Τούρτα ψυγείου "Λέττα"


Πόσο γρήγορα νομίζετε ότι μπορούμε να σκαρώσουμε μια τούρτα; Ερώτηση κι αυτή!!! Όταν είσαι νέος ή άπειρος στην κουζίνα το πρώτο που σκέφτεσαι είναι : τούρτα και γρήγορα... δεν γίνεται!!! Αυτό ακριβώς θα σκεφτόμουν κάποια χρόνια πριν... όταν ακόμη η κουζίνα έκρυβε πολλά μυστικά αλλά και αρκετό μυστήριο για μένα! :)
Το έχω ξαναπεί και δεν ντρέπομαι να το επαναλάβω... η πρώτη μου καλή επαφή με την κουζίνα έγινε όταν έμεινα μόνη μου στο φοιτητικό μου σπίτι!! Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια κι εγώ έμαθα να μαγειρεύω και κάποια στιγμή το ..."μικρόβιο" μπήκε για τα καλά μέσα μου!! Η μαγειρική άρχισε να μου αποκαλύπτει τα μυστικά της, μου έδειξε δρόμους χαλάρωσης και απόλαυσης ανάμεσα σε αρώματα, ατμούς και γεύσεις, με γέμισε γλύκα, περιέργεια αλλά και ικανοποίηση και τελικά με μάγεψε!! 
Στην πορεία, εγώ έμαθα ότι τούρτα δεν σημαίνει μόνον δυσκολία, χρόνος και πολλά κουζινικά και υλικά που κάνουν παρέλαση επάνω στο τραπέζι αλλά και στις κατσαρόλες. Τούρτα μπορεί να σημαίνει ταχύτητα, λίγα υλικά και ακόμα λιγότερα σκεύη, ψυγείο, φαντασία και ευκολία... τόση που δεν μπορείς να το πιστέψεις! Κι όλα αυτά με αποτέλεσμα την απόλυτη νοστιμιά! Για να γίνω πιο σαφής την απόλυτη σοκολατονοστιμιά!!!! Μια σοκολατένια κόλαση σε χρόνο ρεκόρ!!! 
Πώς;;; Μα φυσικά με μια τούρτα με κρέμα ganache!!
Αυτή τη βασική, βελούδινη κρέμα, γαλλικής προέλευσης που προκύπτει από το συνδυασμό της κρέμας γάλακτος με μια σοκολάτα, πικρή, γάλακτος ή λευκή. Η βασική συνταγή της ganache απαιτεί κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και, ανάλογα με τη χρήση της, μια συγκεκριμένη ποσότητα σοκολάτας. Το μέλι την κάνει γυαλιστερή, το βούτυρο και το λάδι την κάνει πιο μαλακή όταν στερεοποιείται και το λικέρ την αρωματίζει και την κάνει μεθυστική.
Η κρέμα ganache όμως έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό που, προσωπικά εγώ το λατρεύω... αλλάζει την υφή της! Έχει διαφορετική υφή όταν απλωθεί σε ένα κέικ και ενώ ακόμα είναι σε ρευστή ή ημίρευστη κατάσταση, άλλη υφή όταν κρυώσει και εντελώς διαφορετική όταν κρυώσει και χτυπηθεί με το μίξερ!! Μα δεν είναι καταπληκτική;;; Κι όλα αυτά συναντιούνται και πάλι σε ένα υπέρτατο γευστικό αποτέλεσμα!!!  
Μη μου πείτε τώρα ότι δεν ξεσηκωθήκατε με όσα διαβάσατε για την λατρεμένη αυτή κρέμα;; Αν ξεσηκωθήκατε... διαβάστε παρακάτω κι ετοιμαστείτε να ...μπείτε στην κουζίνα για το Κυριακάτικο γλυκό!! Ας πάρουμε όμως την περίπτωση που δεν ξεσηκωθήκατε ακόμα... τότε, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην παραπάνω αλλά και στις παρακάτω φωτογραφίες και να μου πείτε... τί νομίζετε ότι είναι αυτό που βλέπετε;;; Πάω στοίχημα ότι το περάσατε για σαντιγύ!!!! Κι όμως είναι ganache λευκής κουβερτούρας που αφού έχει κρυώσει, την χτύπησα με το μίξερ χειρός!!! Έγινε κάτασπρη, ανάλαφρη και αέρινη!
