουν τη μαρουλοσαλάτα αλλά και την κλασσική χωριάτικη σαλάτα. Κάποια άλλα μετατρέπονταν σε ...διαβολικά αυγά με την πάπρικα να τα κοκκινίζει κι ύστερα... ύστερα κατέφθανε η μεγάλη παρτίδα για την κλασσική αυγοσαλάτα που ήταν ένα συνοδευτικό λατρεμένο των περισσότερων μελών της οικογένειας. Η αυγοσαλάτα μοσχοβολούσε πάντα άνηθο... "της πάει απίστευτα" διατείνονταν η μαμά, κυρίως σε όσους έλεγαν ότι δεν τους αρέσει ο άνηθος και άρχιζαν οι προτροπές του τύπου... "δοκίμασε... λίγο μόνο!". 
Ο άνηθος όπως και το φρέσκο κρεμμυδάκι, μόλις αφιχθέντα από τον κήπο ευωδίαζαν και ήταν γεμάτα με τη δροσιά της άνοιξης και η μαγιονέζα φτιαγμένη στο σπίτι με αυγό από τις κοτούλες της γιαγιάς. Μπορεί να μην έμπαινε το μηλόξιδο αλλά το σπιτικό ξίδι από κόκκινο κρασί ...η νοστιμιά όμως ήταν κορυφαία!
Αυτή την αυγοσαλάτα θυμήθηκα όταν διάβασα το περιοδικό της Αργ. Μπαρμπαρίγου! Με ταξίδεψε χρόνια πίσω σε στιγμές γεμάτες χαρά κι έτσι αποφάσισα να σας δώσω την οικογενειακή εκδοχή της ...μόνον που τα δικά μου αυγά ήταν, αυτή τη φορά... ψημένα κι όχι βρασμένα!
ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομα
8 αυγά βραστά σφιχτά 
2 μέτρια καρότα 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
6 αγγουράκια τουρσί 
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
2/3 φλ.τσ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε, ψιλοκόβουμε τα αυγά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Τρίβουμε στην λεπτή πλευρά του τρίφτη τα καρότα και τα προσθέτουμε στα αυγά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την κόκκινη πιπεριά και τα αγγουράκια τουρσί.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μηλόξιδο.
Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην λιώσουν τα αυγά.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και την μουστάρδα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Μεταφέρουμε σε μπολ και σερβίρουμε.
Αρχική ιδέα: Περιοδικό "Κάθε μέρα με την Αργυρώ", τεύχος: Απριλίου-Μαϊου

39 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά και καλά!!! Καλή ιδέα μου έδωσες σήμερα, γέμισε αυγά το ψυγείο και νομίζω θα τα αξιοποιήσω μια χαρά με αυτή τη νόστιμη αυγοσαλάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κάποια θα αξιοποιηθούν και σε λίγο θα σας δώσω και μια δεύτερη ιδέα Αμαλία μου!!! :)

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και χρόνια πολλά Κική! Ωραία η ιδέα σου, η αυγοσαλάτα φαίνεται νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη Μαρία... αξίζει τη δοκιμή!!! Σ' ευχαριστώ πολύ! :)

      Διαγραφή
  3. Παρότι προσπαθώ να μην τρώω συχνά μαγιονέζα, με τα αυγά πιστέυω ότι ταιριάζει πολύ και είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω τη "σαλατούλα σου".
    Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια φορά στις τόσες δεν είναι πρόβλημα η μαγιονέζα αλλά πάλι αν δεν θέλεις την έτοιμη μπορείς να τη φτιάξεις στο σπίτι οπότε είναι και πιο υγιεινή!
      Επίσης χρόνια πολλά και του χρόνου!

      Διαγραφή
  4. Χρωματιστή, λαχταριστή και δροσερή η σαλάτα αυτή!!
    Χρόνια πολλά και ξέγνοιαστα ξανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμη σαλάτα που μπορεί να μπει και σαν συνοδευτικό σε ψητό κρέας Αγγελική!
      Επίσης χρόνια πολλά και του χρόνου!

      Διαγραφή
  5. Χριστός Ανεστη!

    Να τι θα γινουν τα αυγα που περισσεψαν ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!! Χρόνια πολλά και του χρόνου! :)

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Κική μου, και του χρόνου να είμαστε καλά!
    Πολύ ωραία αυγοσαλάτα, πολλά χρώματα, και αρώματα!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Μάχη μου... η αυγοσαλάτα αξίζει τη δοκιμή!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Κική μου!!Χριστός Ανέστη!!
    Από τίς ποιό ωραιοτέρες αυγοσαλάτες η σαλάτα σου!!!
    Δροσερή καί λαχταριστή!!Αυγά δέν έβαψα,ελειπα,μού έδωσε η κόρη μου!!
    Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Χρόνια πολλά Δήμητρά μου και του χρόνου με υγεία!
      Είναι πολύ νόστιμη και αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Χριστός Ανέστη Κική!
    Κι αν μας έμειναν αβγά! Πολύ ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη! Αξίζει Χρύσα η σαλάτα αυτή!!

      Διαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά Κική μου, η σαλάτα σου δείχνει μούρλια!!! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα γιατί έχω χωριάτικα αυγά από την πεθερά μου και θέλω να τα τιμήσω κατάλληλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ίριδα μου!! Να τη δοκιμάσεις τη σαλάτα και θα ενθουσιαστείς!

      Διαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη Κική!! Υγεία, χαρά, ευτυχία, αγάπη στην οικογένειά σου!
    Δεν την ήξερα τη σαλάτα! θα τη δοκιμάσω! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Χριστίνα!! Και του χρόνου με υγεία, χαρά και αγάπη!
      Να τη δοκιμάσεις και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! :)

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Κική μου! Και του χρόνου με Υγεία!! Με τα ταξείδεψες όχι και τόσο πολλά χρόνια πίσω, σε μια εποχή που ήταν πιο ανέμελη! Οι αυγοσαλάτες κάθε είδους με τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν, ήταν σε πρώτη ζήτηση την Λαμπρή Εβδομάδα! Ενώ τα βραστά αυγά δεν τα τρώγαμε οι περισσότεροι, τις σαλάτες αυτές τις τσακίζαμε!! Η δική σου έγινε ωραιότατη Κική μου!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες σαλάτες ήταν χαρακτηριστικές Ειρήνη μου και πράγματι η νοστιμιά τους ενθουσίαζε ακόμη κι αυτούς που δεν έτρωγαν αυγά βρασμένα!!
      Χαιρομαι που σε ταξίδεψε ευχαριστα και που σου άρεσε!!
      Καλή συνέχεια Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  12. χρονια πολλα κικιτσα!!!!
    με υγεια και οοοοτι αλλο ποθεις!!!
    δεν εχω δει παρομοια αυγοσαλατα και φαινεται μουρλια!!!!χαλαρα θα την τσακιζα μπαμ μπαμ!!!!
    σε φιλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ επίσης Κικίτσα μου!!! Να τη δοκιμάσεις γιατί και με ουζάκι ταιριάζει απόλυτα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Χρόνια Πολλά Κική !! Στις φωτογραφίες φαίνεται υπέροχη, πρώτη φορά βλέπω αυγοσαλάτα που μάλιστα να δείχνει τόσο λαχταρτιστή.
    Καλημέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ επίσης!! Είναι πολύ ωραία Άρη... δοκίμασέ την (πέρα από τη μαγιονέζα δεν έχει κάτι άλλο μη ...υγιεινό).
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά & Χριστός Ανέστη! Η νοστιμιά και η τσαχπινιά των γεύσεων σε όλο της το μεγαλείο! Κική μου ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή την pinάρισα ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Χριστίνα μου!! Να την δοκιμάσεις Χριστίνα και σαν συνοδευτικό όχι μόνον σαν σαλάτα!!

      Διαγραφή
  16. Να η δανική λύση για τα αυγά που μας έμειναν!! Και εγώ θα την pin!! Φιλιά και Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Λίλια μου!!! Είναι υπέροχη σαλάτα!

      Διαγραφή
  17. Ωραία συνταγή και με υλικά που υπάρχουν όλα στο σπίτι αυτές τις μέρες!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αριάδνη και αξίζει!!

      Διαγραφή
    2. Την έκανα και έγινε υπέροχη. Αναφέρω ότι τη βρήκα στο μπλογκ σου εδώ.
      http://tantekiki.blogspot.gr/2015/04/blog-post_15.html
      AriadnefromGreece!

      Διαγραφή
  18. Χρονια πολλα Κικη μου, αυτη η αυγοσαλατα ειναι πραγματικα και ευκολη και γρηγορη λυση οταν πειναμε, φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαίρη μου!!
      Φιλιά και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  19. Είναι ότι καλύτερο για αυτή την περίοδο αφού σίγουρα κάποια αυγά θα έχουν περισσέψει....την καλησπέρα μου και Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρία είναι εκπληκτικά νόστιμη!!!
      Επίσης Χρόνια πολλά!!

      Διαγραφή
  20. Χρόνια πολλά Κική μου, αληθώς Ανέστη!
    Λοιπόν η αυγοσαλάτα είναι ο αγαπημένος μου τρόπος αξιοποίησης των βρασμένων αυγών του Πάσχα.
    Ειδικά μέσα σε φρέσκο ψωμάκι είναι φοβερή!
    Και πράγματι τόσο ο άνηθος όσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι υλικά που της ταιριάζουν πολύ και που αναδεικνύουν τη γεύση της!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά επίσης Ερμιόνη μου!!
      Ναι κι εμείς την αγαπούσαμε πολύ ...ήταν σκέτη νοστιμιά και την τρώγαμε με το κουτάλι!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!