Μπιφτέκια-σνίτσελ φούρνου με πικάντικη πατατοσαλάτα


Τί είπαμε;; Υβριδικά πιάτα;; Πιάτα που προέρχονται από δύο άλλα;; Εντάξει! Είναι κι αυτή μια ιδέα δημιουργική, όπου η φαντασία έχει και πάλι τον πρώτο ρόλο! Για να δούμε... τί μπορεί να φτιάξει ο νους του ανθρώπου προκειμένου να ανανεώσει τις γευστικές του εμπειρίες;;;
Αυτή τη φορά, τα μπιφτέκια μπήκαν στον φούρνο αφού πρώτα "ντύθηκαν" σνίτσελ. Κι αφού ταξίδεψαν με τη "στολή" τους προς την Γερμανία... δέχθηκαν για παρέα μια πανεύκολη πατατοσαλάτα! 
Αλλά, ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή...
Μια βροχερή μέρα, Σάββατο ήταν, αν θυμάμαι καλά! Ο ουρανός ήταν βαρύς και μουντός τόσο που δεν θύμιζε σε τίποτε την ευλογημένη, ηλιόλουστη Ελλάδα της άνοιξης και του καλοκαιριού! Μόλις παραμέρισε τις βαριές κουρτίνες και αντίκρυσε τον ουρανό ταξίδεψε πίσω στο χρόνο... τότε που ήταν στο Βερολίνο! Σχεδόν ένα επτάμηνο... γεμάτο γνώση αλλα και ...μελαγχολικά μερόνυχτα, βροχερά και μουντά, περισσότερο ή λιγότερο κρύα. Πόσο της έλειπε ο ήλιος! Της είχε γίνει πια συνήθεια... κάθε βράδυ έβλεπε τον καιρό... άλλοτε στον υπολογιστή της που ήταν πάντα ανοιχτός κι άλλοτε στις εφημερίδες! Ναι, ήθελε να γυρίσει πίσω στη χώρα της, τη χώρα του ήλιου και της οικογένειάς της, τη χώρα που τη γέννησε κι ας ήταν όπως ήταν, τώρα που ήταν μακριά της δεν την ένοιαζε πια καθόλου! Η μόνη της διασκέδαση... κανένας καφές ή ζεστή σοκολάτα (όχι, όχι όπως στην χώρα της) με τους συναδέλφους από το πανεπιστήμιο αλλά και οι συχνές επισκέψεις σε ένα μικρό, συνοικιακό κρεοπωλείο που ήταν και μπυραρία όπου το φαγητό ήταν πολύ καλύτερο από την εμφάνιση του μαγαζιού! Εκεί τουλάχιστον, ανάμεσα σε μπύρες, λουκάνικα και σνίτσελ ξεχνιόταν... έστω και για λίγο! Εκεί όχι μόνον χόρταινε αλλά απολάμβανε το φαγητό της από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπουκιά! Κι ύστερα, επέστρεφε στο μικρό της "κλουβάκι" για να κοιμηθεί και ξαναρχίσει πάλι την επόμενη μέρα η ίδια, ολόιδια ρουτίνα! Οι μέρες και οι μήνες πέρασαν και νάτην τώρα εδώ, στο αγαπημένο της σπίτι να θυμάται εκείνες τις μέρες χαζεύοντας τον ουρανό! Η βροχή και η μουντάδα της φαινόταν πια απολύτως φυσιολογική μια και ήταν καταμεσής του φθινοπώρου! 
Έτρεξε στον μικρό της καταψύκτη, τον άνοιξε κι όμως ...κρέας για σνίτσελ δεν υπήρχε! Βαριόταν να βγεί για να πάει στο κρεοπωλείο... ήταν κι αυτή η βροχή!! Το βλέμμα της έπεσε στον κιμά... στάθηκε για λίγο σκεφτική και πήρε την απόφαση... θα το δοκιμάσω... γιατί όχι;;;
Μερικά μεγάλα ζουμερά μπιφτέκια πήραν σχήμα ανάμεσα στις παλάμες της και προσγειώθηκαν στην κάτασπρη, αλευρωμένη επιφάνεια του αλουμινόχαρτου που είχε ήδη στρώσει επάνω σε μια επιφάνεια κοπής. Τυλίχτηκαν με τον άσπρο τους μανδύα, μετά βούτηξαν στον κατακίτρινο κρόκο για να καταλήξουν σ' ένα πιάτο γεμάτο με... όχι, όχι φρυγανιά ή γαλέτα... αλλά σκόνη μια έτοιμης μανιταρόσουπας ανακατεμένης με τριμμένη γραβιέρα. Χααα!!! Ωραίο πανάρισμα... σκέφτηκε κρυφογελώντας! Θα δούμε τί εντύπωση θα κάνει στα παιδιά!!  Παράταξε τα μπιφτέκια στη σειρά μέσα στο ταψί και τα φούρνισε! Αυτό ήταν!! "Και τώρα ...η τέλεια παρέα... μια νόστιμη πατατοσαλάτα που αρέσει σε όλους και είναι εύκολη!" μονολόγησε και βάδισε προς το καλάθι με τις πατάτες...
