Πασχαλινά μπισκότα και SilikoΜart


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Το Πάσχα πλησιάζει κι εγώ δεν το έχω ακόμα καταλάβει! Χθές για πρώτη μέρα και μετά από ένα γερό Σαββατιάτικο τρέξιμο με μια βλάβη του αυτοκινήτου που ακόμα δεν διορθώθηκε, πρόσεξα ότι η βυσσινιά και η δαμασκηνιά του κήπου μας άνθισαν!!! Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η καθημερινότητα με απορροφά τόσο πολύ που χάνω κάποιες όμορφες στιγμές που αγαπούσα και αγαπώ στη συνοικία που μένω και που παλιότερα πρόσεχα περισσότερο. Μια απ' αυτές είναι η εναλλαγή των εποχών! Η κάθε εποχή έρχεται με μια διαφορετική εικόνα στα φυτά και τα δέντρα που είναι μπροστά στο σπίτι αλλά και στον κήπο μας! Η αναχώρηση του χειμώνα άφησε πίσω της μισοξεραμένα φυτά αλλά ταυτόχρονα η άνοιξη διαλαλεί τον ερχομό της με τα αγαπημένα μου μωβ ζουμπουλάκια που άνθισαν κι έφτασαν στο βάζο μου, την φουξέ καμέλια που γέμισε μπουμπούκια και λουλούδια αλλά και την ολάνθιστη πια δαμασκηνιά. Το χώμα γέμισε με νιόβγαλτα χορταράκια κι ο δυόσμος εκεί που ήταν σχεδόν εξαφανισμένος πήρε τα πάνω του κι άρχισε να φουντώνει! Η μόνη μου απώλεια φέτος το αγαπημένο μου δενδρισάκι, η αμπαρόριζα που δεν άντεξε το κρύο και το χιόνι! Βλέποντάς τα όλα αυτά χαλαρώνω και συνειδητοποιώ την πραγματική αξία της ζωής που τα γεγονότα στη χώρα μας με κάνουν και την ξεχνώ! Και κάπως έτσι άρχισα να ονειρεύομαι το Πάσχα, τις πασχαλιάτικες διακοσμήσεις που έχουν αρχίσει και ξεφυτρώνουν σε πολλά μπλογκοσπιτάκια, τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια. Και μια και είπα τσουρέκια και ακόμη είναι νωρίς για να φτιάξω μερικά απ' αυτά (αν και θα φτιάξω νηστίσιμα) είπα να κάνω μερικά μπισκοτάκια με μια ζύμη που είναι νόστιμη, εύκολη, κόβεται με κουπ-πάτ και κυρίως δεν θέλει ψυγείο πριν να μπει στο φούρνο. Μια ζύμη που βγάζει ωραιότατα μπισκοτάκια, που δεν χάνουν το χρώμα τους, που φουσκώνουν ελαφρώς και ομοιόμορφα κι αν, πάλι, δεν θέλουμε να φουσκώσουν καθόλου... μειώνουμε το μπέικιν σε μια πρέζα.Κι αν τύχει και κάποιο μπισκοτάκι έχει κάποια ατέλεια... ας σκεφτούμε... αυτή είναι η ομορφιά του χειροποίητου γιατί τα βιομηχανοποιημενα μπισκότα είναι όλα ίδια και ομοιόμορφα!!
Τα μπισκοτάκια κόπηκαν με το στρογγυλό κουπ πάτ - δωράκι που φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω. Ψήθηκαν και αφού κρύωσαν στολίστηκαν με τη σοκολάτα που αφού είχα λιώσει, της  έδωσα μορφή χρησιμοποιώντας τη φόρμα σιλικόνης με τα πασχαλινά σχέδια της γνωστής εταιρίας SilikoMart.
Ένα έχω να πω... το κουπ-πάτ και οι φόρμες σιλικόνης της εταιρίας αυτής, καθώς και η ζαχαρόπαστα SilikoMart με εντυπωσίασαν κυριολεκτικά με την αντοχή και την ποιότητά τους. Χωρίς καμιά υπερβολή η ζαχαρόπαστα που θα δείτε στα παρακάτω μπισκότα είναι εκπληκτικής υφής και δουλεύετε τέλεια τόσο για την απλή κάλυψη όσο και για το σχεδιασμό φιγούρας αλλά και την δημιουργία λουλουδιών!!
Όσο για τις φόρμα σιλικόνης με τα πασχαλινά σχέδια είναι κι αυτή άψογη μια και γεμίζει εύκολα με σοκολάτα αλλά και ξεφορμάρονται εύκολα τα σχέδια χωρίς καμιά δυσκολία και κανένα πρόβλημα! Τα σχέδια βγαίνουν ολοκάθαρα και με λίγη λιωμένη σοκολάτα κολλούν εύκολα επάνω στα μπισκότα χωρίς να ξεκολλούν  την ώρα που δαγκώνεις και γεύεσαι την μια άκρη τους. Τα προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα για όσους αγαπούν τα μπισκότα με σχέδια της εποχής είτε από σοκολάτα είτε από ζαχαρόπαστα. Και ...σκεφτείτε ...αυτά τα μπισκότα είναι ιδανικά για ένα μικρό πασχαλινό δωράκι από τα χεράκια σας!! Όλοι θα το εκτιμήσουν!!! Πάμε όμως να δούμε και τη συνταγή μας;;;
ΥΛΙΚΑ 
250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό (L)
500 - 520 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής / μαλακό κοσκινισμένο
1/2 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα σόδα φαγητού
1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας Vahiné ή 1 βανιλίνη
1 κ.γλ. απόσταγμα αμυγδάλου Vahiné 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το μαλακό βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και το χτυπάμε για 4 λεπτά έως ότου αφρατέψει λίγο.
Προσθέτουμε τα αποστάγματα βανίλιας και αμυγδάλου, το αλάτι, τη σόδα και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-6 λεπτά (ανάλογα με τη δύναμη του μίξερ) ή μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το αυγό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Αναμιγνύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα.
Το μείγμα μας θα είναι μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια οριακά.
Αφήνουμε να σταθεί στο μπολ για 5-10 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 4 χιλιοστών επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μπισκότα.
Ψήνουμε για 7-8 λεπτά έως ότου δούμε ότι τα μπισκότα έχουν ελαφρώς χρυσίσει στις άκρες χωρίς όμως να αλλάξει το χρώμα τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν το πάχος των μπισκότων είναι διαφορετικό αλλάζει και ο χρόνος ψησίματος.
Όταν βγάλουμε τα μπισκότα από το φούρνο θα είναι μαλακά αλλά θα σκληρύνουν σταδιακά καθώς θα κρυώνουν.
Για να τα στολίσουμε πρέπει να έχουν κρυώσει εντελώς και ακόμα καλύτερα να αφήσουμε να περάσουν 4-5 ώρες πριν ξεκινήσουμε τη διακόσμηση.
Tante Kiki
25 Comments
No