Φθινοπωρινό άλειμμα μήλου

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, οι βροχές καλά κρατούν, η ψύχρα είναι πια εδώ. Η κυδωνιά μας, ακόμη και χωρίς καθόλου περιποίηση μεγάλωσε τα κυδώνια της που, για μένα, φέρνουν μνήμες από το χωράφι με τις κυδωνιές του παππού, το μάζεμά τους κάποια Σαββατοκύριακα απ' όλα τα αδέρφια κι εμάς τα μικρά ξαδέρφια που μετατρέπονταν σε πικ νικ, οικογενειακή γιορτή και γλέντι μαζί με δουλειά! Όμορφες αναμνήσεις ζωντανεύουν κάθε φορά που βλέπω αυτούς τους χρυσούς καρπούς να μεγαλώνουν σιγά αλλά σταθερά! Η ροδιά, επίσης καταφορτώθηκε για να αποδείξει πόσο δυνατή είναι και ετοιμάζεται να μας χαρίσει τα ροδοκόκκινα δώρα της. Φέτος θα φτιάξω λικέρ και σιρόπι για κρέμες και παγωτά που τα τιμάμε όλο τον χρόνο. Κι απ΄ την άλλη τα μήλα... αυτά κι αν μου φέρνουν αναμνήσεις παρόμοιες με τα κυδώνια μια και το ίδιο πανηγύρι επαναλαμβάνονταν στο μάζεμα των μήλων. Δεν ξέρω τί γινόταν αλλά πάντα εγώ ήμουν υπεύθυνη για την τοποθέτησή τους μέσα στις κλούβες και για το κόλλημα των ετικετών επάνω σ' αυτές ενώ τα μεγαλύτερα ξαδέρφια αναλάμβαναν την πιο προσεκτική συσκευασία σε τελάρα που προορίζονταν για μανάβικα κι έπρεπε πρώτα να γυαλίσουν τα μήλα αλλά και να βάζουν μήλα ίδιου μεγέθους! :) Είναι κι αυτοί κάποιοι από τους λόγους που αγαπώ το φθινόπωρο! Γενικότερα, νομίζω ότι όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει στην πόλη αλλά έχουν κάποιους παππούδες στο χωριό και μπορούν να απολαμβάνουν αυτές τις χαρές της αγροτικής ζωής αλλά και της φύσης! Είναι πολύτιμη αυτή η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία για ένα σωρό λόγους! 

 

Επιστρέφω όμως στα μήλα που, όπως είπα, ποτέ δεν με αφήνουν ασυγκίνητη! Μερικά μήλα, μαζί με καρότα και κάποιες σταφίδες μαζί με λίγο χυμό πορτοκαλιού έκαναν ένα μικρό γευστικό όσο και υγιεινό θαύμα. Ένα ξυλάκι κανέλας τρύπωσε για να επιβεβαιώσει με το άρωμά του την αίσθηση του φθινοπώρου και λίγη μαύρη ζάχαρη συμπλήρωσε το άλειμμα που θα συντροφέψει για αρκετές μέρες τα πρωινά ή τα απογευματινά γεύματα.
Αν κι εσείς αγαπάτε το άρωμα και τη γεύση του φθινοπώρου ελάτε μαζί μου... η κουζίνα ακόμη μυρίζει μήλο, κανέλα και... φρεσκοψημένα κρουασάν!!! 
ΥΛΙΚΑ για ένα βάζο 350 γρ.
450 γρ. μήλα (καθαρό βάρος)
150 γρ. καρότα
100 γρ. σταφίδες (έβαλα 80 γρ. ξανθές σταφίδες και 20 γρ. μαύρες) 
80-100 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 
1 ξυλάκι κανέλας 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν για μισή ώρα στον χυμό πορτοκαλιού.
Κόβουμε τα μήλα και τα καρότα σε μικρά κομμάτια. 
Βάζουμε στο multi τις σταφίδες με το χυμό, τα καρότα και τα μήλα σε 3 ή 4 δόσεις και τα πολτοποιούμε, έτσι ώστε να βράσουν πιο εύκολα και γρήγορα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 100 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά προς μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το άλειμμα να βράσει άλλα 30-35 λεπτά σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε... το άλειμμα πρέπει να είναι "δεμένο", γλυκό αλλά με ελαφρά υπόξινη γεύση μια και η γλύκα του εξαρτάται και από το πόσο ώριμα είναι τα μήλα. 
Γεμίζουμε ένα βαζάκι που το έχουμε αποστειρώσει και το διατηρούμε εκτός ψυγείου για 4-5 μέρες και μετά στο ψυγείο.
Απολαύστε το σκέτο σαν ελαφρύ γλυκό, σε ψωμί αλλά και σε φρεσκοψημένο κρουασάν πασπαλισμένο με λίγα καρύδια και λίγη άχνη.
* Γενικά τα αλείμματα ή τα αφήνουμε για λίγες μέρες εκτός ψυγείου ή τα διατηρούμε βάζοντάς τα αμέσως στο ψυγείο γιατί δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που είναι, ουσιαστικά, το συντηρητικό στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

