Πατατόπιτα σπέσιαλ


Καλημέρα σας!! Τί κάνετε;; Ελπίζω να είστε καλά γιατί εγώ τελευταία μάλλον ακολουθώ τον καιρό και τα σκαμπανεβάσματά του!! Πότε πάνω, πότε κάτω... κάτι σαν ασανσέρ δηλαδή! Όχι βέβαια ότι μου είναι κάτι εντελώς άγνωστο αυτό το συναισθηματικό ανεβοκατέβασμα αλλά πάλι... είναι κουραστικό! Κάτι τα τρεχάματα που έχω και θα σας τα πω σε λίγες μέρες επίσημα πια (αν και είμαι σίγουρη ότι ήδη είδατε κάτι στο Facebook), κάτι τα μαθήματα, κάτι η αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης ...κατάφερα να ζω το κοιμάμαι-καλά-ξυπνάω-με-άγχος, ξυπνάω-καλά-κοιμάμαι-με-άγχος και πάει λέγοντας! Τί με βοηθάει σε περιπτώσεις σαν κι αυτή; Τί με κάνει να σταματάω τα δρομολόγια πάνω-κάτω; Η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και το σεργιάνι στην μπλογκογειτονιά! Για διάβασμα ...ούτε συζήτηση!!! Αδύνατον να συγκεντρωθώ!!!
Αυτό έκανα κι αυτή τη φορά, μόνον που από τις τρεις επιλογές διάλεξα την μαγειρική! "Πόσο καιρό έχω να κάνω πίτα;;;" αναρωτήθηκα. "Πολύ!" μου απάντησα αμέσως! Και το ήξερα! Στο ψυγείο ή μάλλον στην κατάψυξη υπήρχε ένα πακέτο με χωριάτικο φύλλο της Χρυσής Ζύμης. Κάπου εκεί δίπλα υπήρχαν πατάτες, τα αγαπημένα μου πράσα και ένα κομμάτι γραβιέρας Νάξου που την λατρεύω! Σκέφτηκα τον συνδυασμό και ξετρελλάθηκα!! Εντάξει αφού δεν μπορώ να πατήσω το μαγικό κουμπάκι και να φτάσω σ' έναν κόσμο χωρίς θέματα, χωρίς δυσκολίες, χωρίς προβληματισμούς εεεεε, τότε ας πατήσω το κουμπάκι ή μάλλον ας κουνήσω τα χεράκια για να φτάσω στον κόσμο της νοστιμιάς που ουδόλως εξαφανιζει τα υπόλοιπα αλλά βοηθάει να τα ξεχάσεις λίγο! Δεν συμφωνείτε;;;
Με το μυαλό γεμάτο από τις σκέψεις που είπαμε αλλά και τη νοστιμιά της πίτας που θα έφτιαχνα προχώρησα γρήγορα για να αρχίσω να επιτελώ μέγα ψυχολογικό έργο με αποτελέσματα, ακόμα, αμφίβολα μακροπρόθεσμα αν και όχι βραχυπρόθεσμα. Και είχα δίκιο... το μυαλό μαζεύεται στις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τη ρουτίνα της μαγειρικής κι αφήνει για λίγο τα υπόλοιπα! Η πίτα έγινε, φουρνίστηκε και όταν ξεφουρνίστηκε στόλισε το κυριακάτικο τραπέζι με περισσή περηφάνεια αν και μάλλον της μετέδωσα την κακή μου διάθεση γιατί δεν ήθελε με τίποτε να βγει καλές φωτογραφίες... δεν πειράζει, με την κακία της θα μείνει!!! :)
Πάμε να δούμε την πίτα ξεχνάω-τα-προβλήματα;;;
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ 
650 γρ. πατάτα (καθαρό βάρος χωρίς τις φλούδες), σε κομμάτια
300 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
220 γρ. γραβιέρα Νάξου χοντροτριμμένη
3 αυγά μεγάλα
1 πρέζα ξύσμα λεμονιού 
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
5 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα 
2/3 φλ.τσ. + 1/2 φλ.τσ. νερό για το άλειμμα των φύλλων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι.
Τις βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε με το εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ.
Αφήνουμε τον "πουρέ" να κρυώσει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα πράσα.
Τα αφήνουμε για 3 λεπτά (περίπου) να ζεματιστούν και να πάρουν 1 βράση.
Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε τα πράσα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις φέτες κρεμμυδιού και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια να σοτάρονται σε σιγανή φωτιά.
Μόλις μαραθούν, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν τα κρεμμύδια και τα πράσα αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και μετά τα προσθέτουμε στις πολτοποιημένες πατάτες χωρίς όμως να προσθέσουμε και το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
Δοκιμάζουμε εάν είναι όπως ακριβώς θέλουμε το μείγμα όσον αφορά στο αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά.
Αφού ανακατέψουμε η γέμιση είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα στο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, έχουμε αφήσει το περίσσιο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο και αλείφουμε την λαμαρίνα μας.
Παίρνουμε ένα χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη (η συσκευασία περιέχει 8-9 φύλλα) και το τοποθετούμε επάνω στην λαμαρίνα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο  και απλώνουμε το δεύτερο.
Επαναλαμβάνουμε για τα 4 ή 5 φύλλα και μετά απλώνουμε τη γέμιση.
Ξαναστρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας με λάδι ανάμεσα στο κάθε ένα.
Τελειώνουμε διπλώνοντας τις άκρες των φύλλων προς τα επάνω για να σχηματίσουμε τον κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα προσέχοντας ώστε να μην τρυπήσουμε το κάτω φύλλο.
Την αλείφουμε με το μείγμα ελαιολάδου και νερού. 
Βάζουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι η πίτα μας να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.
http://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png

