Σοκολατένια 'τούρτα' χωρίς αλεύρι


Καλημέρα σας! Παρασκευή σήμερα και, σχεδόν πάντα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ακόμη μια ευκαιρία για συναντήσεις και μαζώξεις ένα σοκολατένιο γλυκό-τούρτα είναι, νομίζω απαραίτητο! Για κάθε περίσταση! Χαράς, λύπης, προβληματισμού αλλά και αναμονής. Είναι το γλυκό που θα τραβήξει την προσοχή, που θα κάνει τον ηττημένο να αναζωογονηθεί και τον νικητή να ...απογειωθεί που θα κάνει τον προβληματισμένο να σκεφτεί την μπουκιά που λιώνει στο στόμα του και του χαρίζει υπέρτατη ευχαρίστηση! Γιατί τί άλλο θα ταίριαζε σ' αυτή την Κυριακή από ένα γλυκό που, επιπλέον, ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα;;;
Τί καλύτερο από τη σοκολάτα; Μόνον που αυτή τη φορά στη σοκολάτα προσθέτουμε σταφίδες, cranberries και κονιάκ ή ρούμι! Δυνατή γεύση! Αισθήσεις και ορμόνες στα ύψη! Κάθε κουταλιά ...απογειώνει και προετοιμάζει για την επόμενη!!! Αν θα χαρακτήριζα την τούρτα αυτή, που είναι κάτι ανάμεσα σε fudge κέικ και mud cake. Με άλλα λόγια ...ένα σοκολατένιο όνειρο!  
Προσοχή λοιπόν! Το παρακάτω γλυκό είναι άκρως εθιστικό!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με διάμετρο 22-24 εκατοστά
250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
140 ml  κονιάκ ή ρούμι
100 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
100 γρ. cranberries
200 γρ. βούτυρο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
190 γρ. αμυγδαλόψιχα
6 αβγά μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
210 γρ. ζάχαρη
Κακάο και άχνη για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις σταφίδες και τα cranberries σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ (ή το ρούμι) από το προηγούμενο βράδυ και τις αφήνουμε για όλη τη νύχτα ή εάν δεν προλαβαίνουμε τις αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα μια φόρμας με έλασμα και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο το αντικολλητικό χαρτί που βρίσκεται στον πάτο.
Φροντίζουμε το χαρτί που έχουμε καλύψει τα τοιχώματα να προεξέχει γύρω στα 4-5 εκατοστά από τη φόρμα.
Βάζουμε σε μπαιν μαρί (δηλαδή επάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) ένα ανοξείδωτο μπολ ή μια μικρότερη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το αλάτι και την κουβερτούρα και το αφήνουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
Ύστερα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μπεν μαρί κι αφήνουμε το μείγμα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν μικρές και σφιχτές κορυφούλες.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη μισή από τη ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα να γίνει ακόμα πιο σφιχτή και πιο γυαλιστερή.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.
Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τις σταφίδες και τα cranberries με το ρούμι που έχει απομείνει στο μπολ.
Τέλος, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ενσωματώνουμε στο μείγμα και την μαρέγκα ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά (ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα με τον φούρνο).
Η τούρτα θα πρέπει στο κέντρο της να είναι ελαφρώς ρευστή.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν την αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος χωρίς όμως να ξεκολλήσουμε το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια (που ήταν ο πάτος).
Καλύπτουμε την πιατέλα καλά με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα για μια νύχτα στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και με ένα στένσιλ (προαιρετικά) κάνουμε σχέδια πασπαλίζοντας με την άχνη.
Εναλλακτικά, καλύπτουμε με μια ωραία ganache πικρής κουβερτούρας (για γεύση bitter), κουβερτούρας γάλακτος (για πιο γλυκιά γεύση) ή λευκής κουβερτούρας (για ένα γλυκό και δίχρωμο αποτέλεσμα).
Διατηρείται στο ψυγείο.
Καλό Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα... έστω και καθυστερημένα κέρασμα και το giveaway για τα γενέθλια του "Tante Kiki" πού ήταν στις 21 Ιανουαρίου και ξεχάστηκαν λόγω των γνωστών θεμάτων!!
Tante Kiki
Tante Kiki
15 Comments
No