40 σχόλια:

  1. Καλά με κρουασάν είναι ότι καλύτερο, ή αλειμμένο σε μπισκότο ή γέμιση σε τάρτα αλλά εγώ θα το έτρωγα και με γιαούρτι και κορν φλέικς!Καλή εβδομάδα Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι ...αξίζει και με κρουασάν, και με αυγόφετα αλλά και γιαούρτι!!
      Επίσης καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  2. Πωπωπω... πραγματικά ομορφιές!!!!!! Να μοσχομυρίζει το σπίτι από τα αρώματα και να χαίρεσαι τον φθινοπωρινό καιρό με τέτοιες χουχουλιάρικες γεύσεις :D
    Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι μοσχομυρίζει όλο το σπίτι κανέλα και μήλο!!! Νιώθεις το φθινόπωρο!!! :)
      Επίσης καλή εβδομάδα Δήμητρά μου!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κική!!! Μας βάζεις αμέσως στο φθινοπωρινό κλίμα! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ευγενία μου ... μου αρέσει το φθινόπωρο και τα μήλα!!!!

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω το άρωμα του μήλου σε συνδυασμό με την κανέλα!
    Υπέροχο άλειμμα που τρώγεται ακόμα και ... σκέτο με το κουταλάκι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ φθινοπωρινή γεύση Έλενά μου!!! Και πράγματι είναι ένα ωραίο απενοχοποιημένο γλυκό!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Αχ αυτό το κρουασάν το γεμιστό με αυτό το τέλειο άλειμμα το βλέπω από το πρωί και το λιγουρεύομαι! Έβαλες μέσα όλες τις υπέροχες φθινοπωρινές γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο Χρύσα μου και κυρίως υγιεινό!! Έτσι για καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  6. Νόστιμο το άλειμμα και με αγαπημένες αρωματικές γεύσεις. Μας ξεσήκωσες νωρίς για να καταπιαστούμε με τα μήλα... άλλο που δεν θέλουμε.
    Κι αυτά τα κρουασάν μου πήραν την καρδιά!

    Καλή εβδομάδα Βασιλική μου!
    Ζ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ζαμπία μου τα λιμπίστικα προχθές κι έτσι ξεσηκώθηκα κι εγώ!!! :)
      Επίσης!! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Tώρα αρχίζει η εποχή του μήλου για πολλές δημιουργίες
    Οτι έχει μήλο & κανέλα τρώγεται ευχάριστα.
    Πολύ νόστιμο και υγιεινό άλειμμα Κική.. γίνεται και το κρουασάν υγιεινό ; )

    Kαλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον... καθαρά φθινοπωρινές γεύσεις! Τώρα που το λες... το σκέφτομαι αλλά ακόμα δεν ξέρω πώς θα γίνει κρουασάν υγιεινό και με λίγες θερμίδες!!!
      :)

      Διαγραφή
  8. και μονο που διαβασα τη συνταγη μυρισε φθινόπωρο!!! τελειος συνδυασμος!!! λιγουρευτηκα το κρουασαν να πω την αληθεια αλλα και σκέτο δεν αθ με χαλουσε η στο ψωμι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φθινοπωρινός συνδυασμός και λιχούδικος! Και με ψωμί είναι πολύ ωραίο πάντως!

