Η λευκή φασολάδα και τα μυστικά της... ωδή στην παράδοση


Ο χειμώνας και η φασολάδα πάνε παρέα... πιασμένοι χέρι χέρι θα έλεγα! Ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια κι ένα παραδοσιακό πιάτο ή καλύτερα πολλές παραλλαγές του παραδοσιακού πιάτου. όταν ο Έλληνας ακούει τη λέξη φασολάδα αμέσως σκέφτεται ένα πιάτο αχνιστή σούπα, μια φέτα ψωμί και κάτι συνοδευτικό όπως ελιές, τυρί, πίκλες, αντζούγιες, καπνιστή ρέγγα! Εξάλλου τί περισσότερο να ζητήσει κάποιος μια κρύα μέρα όπως κι αν είναι αυτή... με βροχή, με χιόνι ακόμα και με ήλιο με ...δόντια, που λέγαμε όταν ήμασταν μικρά!
Πέρα όμως από τον παραδοσιακό αλλά και comfort χαρακτήρα του πιάτου,  η φασολάδα έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα! Είναι ένα καθαρά χορτοφαγικό πιάτο με πολλές βιταμίνες και μεγάλη θρεπτική αξία ιδανικό για μικρούς και μεγάλους που όμως πολύ εύκολα δέχεται και κάποιο είδος κρέατος ή αλλαντικού. Είναι ένα πιάτο με ένα προϊόν καθαρά ελληνικό και μάλιστα με διάφορες ποικιλίες και μεγέθη κάτι που διαφοροποιεί και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. 
Αν και είναι ένα πιάτο πολύ εύκολο, παρ' όλα αυτά έχει και η φασολάδα τα μυστικά της... όπως, ας πούμε, ότι τα φασόλια της νέας σοδειάς συνήθως είναι πιο βραστερά (βράζουν πιο εύκολα) από τα παλιότερα αν και πάντα παίζει ρόλο το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής απ' όπου κατάγονται. Ένα άλλο μυστικό είναι να μην προσθέτουμε το αλάτι από την αρχή αλλά λίγο πριν το τέλος όπως επίσης το να μοιράζουμε το ελαιόλαδο που θα προσθέσουμε σε δύο δόσεις... την μία την βάζουμε στη αρχή του βρασμού και την άλλη μαζί με το αλάτι λίγο πριν το τέλος. Τα φασόλια είτε τα μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό για 3 ώρες και μετά τα βράζουμε, είτε τα βράζουμε για λίγο και χύνουμε το πρώτο νερό για να είναι πιο εύπεπτα και να βράσουν πιο εύκολα. Με το δεύτερο τρόπο έχουμε το μειονέκτημα ότι χάνονται κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες τους αλλά γίνονται πολύ λιγότερο ενοχλητικά για το έντερο και το στομάχι. Τέλος, η αλήθεια είναι ότι η φασολάδα γίνεται πολύ γρηγορότερα (κέρδος σε χρόνο αλλά και σε ενέργεια) αφού τα φασόλια βράζουν ευκολότερα στη χύτρα ταχύτητας. Και μη φανταστείτε ότι μια φασολάδα που θα γίνει σε χύτρα ταχύτητας δεν γίνεται χυλωμένη γιατί θα σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται και μάλιστα μια χαρά εάν αφού βράσουν τα φασόλια τα αφήσουμε για άλλα 5-10 λεπτά να σιγοβράσουν με την χύτρα χωρίς καπάκι.
Η φασολάδα μπορεί να γίνει λευκή ή κόκκινη. Και οι δύο παραλλαγές ξεκινούν από την ίδια βάση και αφού τα φασόλια βράσουν για λίγο, προσθέτουμε τη ντομάτα. Η σημερινή μας φασολάδα είναι η λευκή φασολάδα... κυριολεκτικά μια ωδή στην παράδοση! Πάμε να δούμε τη δική μου εκδοχή;
ΥΛΙΚΑ  για 8 μερίδες
500 γρ. φασόλια μέτρια (ή μικρά)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
1 μέτρια σελινόριζα σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. φύλλα και μίσχος σέλινου ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα φασόλια σε νερό και αφού τα πλύνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσουν.
Χύνουμε αυτό το νερό, βγάζουμε τα φασόλια και βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
Μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και τα καρότα και τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο.
Ύστερα, προσθέτουμε τα φασόλια, την σελινόριζα, τα φύλλα σέλινου, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και 1 λίτρο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 7-8 λεπτά.
Μετά τα 40 λεπτά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά και μετά δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα φασόλια έχουν βράσει καλά.
Εάν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά. 
Εάν τα φασόλια έχουν βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα για να χυλώσουν.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο μας 1-2 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο την ώρα που θα σερβίρουμε τη φασολάδα.
Εάν μαγειρέψουμε τη φασολάδα στη χύτρα ταχύτητας βράζουμε τα φασόλια για 30-35 λεπτά και μετά με ανοιχτό το καπάκι για άλλα 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να χυλώσουν.
Tante Kiki
24 Comments
No