Σουτζουκάκια φούρνου με κόκκινη σάλτσα με πετιμέζι


Καλή σας μέρα!!! Τί καιρός κι αυτός!!!! Σήμερα για μια ακόμα φορά ο καιρός στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο παρά άνοιξη θυμίζει!! Η μέρα ξεκίνησε με πυκνή ομίχλη, συνέχισε με βροχή, κρύο αέρα και τον ήλιο να έχει αποφασίσει ότι σήμερα μάλλον θα κάνει cocooning (θυμάστε τον όρο;;) κάνοντας κι εμένα να θέλω να μείνω σπίτι (αν και δεν μπορώ οπότε το προσπερνώ με αξιοπρέπεια και υπομονή!). Τέλος πάντων, πέρα από τον καιρό... Σαββατοκύριακο έρχεται και έτσι κι αλλιώς είμαι σίγουρη ότι θέλεις να περιποιηθείς τους αγαπημένους σου με ένα Κυριακάτικο τραπέζι όπου θα υπάρχει ένα πιάτο νόστιμο, σπιτικά μαγειρεμένο και γεμάτο φροντίδα. Γι αυτό θα σου κάνω μια ερώτηση...
Νηστεύεις;;; Αν νηστεύεις, θα πρέπει να ψάξεις για ένα νηστήσιμο πιάτο στην συγκεκριμένη ενότητα αλλά αν όχι... η παρακάτω πρόταση θα σε ενθουσιάσει ιδιαίτερα εάν αγαπάτε οικογενειακά τα κάθε είδους μπιφτεκάκια-κεφτεδάκια-σουτζουκάκια. 
Προσωπικά λατρεύω και τις τρεις κατηγορίες. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν απολύτως ταιριαστά για κάθε τραπέζι. Πολλές παραλλαγές, εύκολη και γρήγορη παρασκευή και υπέρμετρη νοστιμιά.
Η σημερινή συνταγή και παραλλαγή τους είναι ό,τι πρέπει για κυριακάτικο πιάτο. Νοστιμότατα ψητά στο φούρνο σουτζουκάκια που σκεπάζονται από μια κατακόκκινη, ιδιαίτερη σάλτσα με πετιμέζι και λιαστές ντομάτες που στο πιάτο μέσα ξεκουράζονται επάνω σε ένα κάτασπρο στρώμα από πιλάφι. Ένα πιάτο μοναδικό που αξίζει να το προσφέρεις σε όσους αγαπάς και είναι σίγουρο πώς ο ουρανίσκος τους θα σε ευγνωμονεί. Πάρε λοιπόν το καφεδάκι σου κι έλα μαζί μου να το φτιάξουμε...
ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 αυγά
3 φέτες ψωμί του τοστ μουσκεμένες με νερό και καλά στυμμένες
2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
750 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
3 κ.σ. πετιμέζι
6-7 φέτες λιαστής ντομάτας (σε λάδι), ψιλοκομμένες
1/2 κ.γλ. βασιλικός
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά μέχρις ότου να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο (εάν θέλουμε για να σφίξει περισσότερο το μείγμα) για μισή ώρα. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό (έτσι ώστε να υπάρχεί λίγο στον πάτο του ταψιού και να μην κολλήσουν).
Εάν δεν θέλουμε να βάλουμε νερό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 30-35 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις λιαστές ντομάτες και το καρότο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν λίγο και σβήνουμε με τον χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε αμέσως το ξίδι, το πετιμέζι, τον βασιλικό, τη ρίγανη, λίγο πιπέρι και αλάτι όσο θέλουμε (εγώ βάζω 1/2 κ.γλ.) και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 3 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. 
Ύστερα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε τη σάλτσα στα σουτζουκάκια.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί μέχρις ότου απορροφηθούν τα υγρά και "δέσει" η σάλτσα μας κάνοντας μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια, περίπου 15-20 λεπτά και ανάλογα με το φούρνο.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ρύζι, πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά.
Tante Kiki
50 Comments
No