Πρασοσέλινο με ντομάτα και αυγολέμονο χωρίς κρέας


Αγαπημένο μου ημερολόγιο...
οι μέρες προς τα Χριστούγεννα κυλούν γρήγορα και πολύ, μα πολύ βροχερά. Είπαμε... χειμώνας είναι αλλά τουλάχιστον ας χιονίσει αντί να βρέχει συνέχεια. Νιώθω ότι περνάμε την εποχή των μουσώνων!!!! 

Αυτή η βροχή με έχει τσακίσει... δηλαδή όχι εμένα ακριβώς αλλά τη διάθεσή μου και την οργάνωσή μου... θαρρείς κι έχω μπει σε έναν άλλο κόσμο όπου ο χρόνος είναι διαφορετικός και πολύ πιο γρήγορος!!! Δεν μου αρέσει και πολύ, για να πω την αλήθεια!!! Πότε το ένα, πότε το άλλο ...κάθε μέρα υπάρχει και κάτι εκτός προγράμματος που θα με αποσυντονίσει. 'Οπως σήμερα...
Σηκώθηκα πρωί πρωί προγραμματίζοντας το μεσημεριανό φαγητό αλλά ...να μπροστά μου η ανατροπή... το αυτοκίνητο που έπαθε βλάβη!!! Νάτα μας πάλι!!! 'Αντε τώρα στο συνεργείο μέχρι το μεσημέρι!!! Πάει το πρόγραμμα... πάει το μαγείρεμα... κι αμέσως μετά γρήγορα στο μάθημα!! Είναι δυνατόν να μην έχεις νεύρα;; Έλα όμως που σήμερα βγήκε και κάτι καλό από την αναποδιά κι αυτό δεν μπορώ να το αρνηθώ!! Γυρίζοντας στο σπίτι η καλή νεράιδα (η μανούλα μου δηλαδή) είχε μαγειρέψει ένα από κείνα τα φαγητά που σε ηρεμούν, σου θυμίζουν την παιδική σου ηλικία και την χαμένη ξενοιασιά. 
Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και πολύ παραδοσιακό... αγαπημένο τουλάχιστον στην οικογένειά μου κι αυτήν της μαμάς μου. Ένα φαγάκι μαμαδίστικο που ξεχειλίζει από φροντίδα και αγάπη, που γίνεται μέσα σε μισή ώρα χωρίς καμιά δυσκολία ειδικά αν έχεις έτοιμα από πριν τα πράσα και τα σέλινα... ακόμη και από κάποιον που είναι αρχάριος στην κουζίνα!
Το συγκεκριμένο φαγητό το είχα ξεχάσει για αρκετό καιρό! Βέβαια, είναι από τα φαγητά που όσο ήμουν μικρή είχα πάντα αντίρρηση στο συνδυασμό ντομάτας και αυγολέμονου και πάντα εκφραζόμουν με δυσαρέσκεια όταν συνέβαινε η συνάντηση των δυό τους σε φαγητό αλλά, πρέπει να το ομολογήσω αγαπημένο μου ημερολόγιο ότι είχα ά-δι-κο!!! Φοβερή νοστιμιά!!! Και... μη νομίσεις ότι πεινούσα και γι αυτό μου άρεσε ...όχι, το αντίθετο θα έλεγα!!! Μου άρεσε γιατί είναι πε-ντα-νό-στι-μο!!!!
Σ' αφήνω τώρα αγαπημένο μου ημερολόγιο γιατί ο χρόνος τρέχει κι εγώ απλά τον ακολουθώ και δεν τον φτάνω!!! 
Καλή σου μέρα!! 
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα  
1 κιλό πράσα σε ροδέλες
1/2 κιλό σέλινο ρίζα - φύλλα και κοτσάνια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες σε κύβους (ή 80 γρ. χυμό ντομάτας)
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια
2 καρότα σε ροδέλες
Αλάτι και πιπέρι
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό
χυμό από 1 1/2 λεμόνι
2 κ.γλ. κόρν φλάουρ
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα τα πράσα και το σέλινο.
Τα αφήνουμε να ζεματιστούν και να πάρουν μια βράση.
Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το καρότο, τα πράσα και το σέλινο και τα αφήνουμε να μαραθούν για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις μαραθούν προσθέτουμε 1 φλ.τσ. λευκό κρασί και αφήνουμε και πάλι να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τους κύβους της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να σκεπάζονται καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να μειωθούν τα υγρά του.
Αφαιρούμε 1 φλ.τσ. ζωμό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το κορν φλάουρ και τον κόλιανδρο.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σιγά σιγά το ζωμό από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό
Βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα με το φαγητό στη φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο.
Για να ανακατέψουμε το φαγητό έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα αλλά δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην διαλύσουμε τα πράσα και το σέλινο.
Αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά να βράσει για 5 λεπτά και μετά το αποσύρουμε.
Σερβίρουμε με ζεστό ψωμάκι.
Tante Kiki
18 Comments
No