Πίτσα - μπέργκερ και οι φωτογραφίες από τα πρώτα σεμινάρια στον χώρο μου


Καλή σας μέρα!!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά!! 
Κατ' αρχήν μια και το πρώτο σεμινάριο στον χώρο μου ολοκληρώθηκε εγώ μπορώ πια, πιο πλούσια σε εμπειρία να επανέλθω στα φυσιολογικά μου... δηλαδή στις επισκέψεις στα μπλογκοσπιτάκια σας που τόσο μου έλλειψαν (όπως και ο χρόνος για να τις κάνω), στις κατσαρόλες μου και την κουζίνα μου αλλά και στην διοργάνωση νέων σεμιναρίων που, πιθανά, θα σας ενδιαφέρουν!
Οι μέρες που πέρασαν από την προηγούμενη Παρασκευή ήταν όχι απλά γεμάτες αλλά τρελλά γεμάτες από το πρωί ίσαμε το βράδυ!! Όμορφες, χαρούμενες, γεμάτες γνώσεις και εμπειρίες αλλά και γεμάτες δουλειά και κούραση... τόσο που δεν το φανταζόμουν!!! Και μπορεί να μην το φανταζόμουν αλλά μου άρεσε! Μου άρεσε μια τόσο γεμάτη αρχή, με μια τόσο ταλαντούχα εισηγήτρια και απίστευτα καλή δασκάλα αλλά και τέτοιες ικανές και ακούραστες μαθήτριες που το ταλέντο τους ήταν ολοφάνερο σ' αυτό που έκαναν! Σας δείχνω κάποιες από τις φωτογραφίες από το εξαήμερο σεμινάριο με τα δύο διαφορετικά θέματα τούρτας...
Προς το παρόν, ας επιστρέψουμε στην κουζίνα, στον αγαπημένο μου χώρο! Δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί δεν προλάβαινα να μαγειρέψω εχθές στο μυαλό μου ήρθε μια ... Αμερικανιά!! Ναι, μια αμερικανιά που σας είχα δείξει κάποια στιγμή και που ήθελα να την δοκιμάσω... την πίτσα-μπέργκερ! Εεεεε... λοιπόν την έφτιαξα! Κι ας μην είναι ακριβώς fast food μια και είναι και το μπέργκερ και η ζύμη της πίτσας χειροποίητη! Είναι όμως πίτσα-μπέργκερ! 
Μια τραγανή απ' έξω και αφράτη μέσα ζύμη πίτσας που κλείνει στην καρδιά της τα κλασσικά υλικά της πίτσας (κέτσαπ, μουστάρδα, τυρί και πιπεριά) και μαζί μ' αυτά ένα ...σπιτικό και άρα νοστιμότερο μπέργκερ! Το σύνολο... νοστιμότατο αν και οι θερμίδες ξεχειλίζουν από παντού κι όσο κι αν σκέφτηκα πώς να τις μειώσω ...τρόπο δεν βρήκα!! :) Βρε τυρί χαμηλών λιπαρών έβαλα, βρε η ζύμη είχε ελάχιστο ελαιόλαδο... οι θερμίδες... εκεί... στα πάνω τους και στα καλύτερά τους!! Δεν πειράζει όμως... δεν τρως και κάθε μέρα κάτι τέτοιο γιατί αν το τρως κάθε μέρα καλύτερα να αφήσεις τη Μεσόγειο και τη διατροφή της και να βαδίσεις προς Αμερική και την άλλη, αντίστοιχη διατροφή!! 
Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη κι έτσι, αφήνοντας τις πολυλογίες, σας την χαρίζω! Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς ... αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί είναι πολύ, μα πολύ νόστιμο!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 ατομικές πίτσες - μπέργκερ
Για τη ζύμη (500 γρ.)
150 γρ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
2/3 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κέτσαπ (έτοιμη ή σπιτική)
Για τα μπέργκερ
400 γρ. κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αυγό
100 ml παγωμένο νερό
1 καλή πρέζα κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
Για τις πίτσες-μπέργκερ
Μουστάρδα
Κέτσαπ
4-6 φέτες τυρί γκούντα σε κομμάτια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη (προαιρετικά)
Λίγο μαυροσούσαμο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα και διαλύουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την κέτσαπ, τη μαγιά  και σταδιακά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη μας δεν κολλάει στα χέρια μας και γίνει ελαστική και μαλακή!
Την βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, έτσι ώστε να φουσκώσει.
Ετοιμάζουμε τα μπέργκερ
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. 
Πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπέργκερ και τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τις πίτσες - μπέργκερ
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια των 125 γρ. το κάθε ένα.
Πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράει το μπέργκερ να καλυφθεί όλο.
Αλείφουμε το φύλλο με μουστάρδα και κέτσαπ.
Προσθέτουμε το τυρί και την πιπεριά (εάν βάλουμε).
Από πάνω βάζουμε το μπέργκερ και το τυλίγουμε προσεκτικά με τη ζύμη.
Το τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε το κλείσιμο από την κάτω πλευρά για να αποφύγουμε να ανοίξει η πίτσα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο μαυροσούσαμο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη απέκτησε ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Κόβουμε σε μιαν άκρη για να βεβαιωθούμε ότι το μπέργκερ έχει ψηθεί καλά και αφού βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
** Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος με το μέγεθος του μπέργκερ και της πίτσας - μπέργκερ.
Tante Kiki
41 Comments
No