32 σχόλια:

  1. Έτσι είναι η ζωή Κική μου! Με τα πάνω της και με τα κάτω της! Όμως μια ωραία πίτα με την νοστιμιά της, μπορεί να μας φτιάξει το κέφι έστω για αρχή!! Άλλωστε τα καλύτερα έρχονται, έτσι δεν λέμε;;
    Φιλιά, καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ειρήνη μου... έτσι λέμε!!!
      Φιλιά!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Πίτα ξεχνάω τα προβλήματα; Πόσο δίκιο έχεις για τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης! Έτσι έχω πει κι εγώ ότι λειτουργώ με τις διάφορες κατασκευές μου...τις χρησιμοποιώ σαν ψυχοθεραπεία! Μα πρέπει να μοσχοβόλησε το σπίτι με την πίτα σου...λαχταριστή μέσα από τις φωτογραφίες!!! Την καλημέρα μου και όλα θα πάνε καλύτερα :)
    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω Χριστίνα μου και πράγματι ευτυχώς έχουμε αυτές τις ψυχοθεραπείες μας!!! Να είσαι καλά!!! :)

      Διαγραφή
  3. Ψυχραιμία...και δύναμη Κικίτσα!

    Όσο για πιτούλα, εμείς όχι, δεν λέμε ποτέ σε κάτι καλοψημένο και ωραία υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ κι εγώ δεν λέω όχι Πηνελόπη μου και όσο για ψυχραιμία ...ποιος την έχασε να την βρω εγώ;;;; :)

      Διαγραφή
  4. Κάτι σέ ψιλοκατάθληψη,λόγω καιρού,τήν έχουμε Κική μου!!Καί πολύ όρεξη νά τρώμε!!Χα χα!!
    Η πιτούλα σου σούπερ!!Καί σέ γεύση σίγουρα κταπληκτική!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!
    Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ η δική μου κακοκεφιά είναι λόγω άγχους Δήμητρα μου γιατί ο καιρός δεν με χαλάει!!! Η πίτα είναι πεντανόστιμη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Σε καμία πίτα δεν θα πω όχι, πόσο μάλλον στην πεντανόστιμη δική σου Κική μου!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου γιατί είναι πολύ νόστιμη πίτα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Χτες βράδυ είχαμε συζήτηση για πατατόπιτα με μια φίλη και να σήμερα η δικιά σου.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ...καρμική η ανάρτηση μήπως Ξανθή;;; :)) Δοκίμασέ την και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!!
      Επίσης καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Φοβερή!
    Η πατάτα σε συνδυασμό με το πράσο, τη γραβιέρα, το ξύσμα και το χωριάτικο φύλλο δημιουργούν ένα πραγματικά πολύ νόστιμο αποτέλεσμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατη Ερμιόνη μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη και το χωριάτικο φύλλο πηγαίνει πολύ στις πίτες και τις κάνει εύγευστες και ακαταμάχητες!
    Να μια πατατόπιτα, που θα ήθελα να φτιάξω και να γευτώ!

