Ψωμάκια για σάντουιτς

Καλή σας μέρα! "Όλοι ένα ψωμί είμαστε" στοχάζεται ένα από τους ήρωες του Άγγελου Σικελιανού στο έργο του "Ο Χριστός στη Ρώμη". Το ψωμί είναι αυτό που συντηρεί την ανθρώπινη ύπαρξη καλύπτοντας την βασικότερη ανάγκη της. Άπειρα κείμενα έχουν γραφεί, άπειρες φράσεις έχουν ειπωθεί για το πιο βασικό είδος διατροφής... τον επιούσιο. Καρβέλι, λαγάνα, κουραμάνα, φρατζόλα, ξεροκόματο κι αργότερα μπαγκέτα, μαργαρίτα, κριτσίνι ή  φρυγανιά, με προζύμι ή μαγιά, κριθαρένιο, με σίκαλη, με καλαμπόκι, μαύρο ή άσπρο, πολύσπορο ή όχι το ψωμί είναι σφιχταγκαλιασμένο με την απαρχή και τη συνέχιση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η παρουσία του σε κάθε τραπέζι, κάθε εποχής απαραίτητη έστω και με διαφορετική μορφή.
Προσωπικά είμαι πιστή οπαδός του ψωμιού σε κάθε μορφή του. Θα μπορούσα, ίσως αν κι ελπίζω να μην το μάθω, να ζήσω με ψωμί και λίγο τυρί. Νωπή και ζωντανή είναι, παρά τα χρόνια που πέρασαν, ακόμα η ανάμνηση του ζεστού, ζυμωτού ψωμιού της γιαγιάς που αγκάλιαζε ένα κομμάτι κάτασπρη φετούλα και που όταν έφτανε στο στόμα οι αισθήσεις έστηναν χορό από την νοστιμιά του. 
Μεγαλώνοντας το αλεύρι φάνταζε ένα υλικό τόσο αέρινο και χαλαρωτικό! Το ζύμωμα ήταν παιχνίδι αν και πάντα υπήρχε στο τραπέζι ψωμί από τον διπλανό φούρνο του οικογενειακού φίλου. Πρώτα το ζύμωμα κατέληξε σε φύλλο για πίτα κι έπειτα σε ψωμί και μετά σε διάφορα είδη ψωμιού! Και το σπίτι κάθε φορά γέμιζε από μια μοσχοβολιά που την χαρακτήριζα "πρωτογενή" θαρρείς και έφτανα στην απαρχή της ανθρώπινης ύπαρξης! Τι όμορφη ψευδαίσθηση!! Ναι... αυτά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα όταν βλέπω σε μπολ να φουσκώνει μια ζύμη ψωμιού και μετά να ψήνεται και να μοσχοβολά! Έτσι αισθάνομαι όταν κόβω την πρώτη φέτα από ένα φρεσκοψημένο, δικό μου, ψωμί!
Άργησα να συνειδητοποιήσω ότι πέρασε λίγος περισσότερος καιρός που δεν ασχολήθηκα με ψωμί! Μέσα στους τρελλούς ρυθμούς μιας δύσκολης καθημερινότητας άργησα να καταλάβω πόσο μου έλειψε! Και ξαφνικά... εμφανίστηκαν μπροστά μου σε μια φωτογραφία (ΕΔΩ) κάτι μικρά και αφράτα ψωμάκια που η δημιουργός τους τα καμάρωνε! 
Και ..."ζήλεψα", κι είπα να κάνω τα δικά μου μιικρά, παραδοσιακά  ψωμάκια με αλεύρι για παραδοσιακό, ζυμωτό ψωμί, γάλα και βούτυρο! Ψωμάκια που είναι τέλεια για μικρά, χορταστικά σάντουιτς, για πρωινό σκεπασμένα με βούτυρο και λίγο μέλι ή μαρμελάδα σπιτική, για κολατσιό των μικρών μας αλλά και μεγάλων αγαπημένων όταν αγωνίζονται εκεί έξω ...στο στίβο της καθημερινότητας! Κι έγιναν τόσο μα τόσο νόστιμα, ζεστά αλλά και κρύα! Πάμε να τα φτιάξουμε ξανά αλλά μαζί αυτή τη φορά; Πάμε να μοιραστούμε την εμπειρία του να φτιάχνεις αφράτα, λαχταριστά, μικρά ψωμάκια και να απολαμβάνεις την τόσο χαλαρωτική μοσχοβολιά τους;
ΥΛΙΚΑ για 13-15 ψωμάκια (60-75 γρ.)
550 - 600 γρ. αλεύρι για ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί (κίτρινο αλεύρι)
250 ml χλιαρό γάλα
60 ml χλιαρό νερό
2 αυγά μεγάλου μεγέθους (L)
20 γρ. βούτυρο λιωμένο (χλιαρό) + λίγο ακόμα για την επάλειψη
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
1 1/2 (12-13 γρ.) φακελάκι ξηρή μαγιά 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Μέσα στο γάλα βάζουμε το αλάτι και το διαλύουμε ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε και το γάλα στο μπο με τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε το μπολ και τη ζύμη και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.
Βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας, στους 30 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε για 40-45 λεπτά για να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 13-15 μικρά ψωμάκια που τα πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου.
Αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά στο φούρνο, στους 30 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για να φουσκώσουν και πάλι.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και αφήνουμε το φούρνο να προθερμανθεί.
Στο μεταξύ, αλείφουμε τα ψωμάκια με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε, με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς χωρίς να "ιδρώσει" η κάτω επιφάνειά τους.
Πηγή έμπνευσης οι φωτογραφίες: ΕΔΩ


