Λαχανοντολμάδες με κιμά μπολονέζ στο φούρνο... η λιχουδιά της μαμάς

Καλημέρα!!! Μια καινούργια μέρα αρχίζει, μουντή και καθόλου ανοιξιάτικη εδώ στη Θεσσαλονίκη αλλά ...είναι άραγε ο καιρός ικανός για να μας χαλάσει τη διάθεση;;; Ελπίζω όχι!! Γιατί όσο έχουμε υγεία, κέφι και διάθεση για δημιουργίες είμαστε καλά! Δεν συμφωνείτε; Σήμερα θα σας πω τί έγινε πριν μερικές μέρες...

Γυρίζω το μεσημέρι στο σπίτι και, ανοίγοντας την πόρτα, παίρνω μια βαθιά ανάσα. Στα ρουθούνια καταφθάνει ένα άρωμα γνωστό κι αγαπημένο, άρωμα σπιτικού, άρωμα φαγητού παραδοσιακού που, πάντα, θυμίζει ...μαμά, γιαγιά, θεία! Μια πρώτη ματιά στην κουζίνα και η πρώτη εντύπωση αποδεικνύεται αλάνθαστη! Ναι! Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες βρίσκονται κάπου εκεί κοντά ή μάλλον ...μέσα στο φούρνο! Και τί λαχανοντολμάδες!! Με κιμά που είχε περισσέψει από την χθεσινή μακαρονάδα και που ανακυκλώθηκε σε λαχταριστή λιχουδιά με λίγη ντομάτα και μια σάλτσα με τη δροσιά του γιαουρτιού! 
Μμμμμμμμ!!! Ένα "υπέροχη νοστιμιά μαμά ετοίμασες!" ήταν αρκετό για να βρεθούν μερικοί λαχανοντολμάδες στο πιάτο μου! Οι γευστικές εκπλήξεις της μαμάς, σε όποια ηλικία κι αν είμαστε, είναι πάντα καλοδεχούμενες γιατί μας κάνουν να ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, τότε που ήταν ο κανόνας όταν επέστρεφα ξένοιαστη από το σχολείο! 
Ελάτε όμως να δούμε μαζί πώς φτιάχνονται αυτοί οι νοστιμότατοι λαχανοντολμάδες....
ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο λάχανο ζεματισμένο
1 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα
1 1/2 φλ.τσ. κιμά που έχουμε φτιάξει για μακαρονάδα*
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι 
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο + 4 κ.σ. για το σοτάρισμα
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1/3 κ.γλ. κουρκουμά
100 γρ. γιαούρτι
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό και το βραζουμε για λίγο.
Χωρίζουμε τα φύλλα που δεν είναι χαλασμένα και κάνουν για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τριμμένο καρότο και τα κρεμμυδάκια ίσα ίσα μέχρι να μαραθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ρύζι, τον κιμά, τον μαϊντανό, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά και αφού ανοίξουμε καλά το κάθε φύλλο λάχανου το γεμίζουμε με λίγη γέμιση και το τυλίγουμε αφού πρώτα έχουμε διπλώσει τις διπλανές πλευρές έτσι ώστε να μην "φύγει" η γέμιση.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σε ταψί (ή στη γάστρα) και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό όπου έχουμε προσθέσει 100 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Τους περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή τη γάστρα με το καπάκι) και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (ή το καπάκι της γάστρας) και βγάζουμε 2/3 φλ.τσ. από το ζουμί.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το ζουμί από το φαγητό, 1/2 φλ.τσ. ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα άλλο, μικρό μπολ, βάζουμε τον κουρκουμά, το κόρν φλάουρ και το διαλύουμε στο χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο μείγμα των αυγών και περιχύνουμε μ' αυτό τους λαχανοντολμάδες.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο το ταψί και αφήνουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο να ψηθούν για άλλα 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε κιμά, βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μικρή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη και 300 γρ. κιμά και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
Σβήνουμε με 150 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 2-3 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες.
Προσθέτουμε λίγη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και 500 ml νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του. 

36 σχόλια:

  1. Have you done a tasty dish, as always !!
    Greetings

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο φαγητό, οι ντολμάδες μου αρέσουν καλύτερα έτσι σαν λαχανόπιτα παρά στην κλασική μορφή τους, δηλ. κατσαρόλας.
    Η σος γιαουρτιού ενδιαφέρουσα με την προσθήκη του κουρκουμά, πιστεύω πως θα γίνεται και χωρίς αβγά.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η νοστιμιά τους είναι απίστευτη Έφη και ο κουρκουμάς τους δίνει ένα πιο έντονο κίτρινο αλλά και το γιαούρτι στο αυγολέμονο τους χαρίζει μια υπέροχη νότα.
      Η σος γιαουρτιού γίνεται και χωρίς αυγά σίγουρα θα χρειαστεί λίγο περισσότερο κορν φλάουρ.
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  3. Μμμμ, δεν τους έχω δοκιμάσει ποτέ! Λες να καλοπιάσω τον άντρα μου με αυτή τη λιχουδιά;; Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες;;;; Δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. της μανουλας οι μυρωδιες ειανι οι καλυτερες του κοσμου οπως και η αγκαλια της!!!!οι λαχανοντολμαδες ειναι πεντανοστιμοι,δεν ηξερα οτι γινονται και στο φουρνο,μπραβο κικιτσα ωραια ιδεα!!!
    φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασσικά, παραδοσιακά και διαχρονικά μαμαδίστικα φαγάκια που έχουν μοναδική νοστιμιά Κική μου! Δοκίμασέ τους στο φούρνο και θα με θυμηθείς!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο φαγητό, θα μπορούσα να φάω όλη την κατσαρόλα!!! Να ναι καλά η μανούλα, να τη χαίρεστε και να απολαμβάνετε τις νοστιμιές της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αμαλία μου είναι πολύ ωραίο φαγητό!