      Διαγραφή
  9. Φαντάζομαι τήν υπέροχη γεύση του καί τό μοναδικό του άρωμα Κική!!Θά φτίαξω στρούντελ μέ τό άλλιμά σου!!!Θά τούς καταπλήξω όλους! Χα χα!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο και καθαρά φθινοπωρινό Δήμητρά μου!!! Θα ταιριάζει τέλεια στο στρούντελ!! 'Οταν το φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!
      Σε φιλώ!!
      :)

      Διαγραφή
  10. Κική μου υπέροχο, φαίνεται νοστιμότατο, σίγουρα μοσχοβολάει!Καιρός για μηλολιχουδιές!!!
    Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσχοβολάει δεν λες τίποτα Ελένη μου! Είναι νοστιμότατο!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφη η εικόνα των δένδρων φορτωμένων με τους καρπούς τους!! Πραγματική ευλογία! Σας εύχομαι μια πολύ καλή συγκομιδή και εφέτος!
    Ωραιότατο το άλειμμα, ιδανικό για το πρωινό μικρών και μεγάλων!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σκέτη ευλογία και υπέροχη αίσθηση Ειρήνη μου!!! Το άλειμμα είναι πολύ ωραίο και αντικαθιστά επάξια τη μαρμελάδα!!
      Επίσης!! :)

      Διαγραφή
  12. Αυτό το άλειμμα είναι πασπαρτού!!! Πάει σε όλα και θυμίζει έντονα φθινόπωρο (τουλάχιστον σε εμένα έτσι φαίνεται)!!!
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εχεις δίκιο και είναι και πολύ αρωματικό!!!

      Διαγραφή
  13. Εξαιρετικο το αλειμμα! Μου αρέσει πολύ που έχεις βάλει καρότο και που το συνδυασες με το κρουασάν!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αναστασία μου! Το καρότο δεν φαίνεται απλά του χαρίζει γλύκα και με το κρουασάν αλλά και με ψωμί είναι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. πρέπει να είναι πεντανόστιμο!! Αυτή η μυρωδιά του μήλου με την κανέλα είναι μοναδική!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ φθινοπωρινή Κωνσταντίνα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Η εκδοχή με το φρεσκοψημένο κρουασάν και τη συγκεκριμένη γέμιση μου ακούγεται εξαιρετική.
    Ωραίος συνδυασμός υλικών Κική. Αρωματικός πολύ και χωρίς περιθώρια αποτυχίας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου δεν έχει περιθώρια αποτυχίας και είναι πεντανόστιμος συνδυασμός!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Γεια σου κικη μου!!!
    Μου αρεσει να κανω "πραγματα" με μηλο μονο και μονο επειδη θα μοσχοβολησει το σπιτι!!!!Γιααλλη μια φορα μας εβαλες σε ωραιες σκεψεις με τα λογια σου και την κουζινα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Κική... έχεις πολύ δίκιο!!!
      Ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια!

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα γλυκιά μου Κικίτσα!!το άλειμμα δεν παίζεται απότι διάβασα και είναι και για πολλές χρήσεις-βλ.κροασαν,ψωμάκια,μπισκότα,κράκερς,ψωμί ψητό,τσουρέκι...σε συνδυασμό με τις σταφίδες και το καρότο δίνει διαφορετική νότα απο τα συνηθισμένα!και νομίζω ότι αξίζει μεγαλύτερη ποσότητα όταν σκεγτείς να το φτιάξεις!!η ροδιά και η κυδωνιά πάντως σκίζουνε βρε παιδί μου!!!να είσαι καλά κοριτσάκι μου!!!!κρυούλι έβαλε κι εδώ...φιλάκια άπειρα!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το άλειμμα Καιτούλα μου και αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  18. Υπέροχο και αρωματικό το άλειμμα με μήλο που μας έφτιαξες. Αγαπώ τα μήλα στα γλυκά και αυτό φαίνεται ιδανικό για να γεμίσεις τσουρέκια, μάφιν και μυρωδάτα κρουασάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι ιδανικό και αξίζει να το δοκιμάσεις!!

      Διαγραφή
  19. Ειδικα με κρουασαν θα ειναι!!!!!!!!
    αχ αχ
    Καλή μας νύχτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τέλειο ακόμα και με το κουταλάκι σαν γλυκό!!!
      Καληνύχτα!! :))

      Διαγραφή
  20. μιαμ!! με αποτέλειωσες με το κρουασάν!!! πρέπει να είναι ιδιαίτερα αρωματικό το άλειμμα!!! μου αρέσουν πολύ τα ψητά μήλα με κανελίτσα επίσης!!! όσοι έχουμε μεγαλώσει σε χωριό πιστεύω είμαστε πολύ τυχεροί πάντως!!!! :) καλή εβδομάδα και καλό μήνα για αύριο Κική!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι οι αναμνήσεις του χωριού είναι υπέροχες!!! Φθινοπωρινό άλειμμα που αξίζει να το δοκιμάσεις Εύη μου!! :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!