Τάρτα με σπανάκι και μπλε τυρί


Εντάξει, δεν έχει πρωτότυπα υλικά! Εντάξει, ο συνδυασμός δεν είναι καινοτομικός! Εντάξει, είναι μια τάρτα που δεν σε ξενίζει και δεν σε ιντριγκάρει όταν διαβάζεις τον τίτλο! Αλλά, μήπως όλα τα πιάτα θα πρέπει να σε ξενίζουν αγαπητέ σύγχρονε γευσιγνώστη; Μήπως μόνον τα παράξενα, ακριβά, σπάνια υλικά είναι εκείνα που δίνουν νοστιμιά; Μήπως τελικά, τα κοινά, συνηθισμένα υλικά που βρίσκεις στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σου καθημερινά μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Μήπως μια μικρή αλλαγή, μια μικρή προσθήκη, μια μικρή... τόση δα σταλίτσα φαντασίας μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο που το έχεις ξαναφάει; Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς και είμαι ακόμα πιο σίγουρη ότι πολλές φορές, ειδικά εκείνες που ...βαριέσαι να πας στο μάρκετ για ψώνια, έχεις ανοίξει το ψυγείο αλλά και το ντουλάπι, έχεις βάλει τη φαντασία σου να δουλεύει σε τούρμπο ρυθμό και πάντα, μα πάντα, κάτι κατάφερες να ετοιμάσεις για να χορτάσεις τη πείνα σου, να ευχαριστήσεις τον ουρανίσκο σου χωρίς όμως να ξεβολευτείς!!! 
Εδώ που τα λέμε... επόμενο είναι! Έξω βροχή, πότε δυνατή και πότε πιο σιγανή αλλά πάντα βροχή, ποταμάκια δίπλα στο πεζοδρόμιο... ειδικά φτιαγμένα για να βουτούν οι ρόδες των αγαπητών συνανθρώπων-οδηγών και να σε κάνουν κυριολεκτικά ...παπί, νερόλακκοι σαν αυτούς που βουτάει η Πέπα, η μικρή ροζ γουρουνίτσα και τα παπούτσια γεμάτα λασπόνερα! Πώς να θες να βγείς έξω; 
Έχοντας επιστρέψει από τον βροχερό παράδεισο, εκεί έξω, ανακαλύπτεις ότι στο ψυγείο έχεις ένα φύλλο ζύμης κουρού που απέμεινε από τα μικρά και στρουμπουλά τυροπιτάκια που έφτιαξες για το καφεδάκι τις προάλλες, λίγο σπανάκι, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια και, ως εκ θαύματος, λίγο μπλε τυρί! Τί κάνεις; Αναρωτιέσαι αν έχεις λίγο γιαούρτι (όχι απολύτως απαραίτητο) και μια κρέμα γάλακτος! Τί σκέφτεσαι να κάνεις;;; Τρυπώνοντας στα μονοπάτια του μυαλού σου έγραψα μια συνταγοπρόταση... τί λες θέλεις να διαβάσεις για να δούμε αν συμφωνείς;;;; Πάντως... θα πρότεινα να το κάνεις για να δεις την απίστευτη νοστιμιά αυτής της τάρτας!!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα τάρτας 35x35 εκ. ή 35χ25
1 φύλλο ζύμης κουρού
400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μικρές ροδέλες
150 γρ. ψητό ή βραστό κοτόπουλο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο 
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί + 3 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι
100 γρ. φέτα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 γερή πρέζα μπαχάρι
1 γερή πρέζα πιπέρι μαύρο
Για την επικάλυψη της τάρτας
200 γρ. (1 κουτάκι) κρέμα γάλακτος
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 γρ. μπλε τυρί, λιωμένο με το πηρούνι 
1 μεγάλο αυγό
Ελάχιστο αλάτι για το σπανάκι και λίγο ακόμη για την κρέμα γάλακτος 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τη φόρμα της τάρτας και απλώνουμε το φύλλο ζύμης έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα της φόρμας.
Κρατάμε λίγη ζύμη για να κάνουμε 4-5 λωρίδες ή άλλα σχέδια για την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα ξερά κρεμμύδια.
Τα αφήνουμε για λίγο και μετά προσθέτουμε το σπανάκι (ψιλοκομμένο ή όχι), τον άνιθο και ρίχνοντας 1/2 φλ.τσ. νερό τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
Μόλις το νερό απορροφηθεί αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σπανάκι.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, το πιπέρι, το κοτόπουλο (εάν βάλουμε) και τη φέτα.
Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη της τάρτας
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το μπλε τυρί, το αυγό και ελάχιστο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα και περιχύνουμε μ' αυτό την τάρτα.
Βάζουμε από πάνω τις λωρίδες ζύμης ή άλλα σχέδια με τη ζύμη που κρατήσαμε.
Με ένα πηρούνι και πολύ προσεκτικά, μετακινούμε ελαφρά σε μερικά σημεία το μίγμα του σπανακιού έτσι ώστε η κρέμα γάλακτος να προχωρήσει προς τα κάτω.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η τάρτα μας έχει πάρει ένα ωραίο ροδοψημένο χρώμα και ότι η ζύμη από κάτω έχει ψηθεί. 
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Την απολαμβάνουμε χλιαρή όταν όλα τα αρώματα και γεύσεις έχουν αναδειχθεί.
Tante Kiki
34 Comments
No