    Κάθε θετική σκέψη μου είναι μαζί σου... προχώρα ακάθεκτη! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ζαμπία μου κι αυτή έγινε ακαταμάχητα νόστιμη!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου φίλη για τη θετική σκέψη ...προχωράω αν και αγχώνομαι!! Θα τα πούμε!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Αν τίθεται θέμα για σκαμπανεβάσματα διάθεσης βρήκες τον πιο κατάλληλο άνθρωπο, c'est moi! Μία πάνω και μία κάτω, άσε Κική μου, κρατάω τα πρωτεία! Αν όμως υπήρχε η δυνατότητα να δοκιμάσω δύο κομμάτια (μεγαλούτσικα παρακαλώ) από την υπέροχη αυτή πατατόπιτα, νομίζω πως όλα θα μου φαίνονταν πιο όμορφα! Απίθανη σου έγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Moi et toi!! Να σου στείλω μερικά κομμάτια Αμαλία μου!!
      Έγινε νοστιμότατη!!

      Διαγραφή
  10. Γεια σου κικη μου!!! Μην πτοησαι,κρατα γερα,σκαμπανεβασμα ειναι θα περασει!!!!
    και γω χωρις να υπερβαλλω η κουζινα δρα σαν ενα αγχολυτικο φαρμακο για μενα,οσοι ωρα 'δημιουργω" τα ξεχναω ολα.....ε μετα παλι "ασανσερ"..
    σου στελνω ενα φιλι γεματο θετικη ενεργεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατάω γερά αν και ...κουνάει πολύ Κική μου...έτσι έκανα την πίτα για να την απολαμβάνω μαζί με το "ασανσέρ" χαχαχα
      Ευχαριστώ για το φιλί σου γλυκιά μου κι εσύ να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  11. Πάντα βοηθάει να μπούμε στην κουζίνα για να φτιάξει η διάθεσή μας!
    Και αν είναι να φτιάξουμε τέτοια νοστιμιά, ακόμα καλύτερα! Πολύ μου άρεσε η πατατόπιτά σου!
    Αντε, άντε, πότε θα έχουμε ανακοινώσεις;;; Κάτι έχει πάρει το μάτι μου και ανυπομονώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Χρύσα μου!!! Είναι πολύ νόστιμη η συγκεκριμένη πατατόπιτα!!!
      Θα έχετε τις ανακοινώσεις ...είμαι σίγουρη ότι το έχεις δει... μόλις είμαι έτοιμη θα σας τα πω!!! Και θα πιούμε όλες μαζί καφέ!! :)

      Διαγραφή
  12. Κική μου, λες να φταίει ο ανάδρομος Ερμής; Από πολύ κόσμο ακούω τελευταία για σκαμπανεβάσματα... Πάντως, αφού μπαίνεις στην κουζίνα, όλα περνάνε! Και όταν βγαίνεις από την κουζίνα και με μια σούπερ πατατόπιτα, τότε τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα!
    Περιμένουμε τις ανακοινώσεις!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι ανάδρομος είναι αυτός ο σκασμένος;;; Τον έχω βαρεθεί μήπως να τον διώξουμε από την παρέα;;; χαχαχα
      Ναι, η πατατόπιτα βοηθάει αν και όχι τα κιλά!!
      Οι ανακοινώσεις ...σε λίγες μέρες το υπόσχομαι!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. ΤΡαγανη λαχταριστη πιτούλα! Καλη σου επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αριάδνη μου! Η πατατόπιτα είναι πολύ νόστιμη!

      Διαγραφή
  14. Άσε τα πάνω κάτω Κικίτσα και έλα να φάμε την πιτούλα σου!! Καταπληκτική με το χωριάτικο φύλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλια η πίτα γιατί είναι νοστιμότατη! Όσο για τα πάνω κάτω ...συνεχίζονται!!

      Διαγραφή
  15. Πραγματικά σπέσιαλ! Εξαιρετικά τα υλικά της γέμισης, τα πράσα με τη γραβιέρα και το βαλσάμικο πρέπει να δίνουν ένα ελαφρά γλυκό και πικάντικο αποτέλεσμα που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι που το λες είναι και το αποτέλεσμα είναι απίθανο!

      Διαγραφή
  16. Eίπαμε η μαγειρική είναι ψυχοθεραπεία... πιάνε τις κουτάλες σου και όλα καλά.

    Πολύ ωραία πίτα. Ωραία υλικά και πολύ χορταστική.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη ψυχοθεραπεία Μάριον!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η πίτα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!