Σαλάτα με φακές φούρνου, ρύζι και λαχανικά

Καλή σας μέρα! Μετά από τις Πασχαλινές λιχουδιές μια σαλατίτσα, υγιεινή και νόστιμη είναι ό,τι πρέπει. Πρόκειται για μια σαλάτα που θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω απόλυτα δημιουργική μια και αφήνει χώρο στη φαντασία μας ως προς τα λαχανικά που θα συνοδέψουν τα δύο βασικά της υλικά... τις φακές και το ρύζι.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τα muffins της ανακύκλωσης

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ανοιχτό σάντουιτς με ομελέτα, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και πέστο ρόκας

Καλή σας μέρα! Σάββατο σήμερα, έξω έχουν ανοίξει οι καταρράκτες του ουρανού, έχουν στρογγυλοκαθίσει βαριά, μαύρα σύννεφα πάνω απ΄τη γειτονιά μου και απ' ό,τι βλέπω πάνω απ' όλη την πόλη και το μόνο που δεν περνάει από το νου είναι βόλτα στην εξοχή ή στην αγορά!!! Ακόμα μια μέρα "Λονδρέζικη", με κυρίαρχο στοιχείο τη μούχλα και τη μουντάδα. Βέβαια, αν κάποιος θέλει να δει και την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων ...θα θαυμάσει το φύλλωμα των δέντρων αλλά και των φυτών που ...θαρρείς κι αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις παραξενιές του καιρού. 'Εχει κι αυτό την ομορφιά του!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τούρτα σοκολάτα-φράουλα με σαντιγύ λεμονιού... πιο εύκολη δεν γίνεται!!

Φράουλα και σοκολάτα... ένας ανοιξιάτικος συνδυασμός που είναι λατρεία για πολλούς. Φράουλα, σοκολάτα και σαντιγύ με άρωμα λεμόνι που τονίζει ακόμα περισσότερο τη γεύση και το άρωμα της φράουλας έκλεισε το Πασχαλινό μας γεύμα με έναν μοναδικό τρόπο.
Η ιδέα από μια φωτογραφία στο περιοδικό ""Γλυκά Μυστικά" του Απριλίου. Η κρέμα σοκολάτας στο περιοδικό ήταν με κορν φλάουρ ενώ εγώ έκανα μια ...καθαρόαιμη ganache σοκολάτας και για περισσότερη σοκολατένια "τρέλλα" αλλά και για την ανακύκλωση του όλου θέματος (τα κορίτσια κάτι τέτοιες μέρες δέχονται ένα πλήθος από σοκολατένια αυγά) πρόσθεσα και ψιλοκομμένα σοκολατένια αυγά κι έναν κούνελο!!! -:))
Το ζελέ φράουλας, επίσης, το μόνο που κατέληξε να έχει κοινό με την αρχική συνταγή είναι οι ...φράουλες!!! Όσο για σαντιγύ ...η τούρτα από τα "Γλυκά Μυστικά" δεν είχε ούτε ίχνος. Με άλλα λόγια... οι δύο τούρτες ...καμμία σχέση!!! χαχαχαχα Δεν πειράζει ...αρκεί η έμπνευση που μας βάζει στη δαδικασία να φανταστούμε, να σκεφτούμε για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε κι αυτό δεν ισχύει μόνον για το φαγητό αλλά για όλη μας τη ζωή! 
Καλή και γλυκιά μέρα να έχετε σας εύχομαι από μια Θεσσαλονίκη που μόνον άνοιξη δεν θυμίζει... με μια συνεχή βροχή, ποταμάκια στους δρόμους από τα νερά και χαμηλά γκρίζα σύννεφα να φαίνονται πεπεισμένα ότι εδώ είναι Λονδίνο!!! -:)
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα σοκολάτας
250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
400 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. άχνη
4 σοκολατένια αυγά σε μικρά κομματάκια ή 50 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
Για το ζελέ φράουλας
450 γρ. φράουλες πολτοποιημένες
4 κ.σ. άχνη
1 φάκελο ζελέ φράουλα
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη σαντιγύ με άρωμα λεμόνι
400 γρ. κρέμα γάλακτος
4-5 κ.σ. άχνη
1 βανιλίνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και, προαιρετικά, την άχνη.
Αφήνουμε 2 λεπτά για να λιώσει η κουβερτούρα και μετά, ανακατεύουμε έτσι ώστε να λιώσει η άχνη (αν βάλουμε) και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 15 λεπτά, έτσι ώστε να κρυώσει αλλά να μην σφίξει.
Προσθέτουμε και τα κομματάκια ή τις σταγόνες σοκολάτας και μετά βάζουμε το τσέρκι σε πιατέλα και αδειάζουμε μέσα την κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά και να ετοιμάσουμε το ζελέ φράουλας.
Ετοιμάζουμε το ζελέ φράουλας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον πολτό φράουλας, την άχνη, το χυμό λεμονιού
και μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε και το ζελέ φράουλας.
Ανακατεύουμε να λιώσει το ζελέ και προσθέτουμε 100 ml νερό κρύο.
Αφήνουμε το ζελέ στο ψυγείο μέχρι να σφίξει λίγο και μετά το βάζουμε επάνω στην ήδη παγωμένη κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα μέχρι να σφίξει εντελώς και το ζελέ.
Για τη σαντιγύ με άρωμα λεμόνι
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια.
Μόλις η σαντιγύ σφίξει προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε στο ψυγείο και γαρνίρουμε την τούρτα μας.
ΣΗΜ. Βάζουμε το λεμόνι στη σαντιγύ γιατί το άρωμά του αναδεικνύει το άρωμα της φράουλας.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γρήγορη σουσαμένια ζαμπονοκασερόπιτα στο τηγάνι

