Fudge κέικ ... όνειρο μαύρης και λευκής σοκολάτας


 "Καλή σχολική χρονιά!!"
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Φθινόπωρο πια για τα καλά! Εδώ και τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη ψιλοβρέχει, ο ήλιος κάνει μόνον σύντομες και ντροπαλές εμφανίσεις, η  μουντάδα έχει έρθει για τα καλά και ένα ψυχρό (για κάποιους απλά ευχάριστα δροσερό) αεράκι περνάει τρέχοντας ανάμεσα στα πρασινοκίτρινα φύλλα των δέντρων και τα κάνει να παραμιλούν, καλοσωρίζοντας τη νέα εποχή! 
Φθινόπωρο και μια γλυκιά, ρομαντική ατμόσφαιρα επικρατεί πια! Φθινόπωρο και η ...αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα αρχίζει να ξετρυπώνει κάπου στα βάθη του μυαλού μου!
Ναι, μου αρέσει το Φθινόπωρο... άσχετα αν δυσκολεύομαι να αποχωριστώ το καλοκαίρι και τα καλά του! Μου αρέσει η αλλαγή των εποχών και δεν μου προκαλεί ούτε θλίψη ούτε κατάθλιψη ο μουντός καιρός!
Φθινόπωρο και τα σχολεία παίρνουν και πάλι ζωή! Το σχολικό κουδούνι θα ακουστεί και πάλι σε τρεις μέρες, τα μικρούλια ή τα μεγαλύτερα θα φορτωθούν τις παραγεμισμένες και βαριές (δυστυχώς) σάκες και θα τρέξουν να γεμίσουν τις τάξεις, να κάνουν μάθημα, να παίξουν στην αυλή. Γιν και γιαν! Τα δύσκολα διαβάσματα και οι πολλές υποχρεώσεις εξισορροπούνται λίγο από τη χαρά την μάθησης, τις εκδρομές αλλά και το παιχνίδι στην αυλή! 
Σχολείο όμως χωρίς κολατσιό δεν νοείται (ή μάλλον, δυστυχώς, στην εποχή μας κι αυτό είναι πιθανό)! Και βέβαια, υγιεινό κολατσιό σημαίνει μαμαδίστικο κολατσιό! Μαζί, λοιπόν, με όλα τα υπόλοιπα... σάντουιτς, μπισκότα, κέικς και ένα κέικ που ανταμοίβει πραγματικά! 
Ένα κέικ, που γεμίζει το στόμα σοκολάτα, που ξετρελλαίνει τον ουρανίσκο με την αφρατάδα, την ελαφρώς υγρή υφή  και τη σοκολατένια του νοστιμιά και σπάει τη μύτη με το άρωμά του! Ένα κέικ που όταν ξεκινάς δεν θέλεις να αφήσεις το πηρούνι κάτω! Κάθε μπουκιά και μια αμαρτία για μικρούς αλλά και για μεγάλους! Γιατί, τί νομίζετε ότι τα μεγάλα παιδιά μπορούν να του αντισταθούν; Αδύνατον!!! Είναι τέλεια παρέα με τον καφέ ή το γάλα, με το τσάι ή σκέτο! 
Γι αυτό σας λέω... διαβάστε τη συνταγή, μαζέψτε τα υλικά και ετοιμάστε το όσο πιο γρήγορα γίνεται και δεν θα το μετανιώσετε! Μόνον... αφήστε και λίγο για να δοκιμάσουν και οι άλλοι... μην το ...εξαφανίσετε μόνοι σας!!! :))
ΥΛΙΚΑ
125 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια
135 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με βούτυρο)
3.5 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
135 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. μαύρη ζάχαρη
200 γρ. άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
1 καψουλάκι βανιλίνης (ή 1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με φυσική βανίλια)
2 μεγάλα αυγά
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας
180 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
20 γρ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και αλείφουμε καλά τη φόρμα ή το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αναποδογυρίζοντας τη φόρμα την χτυπάμε απαλά για να πέσει το περιττό αλεύρι.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το μίγμα του κέικ.
Ετοιμασία των υλικών
Μίγμα 1
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μισολιώσει.
Προσθέτουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας και αφήνουμε για 1-2 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα άλλα υλικά.
Μόλις, ετοιμάσουμε και τα άλλα δύο μίγματα, ανακατεύουμε το μίγμα βουτύρου σοκολάτας με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάζουμε την κατσαρολίτσα για 6-7 λεπτά στο ψυγείο για να κρυώσει το μίγμα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί και πάλι το μίγμα.
Μίγμα 2
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, τη μαύρη με την άσπρη ζάχαρη και την βανιλίνη.
Μίγμα 3
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Ετοιμασία του κέικ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και με το μίξε χειρός τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το μίγμα της ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε ένα ανοιχτό κίτρινο μίγμα.
Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε εναλλάξ σε 3 δόσεις το μίγμα της σοκολάτας και το μίγμα του άλευρου.
Χτυπάμε τόσο όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα, το οποίο είναι παχύρρευστο (όχι ιδιαίτερα αραιό... δηλαδή όταν σηκώνουμε το σύρμα του μίξερ αυτό σχηματίζει μικρές κορυφούλες).
Χτυπάμε 2-3 φορές τη φόρμα από κάτω για να μην έχει αέρα μέσα το κέικ και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. 
Εάν όταν βγάλουμε τη λάμα από το κέικ είναι καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο, αλλιώς θέλει λίγο ακόμα ψήσιμο.
Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο, βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά το ξεφορμάρουμε.
Εάν θέλουμε το στολίζουμε με γλάσο λευκής σοκολάτας ή ένα απλό γλάσο λεμονιού και το στολίζουμε με κερασάκια μαρασκίνο ή ό,τι άλλο θέλουμε. 
Ετοιμάζουμε το γλάσο λευκής σοκολάτας
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο.
Μόλις το μίγμα ζεσταθεί, αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της λευκής σοκολάτας.
Αφήνουμε για 4-5 λεπτά έτσι ώστε η σοκολάτα να έχει λιώσει εντελώς.
Ανακατώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Το αφήνουμε για 15-20 λεπτά, εκτός ψυγείου, για να "κρυώσει" και μετά περιχύνουμε το κέικ.
Tante Kiki
44 Comments
No