Τη συνέχεια την ξέρουμε ή μήπως... όχι; Κι αν όχι θέλουμε να την μάθουμε; 
Αν ναι... συνεχίζουμε το διάβασμα και σας υπόσχομαι ένα πιάτο που θα κάψει... καρδιές κι ας είναι κάπως σαν την ...εποχή μας... λίγο από δώ, λίγο από κει... ένα ψιλομπέρδεμα! Τουλάχιστον όμως αυτό δεν σε βαραίνει και σε κάνει να μη θέλεις να αφήσεις το πηρούνι! Σκεφτείτε ένα ζουμερό μπιφτέκι φούρνου κρυμμένο κάτω από μια τραγανή και πεντανόστιμη κρούστα μαζί με μια κρεμώδη πατατοσαλάτα με υπόξινες! Ποίημα!!!! 
Ας περάσουμε όμως στη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 9 μεγάλα μπιφτέκια-σνίτσελ
Για τα μπιφτέκια
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 φέτες από ψωμί του τοστ, μουσκεμένες σε νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο multi
1 μεγάλο αυγό
2 κ.σ. κέτσαπ (σπιτική ή του εμπορίου)
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γλ. αλάτι
1/3 κ.γλ. πιπέρι
1/4 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. ρίγανη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το πανάρισμα
1 φλ.τσ. αλεύρι 
1 αυγό καλά χτυπημένο
5 φακελάκια σκόνη μανιταρόσουπας Knorr
5 κ.σ. ψιλοτριμμένη γραβιέρα Κρήτης
Για την πατατοσαλάτα
4 μεγάλες πατάτες βρασμένες κομμένες σε κομμάτια**
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
6-7 αγγουράκια σε ροδέλες
6-7 ελιές πράσινες γεμιστές με κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
4-5 φέτες λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένες
7 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.σ. μουστάρδα
1-2 κ.σ. μηλόξιδο
Αλάτι (ελάχιστο) και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε μια βαθιά, μαύρη λαμαρίνα φούρνου* με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε καλά τον κιμά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο έτσι ώστε το μείγμα μας να σφίξει.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε εννιά μεγάλα μπιφτέκια, όχι ιδιαίτερα χοντρά σε πάχος αλλά πλατιά.
Ετοιμάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα
Βάζουμε σε ένα αλουμινόχαρτο, επάνω σε επιφάνεια κοπής το αλεύρι και, εάν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό.
Σε ένα άλλο φαρδύ και ρηχό μπολ ή πιάτο, βάζουμε τη σκόνη της μανιταρόσουπας.
Προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα ένα μπιφτέκι, το περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από το μείγμα μανιταρόσουπας-γραβιέρας.
Τα τοποθετούμε στο ταψί και βάζουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια των μπιφτεκιών ροδοψημένη.
Ετοιμάζουμε τις πατάτες για την πατατοσαλάτα***
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το μηλόξιδο μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τις κομμένες πατάτες, τα αγγουράκια, τις λιαστές ντομάτες, το κρεμμύδι και τις ελιές.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. 
Ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιονέζας με τη μουστάρδα και το μηλόξιδο.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια-σνίτσελ με πατατοσαλάτα και συνοδεύουμε με την αγαπημένη μας μπύρα.
TIPS 
* Προτιμούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια σε μια μαύρη λαμαρίνα φούρνου γιατί έτσι δεν χρειάζονται γύρισμα μια και μέχρι να ψηθούν από πάνω ψήνονται το ίδιο καλά και από κάτω.
** Μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες στο φούρνο την ώρα που ψήνεται το μπιφτέκι. 
Εάν τις ψήσουμε έτσι (αντί να τις βράσουμε) επιλέγουμε μικρές πατατούλες για μην χρειάζονται πολύ ωρά ψήσιμο.
Χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις πλένουμε καλά και τις τρυπάμε με ένα πηρούνι ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια σε διάφορα σημεία.
Μετά, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχατρο και τις τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι.
Τις ψήνουμε, ανάλογα με το μέγεθός τους, για 45-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσαν.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο.
Τις ξεφλουδίζουμε και τις κομματιάζουμε με ένα πηρούνι σε ακανόνιστα κομμάτια.
Οι πατάτες έτσι αποκτούν την υπέρτατη νοστιμιά.
*** Εάν προτιμήσουμε τις πατάτες ψητές, βάζουμε στον φούρνο πρώτα τις πατάτες και μετά από 15-20 λεπτά τα μπιφτέκια έτσι ώστε οι πατάτες να ψηθούν πρώτα, να κρυώσουν και να προλάβουμε να ετοιμάσουμε την πατατοσαλάτα για να σερβίρουμε τα μπιφτέκια-σνίτσελ ζεστά ή χλιαρά αλλά όχι κρύα.

 
Tante Kiki
40 Comments
No