Κολοκυθοκεφτέδες τηγανιτοί


Πίσω στο καλοκαίρι...γρήγορα!!! Άντε, να αφήσουμε τον μουντό καιρό και τη βροχή και να γυρίσουμε το χρόνο λίγο προς τα πίσω! Τα τελευταία κολοκυθάκια του κήπου κρύβονταν κάτω από τα τεράστια καταπράσινα φύλλα της κολοκυθιάς. 'Οταν ο ήλιος ανέβηκε στον ουρανό, ο παππούς  ξεκίνησε την καθημερινή του επίσκεψη στον κήπο.
Λίγο νερό με το ποτιστήρι στην μια και μοναδική ντοματιά που έχει ακόμα μερικές πράσινες ντομάτες προορισμένες να γίνουν τουρσί. Λίγο σκάλισμα με το μικρό γαλάζιο σκαλιστήρι στο χώμα που θα υποδεχθεί τα νέα, εποχιακά λαχανικά. Και νάτον δίπλα στην τελευταία κολοκυθιά με φύλλα γιγάντια, θαρρείς βγαλμένη από τη χώρα των θαυμάτων! Ναι, κάπου εκεί θα μπορούσε να κρυφτεί η μικρή Αλίκη, η ηρωίδα του γνωστού παραμυθιού και να μην την ανακαλύψει κανείς!! Σκύβει και με προσοχή σηκώνει τα φύλλα! Ο καταπράσινος θησαυρός εμφανίζεται στη στιγμή! Ο παππούς κόβει πέντε μεγαλούτσικα κολοκυθάκια και τα αφήνει στο περβάζι που περιβάλλει τον κήπο! Εκεί δίπλα στο μικρό πιάτο που σε λίγο θα φιλοξενήσει μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο...όλα φρέσκα και αγνά... ό,τι πρέπει δηλαδή για τις μικρές του εγγονούλες.
Στην κουζίνα, η γιαγιά περιμένει τη νέα σοδειά! Έτσι μόλις ο παππούς αφήνει το πιάτο και τα κολοκυθάκια στην κουζίνα, η γιαγιά τα πλένει, τα ξεφλουδίζει και τα τρίβει στον τρίφτη. Σκύβει, βγάζει ένα σουρωτήρι από το ντουλάπι και αφού αλατίσει, βάζει μέσα το τριμμένο κολοκυθάκι και μια πατάτα, επίσης τριμμένη.
Μετά πλένει και ψιλοκόβει το δυόσμο, τον μαϊντανό και τον άνηθο και η κουζίνα γεμίζει μοσχοβολιά! 
Η γιαγιά φτιάχνει τους κολοκυθοκεφτέδες όπως ακριβώς τους θέλουν οι εγγονούλες της, οι πολυαγαπημένες... με νόστιμη φετούλα μέσα κι αφού τους τηγανίσει, τους βάζει σε πιατέλα...έτοιμους να χορτάσουν τις μικρές μόλις επιστρέψουν από το σχολείο! Και, πράγματι, ανταμοίβεται από τις χαρές τους όταν αντικρύζουν την καλοκαιρινή λιχουδιά... τώρα καταμεσής του φθινοπώρου! 
Μα δεν είναι ένας όμορφος τρόπος να επιστρέφεις για λίγο στο καλοκαίρι; Κι αν υπάρχει κι ένα ουζάκι κάπου εκεί δίπλα, τότε και τα μεγάλα παιδιά απολαμβάνουν τέτοιες λιχουδιές!! Πάμε να δούμε τη συνταγή;
ΥΛΙΚΑ 
800 γρ. κολοκύθι χοντροτριμμένο
1 μέτρια πατάτα χοντροτριμμένη
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροτριμμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
5-6 κ.σ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
100 ml γάλα
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.
Τρίβουμε και την πατάτα στον τρίφτη και την αναμιγνύουμε με τα κολοκυθάκια.
Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Ύστερα, τα πιέζουμε με το χέρι μας (τα στύβουμε) έτσι ώστε να αποβάλουν ό,τι νερό απέμεινε. 
Στο μίγμα αυτό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, την φαρίνα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας έτσι ώστε να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις βάζουμε στο τηγάνι.
Αφήνουμε να τηγανιστούν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά κι από τις δύο πλευρές.
Καλύπτουμε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και βγάζοντας τους κολοκυθοκεφτέδες από το τηγάνι τους βάζουμε στο πιάτο για να αποβάλλουν το περιττό λάδι τους. 
Σερβίρουμε με γιαούρτι σκέτο ή με λίγο σκόρδο.
 
Tante Kiki
30 Comments
No