42 σχόλια:

  1. καλημέρα κικη!!!! μου θιμισες τη γιαγια μου που εφτιαχνε ψωμι και μυριζε ολο το σπιτι!!! το ψωμι ειναι το πολυτιμότερο αγαθο ελεγε!! και δεν κάνει να το πετάμε ειναι αμαρτία!!! εγώ με ψωμιά δεν έχω πιαστεί ακόμα... αλλά αυτα τα ψωμάκια τα ζήλεψα! θα είναι ωραια και σε στυλ μπαγκετας για σάντουιτς !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα έτσι ακριβώς είναι ντολμαδάκι μου! Πόσο δίκιο είχαν οι γιαγιάδες! Να καταπιαστείς με τα ψωμιά... αξίζει!! Ναι και μακρόστενα είναι ωραία αλλά μπαγκέτα δεν είναι γιατί αυτά τα ψωμάκια είναι ένα ελαφρού τύπου brioche.

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ νόστιμα και μυρωδάτα είναι τα ψωμάκια σου με το βούτυρο και τα αυγά.
    Μου θυμίζουν τα μπριός, με λιγότερη ζάχαρη και βούτυρο, άρα είναι καλύτερα για μένα!!
    Μακάρι να μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε λίγο το ψωμί του Σ/Μ για τόστ, και να φτιάχνουμε τέτοια ψωμάκια για σάντουιτς.
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι "ελαφρά" brioche Mάχη... σωστά σου τα θυμίζουν και είναι πολύ καλύτερα από τα έτοιμα γιατί είναι σπιτικά!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  3. Ααααχχχ..... τα χα βάλει στο μάτι αυτά τα ψωμάκια εδώ και καιρό!!
    Πραγματικά πρέπει να γίνονται φοβερά!!!!
    Εμείς θα σου ομολογήσω ότι και πολύ του ψωμιού δεν είμαστε Κική μου, αλλά παραδόξως φτιάχνω αρκετά συχνά ψωμάκι σπιτικό και εκτιμώ όλες τις συνταγές για ψωμάκι από τα χεράκια μας.
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς είμαστε πολύ του ψωμιού Έλενά μου και γι αυτό φτιάχνω και πειραματίζομαι συχνά! Αλλά λατρεύω και το άρωμά τους όταν ψήνονται!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Όμορφα κι αφράτα και τόσο τρυφερά που δείχνουν!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αφράτα και πολύ νόστιμα Ζαμπία μου!

      Διαγραφή
  5. Τύπου μπριός τα ψωμάκια ε? Σίγουρα νόστιμα και μυρωδάτα θα είναι, σου πέτυχαν και δείχνουν τόσο όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ελαφρού τύπου μπριός Αμαλία μου!!!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Είναι ελαφρά μπριοσάκια και πολύ νόστιμα!