      Διαγραφή
  6. Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσεις τον υπόλοιπο κιμά!! Συνήθως τον βάζω στην κατάψυξη, για τις δύσκολες στιγμές, τώρα όμως έχω και άλλη επιλογή! Ο κουρκουμάς ταιριάζει όσο τίποτα άλλο...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανακύκλωση πλέον είναι απαραίτητη κι εξάλλου γίνονται πολύ νόστιμες παραλλαγές. Ναι, Αγγελική μου ο κουρκουμάς ταιριάζει πολύ ωραία!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  7. Ωραίες φωτογραφίες !! Το μπλε του πιάτου και το κίτρινο του κουρκουμά δίνουν τη λάμψη τους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Και το πιάτο είναι ωραίο αλλά και το φαγητό αν το δοκιμάσεις θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  8. Μεγάλη αδυναμία μου οι λαχανοντολμάδες Κική μου !! Και θα δοκιμάσω τη συνταγή της μαμάς οπωσδήποτε !!! Αλλά τι είναι ο κουρκουμάς;
    Και στην Αθήνα ατέλειωτη βροχή έχουμε !!! Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε κι αυτή την παραλλαγή Νικόλ μου. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που υπάρχει και στο σούπερ μάρκετ... είναι ο ταπεινός εξάδερφος του σαφράν-κρόκου.
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  9. Χρυσοχερα η μαμα, χρυσοχερα κ η Κικιτσα μας! Φαινονται καταπληκτικοι! Λαχταριστοι! Νομιζω ανετα θα ετρωγα 3 πιατα!! Μπραβο στη μαμα σου Κικιτσα μου! Χαιρομαι που αυτες οι σπιτικες συνταγες δε χανονται με το περασμα του χρονου!
    Σε φιλω πολυυυ!! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμοι κι έτσι οι λαχανοντολμάδες Εύη μου... αξίζουν τη δοκιμή τους!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω τούς λαχανοντολμαδες Κικίτσα μου!!
    Μπράβο στήν μαμά σου!!!Εξαιρετικό πιάτο καί φαίνονται τόσο λαχταριστοί!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται πολύ νόστιμοι και μ' αυτήν την παραλλαγή Δήμητρά μου. Αξίζουν!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. ΛΑχανοντολάδες δεν εχω φτιάξει ποτε χ χι... τους τρώω απο την μαμά ;)
    Τους κανει όμως στην κατσαρολα.
    Οποτε μαλλον θα πρεπει να δοκιμασω μονη μου να τους κανω στον φούρνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι μαμαδίστικο φαγητό αλλά δοκίμασε κι αυτούς και δώσε στην μαμά να δοκιμάσει ...νομίζω ότι θα της αρέσουν!

      Διαγραφή
  12. Πρωτότυπη η συνταγή με τα λαχανοντολμαδάκια στο φούρνο, και με την ντομάτα μέσα γίνεται πολύ πιο νόστιμη!
    Οτι μπαίνει στο φούρνο ακόμα και ένα αυγό γίνεται πολύ ανώτερο σε γεύση!
    Ευχαριστούμε Κική για την ιδιαίτερη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σκέτη νοστιμιά Μάχη μου! Πράγματι τα φαγητά στο φούρνο γίνονται πολύ νόστιμα!

      Διαγραφή
  13. Μπράβο στην μανούλα που αξιοποίησε τόσο νόστιμα τον κιμά που περίσσεψε και έφτιαξε τέτοια λιχουδιά!
    Φιλιά Κική μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μπει στο πνεύμα της εποχής η μαμά αν και νομίζω ότι για τις παλιές νοικοκυρές αυτό ήταν πιο συνηθισμένο.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Πάρα πολύ ωραία παραλλαγή της κλασικής εκδοχής!
    Πολύ αγαπημένο πιάτο και πάρα πολύ πλούσιο σε γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έγινε πολύ νόστιμη παραλλαγή και ανακυκλώθηκε και ο κιμάς Ερμιόνη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Γουργουρίζει η κοιλίτσα μου τετοια ωρα!!!!!!!!!!1
    Καληνύχτα, φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάθε εκδοχή του λαχανοντολμά είναι ευπρόσδεκτη!
    Και η συγκεκριμένη είναι πολύ ιδιαίτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη εκδοχή... αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  17. Τι νοστιμιά είναι αυτή Κική μου!! Μπράβο στη μανούλα και σε σένα!! Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό το φαγητό και είναι ευκαιρία να το φτιάξω γιατί φαίνεται πολύ λαχταριστό!! Καλώς σε βρήκα και σιγά σιγά θα κοιτάξω και τις προηγούμενες συνταγές. Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Θάλεια! Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγητό και αξίζει να δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή!!! Καλή περιήγηση σου εύχομαι!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  18. Κική μου δεν έχω λόγια, τι τέλειο φαγάκι είναι αυτό?Μπράβο !Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η εκδοχή και θέλω να τη δοκιμάσω!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπάρχει πιο μερακλίδικο φαγητό από αυτο?Και μας το παρουσιάζεις και με διαφορετικό τρόπο! Αχ αυτές οι μανούλες θαύματα κάνουν!!Τώρα τα είδα και γουργουρίζω σαν γάτα χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!