Καλή σας μέρα! Τα παραδοσιακά προϊόντα είναι η αδυναμία μου! Μου αρέσει να τα ανακαλύπτω, να τα χρησιμοποιώ, να παίζω με τις γεύσεις μαζί τους και να καταλήγω πάντα να σκέφτομαι ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε τυχεροί και ευλογημένοι ζώντας σε μια χώρα με τέτοιο κλίμα και τέτοιο πλούτο προϊόντων! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τούρτα μωσαϊκό με σοκολάτα και τσουρέκι... η πρώτη συνταγή "ανακύκλωσης"

Και ξεκινάμε σήμερα με μια γλυκιά τουρτίτσα που ...μην τη βλέπετε Πασχαλινή ...μπορεί να στολιστεί όπως την θέλετε για να σας ευχαριστήσει. Απλή και χρήσιμη, νόστιμη και ...ανακυκλωτική... θα τη λατρέψετε!!
Σας περίσσεψε τσουρέκι και σοκολατένια αυγά;;; Μην ανησυχείτε καθόλου!! Δεν πρόκειται να τα πετάξουμε κι αυτό είναι σίγουρο!!! Πάρτε μια πρώτη ιδέα γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Μια τούρτα, η δική μου με πασχαλινή διακόσμηση που επισκέφθηκε τον αγαπημένο μου ξάδερφο και την οικογένειά του ήταν η πρώτη μορφή "ανακύκλωσης" για τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. 
Η τούρτα ήταν παραλλαγή του γνωστού μωσαϊκού, πολύ σοκολατένια (μέχρι υπερβολής θα έλεγα) λόγω του προορισμού της (άλλος ένας σοκολατομανής!!) ενώ θα μπορούσε να γίνει μόνον με κουβερτούρα ή μόνον με κακάο για πιο οικονομική.
Η επικάλυψη με λευκή σοκολάτα, επίσης δεν είναι απαραίτητη μια και την πρόσθεσα για το χρώμα της αλλά και για να την στολίσω πασχαλιάτικα αν και ταιριάζει πολύ ωραία στη γεύση... οπότε μπορεί να αφαιρεθεί.
Τί προσπαθώ να πω;; Μα ότι μπορεί να γίνει από μια ωραιότατη τούρτα για δώρο ή απλά για κέρασμα μέχρι ένα από μωσαϊκό ή "σαλάμι" για καθημερινή κατανάλωση.
Αν πάλι, δεν ήταν Πάσχα και δεν είχαμε τσουρέκι θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί κάποιο κέικ βανίλιας, λεμονιού ή πορτοκαλιού... έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο!!
Βέβαια, μια και η τουρτίτσα ήταν δωράκι, δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία από το εσωτερικό της αλλά έτσι κι αλλιώς μοιάζει με το γνωστό μας μωσαϊκό γιατί έβαλα και τα μπισκότα. -:))
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα 20 εκ. 
150 γρ. βούτυρο
120 ml γάλα πλήρες
125 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
4-5 αυγά σοκολατένια που περίσσεψαν
3 κ.σ. κακάο
1/2 κ.γλ. καφέ στιγμιαίο
4-5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κονιάκ
2/3 πακέτου μπισκότα petit-beurres
3 φέτες τσουρέκι ψημένες και κομμένες σε κομματάκια
Για την επικάλυψη
180 γρ. λευκή σοκολάτα (κουβερτούρα)
100 γρ. γάλα
30 γρ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε το τσουρέκι και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για να το ψήσουμε μέχρι να το δούμε να παίρνει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κακάο, τον στιγμιαίο καφέ, το κονιάκ, την κουβερτούρα και τα σοκολατένια αυγά και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες.
Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Στο μεταξύ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά το υγρό μίγμα με τις λιωμένες σοκολάτες, πάντα χτυπώντας με το μίξερ χειρός αλλά σε χαμηλή ταχύτητα.
Βάζουμε για 15-20 λεπτά το μίγμα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο και μετά προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και το τσουρέκι.
Ανακατεύουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι και, αν πρόκειται για τούρτα, βάζουμε το μίγμα σε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκατοστά.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά η τούρτα.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τη λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις η λευκή κουβερτούρα λιώσει ανακατεύουμε το μίγμα για να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και περιχύνουμε την τούρτα μας.
Βάζουμε στο ψυγείο να "σφίξει" και η επικάλυψη (στερεοποιείται αφού "παγώσει" αλλά δεν σκληραίνει) και μετά στολίζουμε την τούρτα όπως θέλουμε.
Διαβάστε Περισσότερα ...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!


 ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!
Και του χρόνου με υγεία, αγάπη, ευτυχία και δύναμη!! Όσο για σήμερα, να περάσετε μια πανέμορφη μέρα κοντά σ' αυτούς που αγαπάτε, γεμάτη ξενοιασιά, λιχουδιές και χαρά!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Το τραπέζι της Λαμπρής

Καλή σας μέρα!! Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση πριν το Πάσχα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με υγεία και χαρά! Να περάσετε πανέμορφα αυτές τις μέρες, με πολλούς αγαπημένους κοντά σας, να απολαύσετε καλούδια στο πασχαλινό τραπέζι (πάντα με μέτρο όμως), να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε δύναμη για την μετά το Πάσχα περίοδο!
Φυσικά, πριν σας αφήσω θα σας κάνω τις δικές μου προτάσεις για το τραπέζι της Λαμπρής.
Κι ας ξεκινήσουμε με την ...τεχνική του καθαρίσματος των εντέρων που τόσο μας ταλαιπωρούν! Διαβάστε και θα καταλάβετε ότι τελικά είναι απλώς μια διαδικασία που θέλει να της αφιερώσουμε λίγο χρόνο και τίποτε περισσότερο.
Και περνάμε στα ορεκτικά και μεζεδάκια που θα απολαύσουμε καθώς θα ψήνεται ο οβελίας.

Και τώρα μερικές σαλάτες που θα συνοδεύσουν το ψητό κρέας και θα μας βοηθήσουν να καταναλώσουμε και λαχανικά.
Πράσινη σαλάτα με χοντρούλικα τσιπς παντζαριού
Δροσερή σαλάτα λαχανικών
Coleslaw 

'Οσο για γλυκό μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ...
Παγωτό αρμενοβίλ
Παραδοσιακή μελόπιτα Σίφνου 
Black Forest 
Μπαβαρουάζ γιαουρτιού με κομπόστα βερίκοκο ή ροδάκινο
Σας εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, με  υγεία, αγάπη και πολλή χαρά! -:)
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σαρακοστιανές προτάσεις 2 για την Μεγάλη Εβδομάδα

Καλή σας μέρα!!! Οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν ταχύτατα, με μένα για μιαν ακόμη φορά να βρίσκομαι στον πλανήτη των προβλημάτων και να αργώ (ανάμεσα στα άλλα) να απαντήσω στα σχόλιά σας (ζητώ συγγνώμην)!
Σήμερα, λοιπόν, Μεγάλη Δευτέρα σκέφτηκα να γράψω κάποιες προτάσεις για την τελευταία εβδομάδα της νηστείας, μια και οι προετοιμασίες για την Ανάσταση μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και όσο πάει και αυξάνονται κι αυτό σημαίνει λιγότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και ανάγκη για περισσότερο προγραμματισμό.
Πάμε να δούμε όμως μερικές προτάσεις...
Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
Πέννες με λαχανικά και ταχίνι
Ντολμαδόπιτα
Φασολάκια, πατάτες και μανιτάρια γιαχνί
Αγκινάρες με αρακά

Πέννες με ρεβίθια
Ταχινόσουπα
 Λαδένια Κιμώλου
Μπαμπανέτσα στη νηστήσιμη εκδοχή της
Γίγαντες φούρνου
Φακόρυζο με καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια
Μανιτάρια φρικασέ
Σελινόριζα με πατάτες και  καρότα
Ζεστή σαλάτα λαχανικών
Κι αν αυτές δεν σας ικανοποιούν θα βρείτε κι άλλες στην ενότητα "Νηστήσιμα Φαγητά". -:) 
Ένα καφεδάκι όμως θα το πίνουμε ...τέλεια συνοδευτικά για το καφεδάκι μας είναι...
Μοσχοβολιστά κουλουράκια κανέλας
Μπισκότα με ταχίνι και αμύγδαλο
ή μια πανεύκολη πάστα φλώρα
Καλή σας μέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχετε!!! -:))

Διαβάστε Περισσότερα ...