Η τούρτα αυτή είναι δημιούργημα της φαντασίας της αγαπημένης μου αδερφής και μας την έφτιαξε για να μας κεράσει στα γενέθλιά της! Δίκαια της έδωσα το όνομά της!! Το μόνο δικό μου λιθαράκι... ήταν το χτύπημα της λευκής ganache για να γίνει αέρινη έτσι ώστε να υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα με τρείς διαφορετικές υφές στην τούρτα. Τα μπισκότα που ήταν τραγανά, η ganache κουβερτούρας που ήταν μια ωραία σφιχτοδεμένη κρέμα και η ganache της λευκής κουβερτούρας που έγινε αέρινη και ελαφριά σαν μους!
Αρκετά όμως είπα... εδώ "Στοπ!!" και πάμε να διαβάσουμε τη συνταγή! 
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα 18-20 εκ. διάμετρο
Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα Oreo με την κρέμα, ψιλοθρυμματισμένα στο multi
  • 100 γρ. Βιτάμ λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη ganache μαύρης κουβερτούρας
  • 400 γρ. κουβερτούρα (2 κουβερτούρες Νestlé), σε κομμάτια
  • 400-420 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής με 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ρούμι (προαιρετικά)
Για τη ganache λευκής κουβερτούρας
  • 360 γρ. λευκή κουβερτούρα (2 κουβερτούρες Nestlé), σε κομμάτια
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχ/κής με 35% λιπαρά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψιλοθρυμματισμένα Oreo και το βιτάμ.
  2. Τα ανακατεύουμε καλά και τα στρώνουμε σε φόρμα ή σε τσέρκι με διάμετρο 18-20 εκατοστά.
  3. Πιέζουμε τα μπισκότα με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού για να έχουν παντού το ίδιο πάχος.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάστουμε τις κρέμες.
Ετοιμάζουμε τη ganache μαύρης κουβερτούρας
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το μέλι και μόλις ζεσταθεί, χωρίς να βράσει ρίχνουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας.
  2. Αφήνουμε την κουβερτούρα να λιώσει για μερικά λεπτά και μετά ανακατεύουμε το μίγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει παχύρρευστη.
  4. Εναλλακτικά, αν βιαζόμαστε, την βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά περίπου αλλά πάντα ελέγχοντάς την για να μην παγώσει.
  5. Μόλις η κρέμα γίνει παχύρρευστη, την αδειάζουμε επάνω στη βάση με τα μπισκότα και βάζουμε την τούρτα ξανά στο ψυγείο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Ετοιμάζουμε τη ganache λευκής κουβερτούρας
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομμάτια της λευκής κουβερτούρας.
  2. Αφήνουμε για 4-5 λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και μετά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  3. Βάζουμε τη ganache στο ψυγείο για 35-40 λεπτά, για να γίνει παχύρρευστη.
  4. Ύστερα, την χτυπάμε με το μίξερ χειρός για μερικά λεπτά μέχρις ότου αφρατέψει, ασπρίσει  και  σχηματίζει μικρές κορυφούλες όταν σηκώνουμε το μίξερ.
  5. Με άλλα λόγια, όταν γίνει άσπρη και ανάλαφρη σαν σαντιγύ.
  6. Την απλώνουμε επάνω στην ganache της κουβερτούρας και γαρνίρουμε με λίγη μαρμελάδα βύσσινο προαιρετικά ή με λίγα σπασμένα μπισκότα Oreo. 
  7. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπισκότα Oreo με σοκολατένια Petit-beurres ή με σοκολατένια μπισκότα Παπαδοπούλου.
 
Tante Kiki
Tante Kiki
55 Comments
No