      Διαγραφή
  7. Πάντα εκτιμάται το σπιτικό ψωμί!Ποιοτικό,αρωματικό,συμπαγές ή αφράτο,πεντανόστιμο,έθρεψε γενιές και γενιές,μεταφέροντας μηνύματα αγάπης,φροντίδας και νοικοκυροσύνης από την μητέρα στην κόρη.
    Το σπιτικό ψωμί μου δημιουργεί αλυσιδωτές εκρήξεις συναισθημάτων και είναι ένας λόγος που το αγαπώ πολυ!
    Μου θυμίζει άλλες εποχές,όπου ο ιδρώταςτης νοικοκυράς έςταζε πό τον καθημερινό κάματο.Άλλες εποχές,όπου η αξία του καρβελιού μετριόταν με τις ανάσες του ζυμώματος και την περισσή αγάπη της νοικυράς.
    Εκτιμώ τις φιλότιμες προσπάθειες των νεωτέρων γιατι ο χρόνος πλέον, είναι ο εχθρός της ποιότητας.
    Μπράβο σου Κική μου που ασχολείσαι πραγματικά με τα ζυμώματα κσι τόσες φορές μας έχεις χαρίσει αξιοζήλευτα ζυμωτά δημιουργήματα!
    Τα ψωμάκια σου είναι χάρμα οφθαλμών και ποίημα γεύσης!
    Φιλάκια πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα γλυκιά μου Φωτεινή! :)
      Πράγματι είναι πιο νόστιμο, με πιο ωραία υφή και μοσχοβολά όλο το σπίτι ...σπιτικό!!! Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ζυμώματα με ...χαλαρώνουν, με ταξιδεύουν στο παρελθόν, με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα και χαρίζουν και σπιτική νοστιμιά!!
      Πότε θα έρθετε για καφέ;;;;;;
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  8. Πω πω Κική πράγματι το ζύμωμα είναι μια φοβερά αγχολυτική διαδικασία. Έχει κάτι το μαγικό και όσο περισσότερο ζυμώνεις, τόσο καλύτερα αισθάνεσαι.
    Τα ψωμάκια σου δείχνουν φοβερά. Προκλητικά αφράτα και φουσκωτά!
    Μπράβο σου που τα έκανες τόσο όμορφα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου κι εγώ το βρίσκω υπέροχα χαλαρωτική και μαγικό!!! Είναι πολύ νόστιμα και πολύ ωραία!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Φαν του ψωμιού δεν είμαι, αλλά σε σπιτικά μοσχοβολιστά ζυμαράκια ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ!!!
    Μπράβο, Κική μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ άπειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η μοσχοβολιά τους Ιωάννα μου είναι αξεπέραστη!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  10. Τέλεια τα ψωμάκια σου Κικί!! Αφράτα και ροδοψημένα,
    είναι πραγματικά απόλαυση να τα φτιάχνεις και να τα τρως!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγάλη απόλαυση που σε χαλαρώνει είναι το ζύμωμα Μίνα μου!! Κι έπειτα η μοσχοβολιά στο σπίτι είναι αξεπέραστη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Λοιπόν, δείχνουν τέλεια!!!!! Φιλάκια πολλά Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ ωραία Ευγενία μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Μού αρέσει πολύ τό ψωμί Κική μου!!
    Καί τά ψωμάκια σου φαινονται τόσο αφράτα καί λαχταριστά!
    Μέ τά ζυμάρια τό έχω ευτυχώς!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τρώμε πολύ ψωμί Δήμητρά μου και το σπιτικό έχει άλλη νοστιμιά!
      Είμαι σίγουρη ότι το έχεις γιατί τα χεράκια σου είναι χρυσά!!
      Πολλά φιλάκια!!

      Διαγραφή
  13. Αχ πρέπει να το πάρω απόφαση και να κάνω και εγω τετοια ψωμακια!!!!!!!!
    Καλη ξεκούραση
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν Αριάδνη... δοκίμασε να τα φτιάξεις και δεν θα το μετανιώσεις! :)

      Διαγραφή
  14. Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν τα ψωμάκια σου Κική μου! Τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω, έφτασε μέχρι εκεί η μοσχοβολιά;;;; Αξίζουν Μαρία!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα δείχνουν εξαιρετικά Κική μου!! Δεν τα πάω καλά με το ζύμωμα... αλλά αξίζουν νομίζω την προσπάθεια!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να τα φτιάξεις Αθηνά και θα καταλάβεις γιατί λέω ότι είναι χαλαρωτική διαδικασία κι αυτή η μοσχοβολιά όταν ψήνονται είναι τέλεια!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Πολύ αφράτα τα ψωμάκια σου, Κική μου!!! Και μόνο που τα βλέπω, φαντάζομαι συνδυασμούς για σάντουιτς και κάτι με πιάνει (είναι και μεσημέρι...)!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία και για πρωινό με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα αλλά και για σάντουιτς Αναστασία μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα !!!!
    Φαίνονται πολύ αφράτα !! Ευχαριστούμε για τις τόσο αναλυτικές φωτογραφίες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία και αξίζει να τα φτιάξεις!

      Διαγραφή
  18. Δελεαστικά τα ψωμάκια σου!!!
    Πολύ όμορφη συνταγή, θα την δοκιμάσω σύντομα!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τι αφράτα που σου έγιναν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εγιναν πολύ ωραία και διατηρήθηκαν πολύ ωραία στην κατάψυξη!

      Διαγραφή
  20. Πολύ ωραία φαίνονται Κική μου.
    Τα τέλεια ψωμάκια για πρωϊνό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μάριον έγιναν νόστιμα και αφράτα... για πρωινό αλλά και για σάντουιτς!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  21. Νομίζω ότι θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου.... save bloglovin, λοιπόν!
    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες μαμά Ειρήνη! Να τη δκιμάσεις και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Προσωπικά τα διατηρώ στην κατάψυξη για ευκολία και παραμένουν φρέσκα.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!